Conceptul Embleme, soluția Renault pentru a reduce emisiile de CO2 cu 90% comparativ cu un vehicul echivalent de astăzi

Renault va prezenta la Mondial de l`Auto din Paris conceptul Embleme. Acesta va demonstra modul în care producția de vehicule poate fi realizată cu zero emisii nete de carbon.
Robert Stan - vin, 04 oct. 2024, 12:27
Conceptul Embleme, soluția Renault pentru a reduce emisiile de CO2 cu 90% comparativ cu un vehicul echivalent de astăzi

Conceptul Renault Embleme reflectă viziunea companiei despre o mașină care face față provocării mobilității cu emisii reduse de carbon. Provocare majoră în materie de inginerie și inovație, acest concept arată modul în care producția de vehicule poate permite unui producător auto să atingă zero emisii nete de carbon la nivelul anului 2040 în Europa și 2050 la nivel mondial.

Decarbonizarea mobilității este un obiectiv-cheie în lupta împotriva schimbărilor climatice. Pentru o companie auto precum Renault Group, aceasta implică abordarea unei serii de provocări care țin de industrie, energie, tehnologie, aprovizionare, viteză și așa mai departe. Pentru a atinge zero emisii nete de carbon până în 2040 în Europa și 2050 la nivel mondial, în conformitate cu obiectivele sale, compania trebuie să revoluționeze modul în care își proiectează și construiește vehiculele.

Abordarea este demonstrată prin Renault Embleme, care va fi prezentat de marcă la standul său de la Salonul Auto de la Paris între 14 – 20 octombrie. Această viziune asupra unui vehicul de familie ia forma unui laborator care înglobează inovațiile dezvoltate de Renault, Ampere și parteneri pentru a îndeplini aceste cerințe.

Principala provocare a acestui proiect de referință constă în măsura în care decarbonizarea a fost maximizată de-a lungul întregului ciclu de viață al vehiculului, de când a luat formă și până este scos din uz. Plecând de la conceptul Scenic Vision H2-Tech din 2022, Renault Embleme face un pas mai departe, reducând emisiile de gaze cu efect de seră (CO2 eq.) cu 90%, comparativ cu un vehicul echivalent construit astăzi; până la a produce doar 5 tone de CO2 eq. pe parcursul întregului său ciclu de viață (a se vedea secțiunea de metodologie de la sfârșitul comunicatului de presă).

Pentru a realiza acest lucru, proiectul a explorat o multitudine de combinații inteligente, credibile și viabile: materiale reciclate cu o amprentă de carbon scăzută, materiale naturale, procese de producție bazate în întregime pe energie regenerabilă, folosirea la nivel general a unor piese reutilizate, circularitate etc. Același lucru a fost valabil și pentru alegerile tehnice, inclusiv grupul motopropulsor.

Renault Embleme simbolizează o nouă abordare holistică asupra designului vehiculelor. Designul său exterior exprimă sportivitatea, eleganța și emoția prin curbe atractive și linii grafice, de caracter tehnic, creând un obiect ultra-dezirabil. Designul este, de asemenea, rezultatul unei optimizări meticuloase a aerodinamicii, concepute pentru eficiență printr-o abordare mai durabilă, fără a compromite estetica. Pe Renault Embleme, de exemplu, oglinda retrovizoare este înlocuită cu două camere integrate în pasajele roților, ștergătoare de parbriz sunt ascunse sub capotă și mânerele „e-latch” încastrate în caroserie. Două aripioare de pe capotă și două orificii de aerisire de pe bara de protecție canalizează fluxul de aer către parbriz și, respectiv, în spatele roților. Roțile sunt pe disc, pentru a conduce fluxul de aer de-a lungul caroseriei. Designul cu podea plată inspirat din F1 este îmbunătățit de un difuzor activ, care se înclină în jos și în spate pentru a echilibra fluxul de aer și a minimiza rezistența aerodinamică.

Designul a fost reglat cu finețe prin folosirea digital twin technology și a echipamentelor de simulare digitală de ultimă generație furnizate de BWT Alpine F1 Team, ca parte a unei colaborări fructuoase între Renault și Ampère. Prin punerea în comun a expertizei, au reușit să optimizeze aerodinamica pasivă și activă pentru o pătrundere eficientă a aerului. Renault Embleme are un Cx foarte bun de 0.25.

Curbele puternice ale Renault Emblème și stilul shooting brake sunt evidențiate de efectul dicroic al caroseriei verzi, culoarea arătând diferit în funcție de unghiul din care este privită. Vehiculul este o combinație elegantă între un break, cu un ampatament larg de 2,90 metri, și un coupé cu o înălțime moderată de 1,52 metri și o linie fluidă a plafonului.

Vehiculul se încadrează în segmentul compact, are o lungime de 4,80 metri, ceea ce îl face ideal pentru călătorii cu familia. Explorând noi căi de design inspirate de logo-ul emblematic Renault, semnătura luminoasă este menită să fie atât high-tech, cât și ușor de identificat.

