Concelex, constructorul stadionului Steaua şi al proiectului Parcului20, şi-a majorat afacerile cu 28% în primul semestru

Compania de construcţii Concelex a ajuns la afaceri de 400 de milioane de lei în 2019, iar în prima jumătate a acestui an a obținut o creștere cu 28% față de același interval al anului trecut, deși piața construcțiilor a fost și ea afectată de pandemia de coronavirus, cu unele şantiere blocate din cauza infectărilor şi cu investiţiile private reduse sau amânate. Din cauza provocării coronavirus, Concelex pe lângă măsurile sanitare firești, s-a repliat și din punct de vedere strategic orientându-ne către sectoarele unde există în continuare fonduri pentru investiții.
Răzvan Zamfir - lun, 05 oct. 2020, 18:51
Concelex, constructorul stadionului Steaua şi al proiectului Parcului20, şi-a majorat afacerile cu 28% în primul semestru

Astfel, pentru a compensa fluctuațiile de pe anumite segmente de piață, Concelex s-a axat pe diversificarea portofoliului de clienți și pe un număr în creștere a licitațiilor la care a participat și câștigat în ultimii ani. În ultimii ani, compania a construit singurul turn de răcire hiperbolic de 60 metri înălțime din România, construit nou în ultimii 30 de ani pentru o centrală termoelectrică; de asemenea, a reabilitat turnurile de răcire de 110 metri înălțime la Complexul Energetic Oltenia; a construit un bazin semiolimpic și a modernizat sala de sport a Școlii 190 din București, și, în plus a făcut lucrări de construcție și modernizare în valoare de aproximativ 33 milioane euro la diverse instituții de învățământ în câteva sectoare din București și din țară).

Citește și: ANSVSA: În România sunt 525 de focare de pestă porcină africană

De asemenea, potrivit lui Radu Piţurlea, vicepreşedinte Concelex, compania s-a implicat în lucrări de reabilitare termică a blocurilor din Capitală (peste 1,2 milioane metri pătrați până în prezent); în zona de cercetare (Institutul Național pentru Fizica Materialelor/ Măgurele, Centrul Avansat pentru Cercetare Farmaceutică și Medicală/ Târgu-Mureș); și a participat la construcția unor proiecte rezidențiale precum, Orhideea Gardens, Cuza 99, sau Parcului20.

„În ultimul an, s-au concretizat rezultatele activităţii de ofertare şi ale participării la concursurile de licitare din anii anteriori astfel că, în prezent, avem deschise șantiere cu specific divers. Printre proiectele de amploare la care lucrează Concelex, se regăsesc trei ansambluri rezidenţiale – prima fază din proiectul Parcului20, Arbo Residence Mogoșoaia şi Colina Lac, stadioanele Steaua şi Rapid, Centrala Nucleară de la Cernavodă, mai multe contracte de reabilitare termică a blocurilor în trei sectoare din Bucureşti. În plus, continuăm să ne dezvoltăm portofoliul cu lucrări în străinătate, având în derulare proiecte în Germania (printre care și Catedrala Ortodoxă din Munchen) şi Austria, în paralel cu cele din România”, spune Radu Piţurlea.

Citește și: Scad dobânzile la depozitele noi în lei, dar cresc la credite

Compania nu e tentată să intre în dezvoltarea imobiliară, ci va rămâne constructor, spre deosebire de colegi de domeniu, precum Bog’art sau Conarg.

„Concelex nu este dezvoltator imobiliar, societatea noastră fiind o companie exclusiv de antreprenoriat general, dar am fost implicați în lucrările de antreprenoriat de construcții pentru societățile din grupul nostru de firme care și-au asumat rolul de devoltatori imobiliari. Astfel, la începutul lui 2009, am finalizat pentru dezvoltatorul Orhideea Gardens, un ansamblu de referință în zona de centru-vest a Bucureștiului – 5 blocuri, cu 375 apartamente și o zonă extinsă de wellness, SPA și birouri. În prezent, participăm la construcția primei faze din ansamblul Arbo Residence, în Mogoșoaia – un proiect cu 1.000 de apartamente și 100.000 mp suprafață construită, precum și Colina Lac, un ansamblu de case la care am demarat recent construcția, în zona de nord a Bucureștiului”, explică Pițurlea.

