Concedieri la TVR: Câţi oameni vor fi daţi afară, în urma discuţiilor cu sindicatele

Economica.net
27 09. 2012
tvr_5477809_77101900_58951600_85866800

Potrivit calendarului de implementare a acţiunilor Programului de redresare economică a Societăţii Române de Televiziune (SRTv), în perioada 13-24 septembrie au avut loc runde de discuţii în cadrul procesului de consultări în vederea concedierilor colective. Ca urmare a acestor discuţii, conducerea SRTv a formulat un răspuns la propunerile reprezentanţilor SPUS TV – sindicatul reprezentativ din Televiziunea Română şi Notificarea de concediere colectivă, se spune în comunicatul remis MEDIAFAX de reprezentanţii TVR.

În cadrul consultărilor au fost stabilite etapele, procedurile şi criteriile procesului de selecţie a personalului SRTv, se spune în comunicat.

Potrivit sursei citate, în urma discuţiilor, părţile implicate (conducerea TVR şi reprezentanţii sindicatului reprezentativ, n.r.) s-au pus de acord cu privire la procesul de concediere colectivă, în condiţiile prevăzute de lege şi de Contractul Colectiv de Muncă în SRTv, în scopul identificării modalităţilor şi mijloacelor prin care să fie diminuate efectele sociale şi consecinţele concedierilor.

Totodată, a fost reanalizată structura de personal care urmează să fie disponibilizat. „Astfel, partenerii au căzut de acord ca numărul posturilor desfiinţate să fie mai mic faţă de cifra propusă iniţial în Notificarea privind intenţia de concediere colectivă, respectiv 872 de posturi faţă de 962. Această decizie a fost luată fără afectarea substanţială a indicatorilor economici cuprinşi în Programul de redresare economică a SRTv, care justifică măsura concedierilor colective”, se spune în comunicatul TVR.

Potrivit Notificării de concediere colectivă, transmisă SPUS TV de către Claudiu Săftoiu, numărul total de salariaţi al TVR era, la data de 26 septembrie 2012, de 3.274 din care 96 funcţii de conducere şi 3.178 funcţii de execuţie, din care 1.581 personal de specialitate şi 1.693 personal suport.

În Notificare se mai spune că după finalizarea procesului de concediere colectivă, TVR va rămâne cu 2.395 de angajaţi.

Pe de altă parte, în comunicatul TVR se mai spune că în cadrul procesului de selecţie vor prevala criteriile profesionale, potrivit articolului 52 bis din Contractul Colectiv de Muncă în SRTv, iar evaluarea performanţelor profesionale, realizată în luna septembrie 2012, va constitui criteriu eliminatoriu pentru înscrierea la procesul de selecţie pentru toţi angajaţii, indiferent de funcţia ocupată sau vechimea în TVR.

Procesul de selecţie va consta în trei etape care vor fi notate şi cărora li se vor aplica ponderi, respectiv: memoriul de activitate, testul grilă şi interviul, iar pentru domeniile de activitate comune se vor constitui atât comisii de selecţie, cât şi o comisie de rezolvare a contestaţiilor.

Consiliul de Administraţie al TVR a adoptat, pe 29 august 2012, Programul de redresare economică a televiziunii publice, care prevede şi modificarea organigramei Televiziunii Române şi reducerea personalului instituţiei, după cum a declarat la momentul respectiv, pentru MEDIAFAX, Claudiu Săftoiu.

Programul de redresare economică a întrunit, alături de cele 10 voturi de susţinere (Claudiu Săftoiu, Irina Radu, Claudiu Branzan, Raico Cornea, Lucia Hossu Longin, Anne Marie Juganaru, Gabriel Tufeanu, Nicoleta Nicolicea, Cristian Niţulescu, Nagy Zoltan Levente), două voturi împotrivă (Valentin Nicolau şi Sorin Burtea) şi o abţinere (Romina Gabriela Surugiu).

TVR are o pierdere cumulată de 145.618.779,33 de euro, iar perioada necesară pentru a plăti această datorie este estimată la 7,5 ani, după cum a declarat Claudiu Săftoiu, într-un interviu acordat agenţiei MEDIAFAX în 10 august.

Conducerea TVR a trebuit să elaboreze o strategie de restructurare a Televiziunii Române, după ce, pe 27 iunie, Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă (OUG) potrivit căreia Consiliul de Administraţie al TVR trebuie să aprobe, în termen de 45 zile (de la publicarea în MO a OUG, n.r), un program de redresare economică, cu restructurări economice, de personal şi plata datoriilor fiscale în şase luni.

Pe 10 august, CA al TVR a adoptat raportul grupului de lucru care stă la baza Programului de redresare economică a Televiziunii Române, care a prevăzut că TVR Info şi TVR Cultural trebuie să îşi înceteze emisia, iar misiunea TVR Cultural va fi preluată de TVR 2 (care se va redenumi TVR 2 Cultural) şi de TVR 3.

TVR Info şi-a suspendat emisia pe 15 august, la ora 23.59, în timp ce TVR Cultural şi-a suspendat emisia pe 15 septembrie, de la ora 23.59.

În baza Programului de redresare economică a SRTv, Guvernul a aprobat în 1 septembrie Memorandumul privind reeşalonarea obligaţiilor fiscale acumulate de TVR, în cuantum de peste 65 milioane de euro, pe o perioadă de 7,5 ani.