Conceptul de depozit de bricolaj a eşuat în România. Kingfisher transformă magazinele Brico Depot pentru a fi mai prietenoase

Retailerul britanic de bricolaj Kingfisher, care a cumpărat lanţul Bricostore pentru a-l rebrandui în Brico Depot, o ia de la capăt în România, după rezultate care au demonstrat că tipul de magazine nu este în acord cu dorinţele clienţilor români.  Noua strategie presupune magazine mai prietenoase, mai multe servicii pentru clienţi, mai mulţi angajaţi şi o zonă pentru grădini. Vor renunţa în viitor şi la "arivaj".
Alina Stanciu - mie, 20 apr. 2016, 11:42
Conceptul de depozit de bricolaj a eşuat în România. Kingfisher transformă magazinele Brico Depot pentru a fi mai prietenoase

Românii nu vor depozite, ci magazine, este concluzia la care au ajuns britanicii de la Kingfisher, la doi ani de la deschiderea primelor două magazine-depozit BricoDepot în România, pe scheletul fostelor Bricostore pe care le-au achiziţionat în 2013 de la Bresson. În consecinţă, managementul companiei din România a decis să revină la consumatori cu o nouă propunere: magazine mai prietenoase, mai familiare, cu servicii mai multe şi o oferta îmbunătăţită. Şi vor să facă toate acestea prin ample schimbări în magazine, printr-un catalog anual, dar şi prin asocierea cu doi vectori de imagine percepuţi ca „din popor”, actorii Mihai Bobonete şi Adrian Văncică din serialul Las Fierbinţi difuzat de Pro TV.

„Am făcut unele greşeli pe care trebuia să le corectăm. Acum, adăugăm lucruri la conceptul iniţial. Am avut creşteri (ale vânzărilor n.red) de două cifre şi vom continua să creştem. La finele acestui an vom intra pe profit”, a declarat Christian Mazauric, directorul general Brico Depot România.

Acesta a povestit şi despre una dintre greşelile importante ale retailerului la început de drum în România. „Primul lucru la care m-am gândit atunci când am venit în România şi am văzut şi pe stânga şi pe dreapta case cu grădini a fost „de ce nu vindem lucruri pentru grădini”, a spus acesta.

„Am schimbat radical abordarea şi am început să ne concentrăm mai mult pe zona de servicii şi pe crearea unei legături mai apropiate cu cei care intră în depozitele noastre. În acest sens, alegerea ca exponenţi de imagine a celor doi actori, Bobonete şi Văncică, vine ca o completare firească. (…) Ei sunt nişte actori simpli ce vor face legătura dintre Brico Depot şi români”, mai spune Mazauric care vrea ca Brico Depot să fie un lanţ de magazine popular printre români. 

Mazauric a venit la cârma BricoDepot în 2015, după ce Patrick Papot, al cărui mandat s-a concentrat pe transformarea celor 15 unităţi Bricostore pe care Kingfisher le-a achiziţionat în 2013, şi-a încheiat misiunea. Motivul aducerii lui Mazauric în România a fost tocmai acela de a adapta modelul Brico Depot pieţei locale, dar şi a găsi o modalitate de expansiune.

„La început, având în vedere situaţia macroeconomică de la acea vreme, am crezut că politica noastră de depozit low-cost va merge foarte bine”, a explicat şi Andreea Bălănescu, director marketing Brico Depot.

Schimbările din magazine

Printre principale modificări din magazinele Brico Depot se numără introducerea sortimentaţiei pentru grădină (plante şi mobilier), gamă pe care Kingfisher nu o oferă în mod tradiţional în magazinele sale Brico Depot din Europa. De asemenea, retailerul va suplimenta cu aproximativ 200 numărul angajaţilor care se ocupă de relaţii cu clienţi, în perioadele aglomerate, şi a extins gama de soluţii. Astfel, Brico Depot oferă acum şi servicii de transport, montaj, iar din a doua jumătate a anul viitor va introduce şi serviciul de click&collect.