Concelex și-a dublat numărul de angajați anul acesta și se bazează pe 630 de oameni.

„Cu o echipă de două ori mai mare față de anul trecut, ne bazăm în prezent pe o echipă permanentă de aproximativ 630 specialiști în domeniul construcțiilor. Tocmai pentru că ne dorim să livrăm calitate și consecvență, toți cei din companie sunt angajați pe perioadă nedeterminată”, arată Radu Pițurlea.

Provocările anului 2020

„Cea mai mare provocare este legată de maturizarea industriei și intenționăm să ne implicăm activ în această direcție la nivel macro astfel încât companiile din domeniul construcțiilor să fie unele profesioniste și să existe și certificări în acest sens. Corelată cu acest context este, bineînțeles, și problema forței de muncă, atragerea și retenția unui personal calificat și profesionist. Pe termen scurt si mediu, avem în plan să dezvoltăm nivelul de digitalizare la nivelul Concelex, să investim în organizare şi în pregătirea profesională a angajaţilor pentru a putea aborda lucrări cât mai complexe.

Dar nu doar dezvoltarea e provocare pentru companiile de construcții. De fapt, una dintre cele mai mari probleme e pandemia de coronavirus, care deși nu a afectat decisiv piața construcțiilor, are efecte nedorite. Au fost afectate atât șantierele, cât și lucrul în birouri.

„Restricţiile şi dificultăţile economice generate de pandemia de Covid-19 şi-au făcut simţite efectele și în sectorul construcțiilor. Prima jumătate a anului 2020 a fost o provocare pentru companie, care a trebuit să se adapteze condiţiilor restrictive de efectuare a activităţii atât în şantiere, cât şi în activitatea de birouri. Unii dintre clienţi şi-au diminuat bugetele de investiţii, ceea ce ne-a determinat să participăm la mai multe licitaţii pentru a compensa scăderea de activitate pe anumite segmente de piaţă. Putem spune însă că doar perioada stării de urgență a fost una delicată. În prezent, activitatea din industrie decurge într-un ritm normal, adaptat evident limitărilor de ordin sanitar”, susține Pițurlea.

Una peste alta, însă, compania a avut un 2020 bun până acum, cu venituri în creștere cu 28% în primul semestru, afectat de pandemie și de starea de urgență, iar oficialii Concelex sunt optimiști și pentru restul acestui an.

„În 2019, ne-am apropiat la nivel de grup de 400 de milioane de lei cifră de afaceri, iar veniturile pe primul semestru din 2020 sunt, faţă de 2019, cu 28% mai mari, de aici venind şi optimismul nostru pentru anul în curs”, conchide Radu Pițurlea.

Te-ar mai putea interesa și
Producătorul european de baterii pentru EV-uri, Northvolt, mizează pe finanțări suplimentare care-i vor permite să iasă din faliment până la sfârșitul lui ianuarie
Producătorul european de baterii pentru EV-uri, Northvolt, mizează pe finanțări suplimentare care-i vor permite să iasă ...
Producătorul suedez de baterii pentru vehicule electrice Northvolt a declarat vineri că se așteaptă să primească finanțare suplimentară pentru a ieși din faliment până la sfârșitul lunii......
Meteorologii spun că România va suferi de secetă doar local în sudul și estul Olteniei
Meteorologii spun că România va suferi de secetă doar local în sudul și estul Olteniei
Conţinutul de apă în sol va înregistra valori scăzute doar local în sudul şi estul Olteniei, în cursul săptămânii ...
Honda și Nissan ar putea construi mașini unul în fabricile celuilalt
Honda și Nissan ar putea construi mașini unul în fabricile celuilalt
Honda și Nissan iau în considerare producția de vehicule unul în fabricile celuilalt, ca parte a planului lor de a aprofunda ...
Oficialii și muncitorii Volkswagen au încheiat un acord ieri, după 70 de ore de discuții
Oficialii și muncitorii Volkswagen au încheiat un acord ieri, după 70 de ore de discuții
Oficialii și muncitorii Volkswagen ar fi semnat un acord după circa o săptămână de discuții, perioadă în care se ...