Greutatea unui vehicul, care are legătură într-o măsură cu dimensiunea sa, are un impact asupra emisiilor sale de CO2 la mai multe niveluri: atunci când materialele sunt extrase, în timpul producției și transportului, în timpul utilizării (impact asupra consumului de energie), dar și atunci când vehiculul este reciclat. Ca parte a abordării lor de proiectare ecologică, designerii și inginerii au „vânat” fiecare kilogram care era de prisos, cu scopul de a atinge o greutate de 1.750 kg, cu tot cu baterii. Prin urmare, Renault Embleme cântărește mai puțin decât majoritatea SUV-urilor hibride sau vehiculelor electrice de dimensiuni similare.

Sistem de propulsie alimentat de la baterii și rezervor de hidrogen

Conceptul are un grup motopropulsor electric cu două surse de energie, fiind alimentat în două moduri – de o baterie reîncărcabilă „convențională” pentru parcurgerea unor distanțe mai mici și de o celulă de combustie cu hidrogen pentru călătorii mai lungi. Bazată pe platforma AmpR Medium, arhitectura cu tracțiune spate găzduiește diferitele componente ale grupului motopropulsor (motor electric, baterie, celulă de combustie și rezervor de hidrogen), menținând în același timp centrul de greutate jos și o distribuție ideală a greutății pentru a asigura performanța și eficiența.

Motorul electric cu rotor înfășurat, de 160 kW, al Renault Embleme nu folosește materiale rare. Este alimentat de o baterie NMC de doar 40 kWh, mai ușoară, mai ieftină, mai puțin voluminoasă și mai ecologică decât cea a unui vehicul electric de familie cu autonomie extinsă. Conform producătorului, mașina are „o autonomie de câteva sute de kilometri, mai mult decât suficientă pentru călătoriile de zi cu zi”. Celula de combustie pe hidrogen cu emisii scăzute de carbon de 30 kW PEMFC funcționează într-un rezervor de 2,8 kg, oferind puterea necesară pentru călătorii lungi, cu o eficiență maximă de aproximativ 60%.

Această configurație maximizează versatilitatea acestui tip de vehicul care este capabil să parcurgă o distanță de până la 1.000 km la fel de rapid ca un vehicul pe combustie internă: fără încărcare, cu doar două opriri pentru realimentarea cu hidrogen – mai puțin de cinci minute de fiecare dată – pentru o autonomie de 350 km.

Oficialii Renault susțin că, într-o călătorie tipică între Paris și Marsilia (cca. 800 km), 75% din energia electrică consumată de vehicul este produsă de celula de combustie, fără alte emisii în afară de apă.

Prin comparație cu Renault Megane E-Tech electric, model ale cărui emisiile totale, bazate pe analiza ciclului de viață, se ridică la 24 de tone de CO2, conceptul Embleme are ca obiectiv emisii de doar 5 tone de CO2. Dacă paralele este făcută cu un Renault Captur alimentat cu benzină (cca. 50 de tone de CO2 pe întreg ciclul de viață), reducerea emisiilor ajunge la aproximativ 90%.

Având în vedere obiectivele ambițioase de decarbonizare, conceptul Renault Embleme a necesitat noi abordări de lucru. Conform oficialilor grupului francez, peste 20 de parteneri au lucrat la proiect. Fiecare a contribuit cu propria tehnologie sau experiență pentru a reduce emisiile de CO2. „Această abordare colectivă pe orizontală încurajează inovația fără bariere între Renault Group, mărcile, entitățile, partenerii și furnizorii săi. Pentru acest proiect, această abordare a făcut posibilă valorificarea diversității și complexității tehnologice excepționale pentru a atinge obiective ridicate de decarbonizare”, notează cei de la Renault.

Te-ar mai putea interesa și
Victorie a României: Curtea de Justiție a Uniunii Europene a anulat parțial Pachetul Mobilitate I
Victorie a României: Curtea de Justiție a Uniunii Europene a anulat parțial Pachetul Mobilitate I
Instanța UE a dat câștig de cauză României, anulând prevederea din Pachetul Mobilitate I care a impus operatorilor de transport rutier să asigure la fiecare 8 săptămâni întoarcerea......
Oficialii E.On cer un program de ofertare a energiei electrice în piață, în contextul re-liberalizării. “Sperăm ca 1 aprilie să nu fie o zi a păcălelilor”
Oficialii E.On cer un program de ofertare a energiei electrice în piață, în contextul re-liberalizării. “Sperăm ca ...
Claudia Griech, director general al E.On Energie România, unul dintre furnizorii importanți de energie electrică din România, ...
Mașinile electrice din China vor fi taxate suplimentar în UE – Propunerea CE de impunere a taxelor vamale a obţinut sprijinul statelor membre
Mașinile electrice din China vor fi taxate suplimentar în UE – Propunerea CE de impunere a taxelor vamale a obţinut ...
Propunerea Comisiei Europene de a impune taxe antidumping la importurile de vehicule electrice pe baterii din China a obţinut ...
Autostrada Moldova A7 – Tronsonul Buzău-Focşani (82,44 km) va fi dat în circulaţie până la sfârșitul anului, anunţă CNAIR
Autostrada Moldova A7 – Tronsonul Buzău-Focşani (82,44 km) va fi dat în circulaţie până la sfârșitul anului, ...
Reprezentanţii Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) au anunţat că până la finalul ...