Funcțiile specifice de inspector general, inspector general adjunct, inspector șef și inspector antifraudă vor dispărea, după cum prevede un proiect de Ordonanță de Urgență publicat în exclusivitate de ECONOMICA.NET. De facto, Direcția Antifraudă dispare și este retrogradată de la statutul de departament special la cel de departament simplu al ANAF. Prin urmare se desființează și postul de vicepreședinte ANAF pentru Antifraudă. Măsurile fac parte dintr-un proiect mai amplu care vizează reducerea posturilor cu aproximativ 2000 de locuri, la nivel întregii instituții, și desfințarea a 45% dintre posturile de conducere din Antifraudă.
Contactat de ECONOMICA.NET, președintele Sindicatului Național al Funcționarilor Publici, Sebastiaan Oprescu, spune că aceste măsuri fac mai mult rău decât bine și că organizația pe care o reprezintă va solicita autorităților să organizeze o dezbatere amplă pe acest subiect.
Pe de altă, proiectul propune o modificare ce ar putea genera un aflux de personal necalificat în zone foarte specializate, cum este antifrauda. Practic, pentru că Ministerul Finanțelor Publice dorește să sprijine și mobilitatea personaluluii, pentru a acoperi deficitele din zonele cu valoarea adăugată mare, orice funcționar public se va putea angaja la Antifraudă, fără examen, după cum ne-au explicat surse din sistem. Altfel spus, chiar și un funcționar de primărie sau unul de la Protecția Copilului va putea să devină inspector ANAF, pe zona antifraudă.
” În acest moment, în sistem există un deficit de personal, motiv pentru care apar probleme în deservirea contribuabilului. Singura modalitate de a acoperi acest deficit este informatizarea sistemului. Atât timp cât informatizarea nu se face, reducerea personalului va crea probleme și mai mari. Iar să aducem funcționari publici care nu sunt calificați pentru această activitate nu este în niciun caz o soluție. Pentru a deveni funcționar public trebuie să ai o experiență ca să răspunzi nevoilor comunității. Politicienii aruncă degeaba vina pe administrație. Ei vin și pleacă, dar ei sunt vinovați pentru ceea ce se întâmplă”, a declarat Oprescu, precizând că Sindicatul va emite și un comunicat de presă în acest sens, dar și că nu au fost deloc consultați înainte de apariția proiectului.
Ce prevede proiectul de reorganizare a ANAF