Concluzia primului trimestru din an: Prețurile din magazine au crescut cu 21%. Consumul FMCG a luat-o în jos în urban, dar crește în rural

Instabilitatea și insecuritate resimțită de români se văd în volumele de mărfuri vândute de lanțurile de magazine care au scăzut în primul trimestru din 2023 cu 3,5% față de aceeași perioadă din 2022, se arată într-o analiză realizată de compania de cercetare de piață RetailZoom. În rural însă, consumul crește. Cât despre prețurile din magazine, acestea s-au majorat cu 21%, peste inflație.
Alina Stanciu - mie, 07 iun. 2023, 15:19
Concluzia primului trimestru din an: Prețurile din magazine au crescut cu 21%. Consumul FMCG a luat-o în jos în urban, dar crește în rural

Primul trimestru al acestui an a venit cu modificări importante ale pieței comerțului cu produse de larg consum ( FMCG), pe fondul instabilității și insecurității cu care se confruntă românii, dar și a faptului că magazinele au scumpit, în medie, cu 21% față de perioada similară a anului trecut, reiese dintr-o analiză realizată de compania de cercetare RetailZoom.

 Contextul este însă unul mai amplu.

În 2020- 2021, când mergea la supermarket, consumatorul mediu punea în coș 6 – 7 produse. Acum pune doar cinci. „Chiar dacă inflația stagnează, impactul reducerii numărului de produse din coșul de cumpărături va rămâne”, notează analiștii RetailZoom.

Obișnuiți cu munca de acasă din pandemie, mulți români și-au continuat obiceiurile și după ce era Covid-19 a apus. Astfel, categoriile de produse legate de viața de la birou continuă să influențeze dinamica vânzărilor chiar și acum.

Unde este, de fapt, scăderea

Din datele RetailZoom, în primul trimestru din 2023, românii au cumpărat cantități mai mici în cazul a 62% dintre categoriile monitorizate de companie, raportat la aceeași perioadă a anului anterior. Acest procent era sub 50% în 2022 vs 2021.

Tendința generală de descreștere se regăsește în vânzările de volume în scădere pentru primul trimestru din 2023 față de aceeași perioadă din 2022 (-3.5%), dar și față de procentele de creștere înregistrate în 2022 vs 2021 (+2.3%).

„Evoluția vânzărilor încetinește atât în valoare, cât și în articole, arătând o tendință de restrângere a consumerismului care ne așteptăm să continue pe tot parcursul anului 2023 și următorii ani”.

Sursa: RetailZoom

Pe sectoare, doar în cazul a trei tipuri de produse s-au înregistrat creșteri puternice atât în valoare cât și în volum, în timp ce prețurile au crescut în general.

Este vorba despre produsele de înfrumusețare ( 14% în volum și 31% în valoare), snacksurile sărate (7% în volum și 29% în valoare) și băuturile nonalcoolice ( 1% în volum și 24% în valoare).

La capitolul scumpiri, topul este format din produsele gata de mâncat ( 39%), lactatele (33%) și mâncarea de animale ( 26%).

În ceea ce privește comunitățile unde a început să se consume mai puțin, datele RetailZoom relevă faptul că doar la oraș trendul este negativ. În ceea ce privește vânzările totale, ruralul este singura zonă care a crescut din punct de vedere al cantităților vândute (articole) cu 9% față de 2022 , în timp ce toate celelalte comunități au înregistrat scăderi ale vânzărilor. Pe categorii, la sat s-a cumpărat mai mult din toate categoriile, exceptând produsele de îngrijire personală , unde marile orașe sunt în frunte cu o creștere a vânzărilor atât în volum cât și în valoare.

Unde se menține un trend pozitiv. Promoțiile revin în atenție, după șase ani

Cât despre formatele de magazine care suferă cel mai mult de pe urma modificărilor în obișnuințele de consum, studiul RetailZoom indică faptul că cele mari și lanțurile locale (LKA) au înregistrat scăderi mai accentuate ale vânzărilor cantitative, față de supermarketuri și magazinele de tip convenience.

De asemenea, mărcile proprii își sporesc popularitatea în vremuri de multicriză și câștigă un avans de 1.6pp față de 2021, ajungând în primul trimestru la o pondere valorică de 19.3% din total vânzări în retailul modern (lanțuri internationale fără Lidl). Ponderea lor a ajuns la 18,9% volumic.

Totodată, vânzările promoționale și-au reluat puterea de influență, înregistrând pentru prima data în ultimii 6 ani o creștere valorica de 37% în T1 2023 față de T1 2022. S-a ajuns ca acestea să aibă o contribuție de 22% din totalul vânzărilor valorice vs 20.4% în 2022).

Nu în ultimul rând, produsele bio își mențin poziția, cu o pondere de 1.2% din totalul vânzărilor valorice de alimente și cu o dinamică de 15.6% în primul trimestru 2023 față de aceeași perioadă a anului anterior.

Ce urmează

Având în vedere contextul economico-social actual, analiștii RetailZoom estimează că ” schimbarea este noua „regulă” la cumpărături. „Ce se scumpește prea mult este înlocuit, cel puțin pentru o perioadă, fie cu mărci private și produse cu cel mai bun preț, fie cu produse populare. Promoțiile își recapătă puterea de a-i ajuta pe cumpărători să decidă. Așadar, găsirea celui mai bun sortiment pentru clienți precum și
oferirea celor mai bune prețuri pentru majoritatea produselor este instrumentul magic pe care fiecare comerciant cu amănuntul ar trebui să îl găsească și să îl folosească. Clienții fideli cheltuiesc mai mult cu 10- 15% față de un client obișnuit și vizitează magazinul mai frecvent. Orientarea către acești  utilizatori va fi cheia pentru a menținerea creșterii vânzărilor”.

 

Te-ar mai putea interesa și
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
Valoarea alocaţiilor de stat pentru copii achitate în luna noiembrie 2024 a fost de 1,2 miliarde de lei, iar suma medie plătită a scăzut uşor, de la 336,31 în octombrie, la 336,18 lei pe......
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele rus Vladimir Putin a promis duminică şi mai multă "distrugeri" în Ucraina după un atac cu drone în ajun, ...
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Românii se află printre europenii care se tem cel mai mult că inteligența artificială va duce la pierderea multor locuri ...
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas SA va plăti 5,1 miliarde de euro pentru achiziţionarea diviziei de gestionare a activelor grupului francez ...