Totodată, din 6 mai, clienţii vor găsi în depozitele din ţară un catalog de prezentare a 10.500 de produse Brico Depot. Catalogul are 320 de pagini, poate fi consultant şi online sau printr-o aplicaţie mobilă compatibilă Android şi IOS şi conţine preţuri valabile timp de patru săptămâni. 

Renunţă la Arivaj

Nu în ultimul rând, retailerul va renunţa treptat şi la denumirea de „Arivaj”, concept pe care l-au introdus în piaţă odată cu lansarea primelor magazine şi care se referă la acele mărfuri care nu se regăsesc în gama permanentă a retailerului şi care sunt comercializate la preţuri cu cel puţin 15% mai mici faţă de competiţie în anumite momente şi în limita unor stocuri disponibile.

Oficialii companiei susţin însă că vor continua să ofere preţuri promoţionale, dar nu se vor mai numi Arivaj.

În oferta iniţială a companiei, în medie, în magazin erau în permanenţă în jur de 150 de produse de acest gen. „Rolul acestor produse este dinamizarea ofertei comerciale şi creşterea atractivităţii, pentru că permite clienţilor să achiziţioneze la preţuri mici produse care în general sunt prea scumpe”, susţinea fostul CEO, Papot.

Continuă expansiunea

În ceea ce priveşte planurile de investiţii, şeful Brico Depot România susţine că retailerul îşi va relua expansiunea în oraţele mari, prin magazine construite de la zero pe terenuri cumpărate. „Avem buget de investiţii şi ne uităm la terenuri din oraşe mari: Bucureşti, Timişoara, Iaşi, Cluj. În Bucureşti am putea adăuga unul-două magazine la cele existente, dar trebuie să existe un echilibru. Există oraşe unde competiţia este foarte mare şi oraşe unde competiţia nu este aşa de mare”, a mai declarat Mazauric care a dat exemplul depozitului din Călăraşi, „care merge foarte bine”.   

Ce se va întâmpla cu Brico Depot Băneasa

În ceea ce priveşte unitatea din Băîneasa, cel mai mare magazin preluat de la Bricostore, managerul susţine că poartă negocieri cu unii retaileri din zona alimentară (lanţuri de restaurante n.red)  care să preia cu chirie spaţiul neutilizat de BricoDepot. Aceasta în contextul în care conceptul Brico Depot presupune spaţii mai mici în comparaţie cu Bricostore, o gamă mai puţin variantă de produse (12.000 de repere) şi stocuri disponibile în cantităţi foarte mari.

Brico Depot a fost înfiinţat în 1993 în Reims, Franţa. Are vîn prezent 118 magazine în Franţa, 28 în Spania, 2 în Portugalia şi 15 în România.

Te-ar mai putea interesa și
Tarom a contractat un Airbus A320 de la Dan Air
Tarom a contractat un Airbus A320 de la Dan Air
Tarom a încheiat un parteneriat cu Dan Air şi a contractat, în regim ACMI (Aircraft, Crew, Maintenance, Insurance), o aeronavă necesară în perioada sezonului de iarnă, în lunile decembrie şi......
Tribunalul obligă Administrația de Apă Dobrogea Litoral sa comunice studiile de ecotoxicitate pentru proiectul Neptun Deep
Tribunalul obligă Administrația de Apă Dobrogea Litoral sa comunice studiile de ecotoxicitate pentru proiectul Neptun ...
Tribunalul Bucureşti obligă Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral şi Institutul Grigore Antipa să comunice ...
Autostrada A1, închisă din cauza rafalelor de vant care ajung la 120 km/h
Autostrada A1, închisă din cauza rafalelor de vant care ajung la 120 km/h
Autostrada A1 a fost închisă vineri dimineaţa, între Sibiu şi Boiţa, din cauza vântului puternic, a informat DRDP ...
Producția de mașini a României a urcat cu 19%, după primele zece luni din 2024, până la 466.838 de unități. Câte automobile au făcut Dacia şi Ford
Producția de mașini a României a urcat cu 19%, după primele zece luni din 2024, până la 466.838 de unități. Câte ...
Raportul ACAROM cu privire la producția de mașini a României arată că, în perioada ianuarie - octombrie 2024 au fost ...