„Concordia” cere Guvernului ca sprijinul acordat pentru subvenționarea salariilor angajaților din turism să fie disponibil și pentru septembrie

Economica.net
22 10. 2020
groningen_79864100_44138500

În document, organizaţia patronală solicită Executivului mai multe măsuri de sprijin a mediului de afaceri, în contextul noului val de măsuri restrictive impuse recent de autorităţi.

Astfel, patronatele cer Guvernului asigurarea implementării măsurilor de sprijin care sunt deja în vigoare, în condiţiile în care, de exemplu, sprijinul de 41,5% pentru angajaţii din industria hotelieră nu mai este disponibil pentru luna septembrie, deşi legislaţia nu menţiona că cele trei luni pentru acordarea acestuia trebuie să fie iunie-iulie-august şi unii angajatori au optat pentru luna septembrie.

Potrivit unui act normativ adoptat de Guvern, angajatorii salariaţilor care au fost trecuţi în şomaj tehnic în timpul primului val de măsuri restrictive puteau beneficia de acoperirea de către Guvern a 41,5% din salariile de bază ale angajaţilor reveniţi la muncă, pe o perioadă de trei luni de zile, cu condiţia păstrării locurilor respective de muncă până la finalul anului.

O altă solicitare importantă inclusă în scrisoarea remisă Guvernului de Confederaţia Patronală „Concordia” este predictibilitatea măsurilor restrictive care urmează să fie impuse.

„O minimă predictibilitate cu privire la măsurile limitative (a se evita aplicarea măsurilor de la o zi la alta, scenariile de evoluţie sunt deja cunoscute)”, se precizează în documentul publicat de organizaţia patronală.

De asemenea, Concordia atrage atenţia că pentru a putea continua asigurarea serviciilor necesare populaţiei (aprovizionare cu alimente şi bunuri de larg consum, energie, utilităţi şi carburanţi, transport de mărfuri, servicii bancare) şi pentru limitarea pierderilor în industriile deja afectate grav de pandemie în primul rând este nevoie de claritate cu privire la măsurile şi normele adoptate.

„Ne confruntăm deja cu o abundenţă a normelor şi este necesar ca neclarităţile să fie lămurite rapid atunci când normele lasă loc de interpretare”, susţin oamenii de afaceri.

Asociaţia patronală mai argumentează şi că este necesar un grad de proporţionalitate a măsurilor restrictive: „ele pot fi drastice sau mai permisive, dar trebuie corelate obiectiv cu situaţia epidemiologică din fiecare judeţ, plecând de la indicatori general cunoscuţi”.

În ceea ce priveşte relaţiile de muncă, organizaţia patronală solicită acordarea şomajului tehnic pentru angajaţii afectaţi direct de deciziile autorităţilor de suspendarea a activităţilor, precum şi pentru cei din industriile care deşi nu fac obiectul acestor decizii sunt afectaţi. De exemplu, situaţia industriei hoteliere din mai multe centre urbane, unde restricţiile privind mobilitatea persoanelor pe teritoriul României şi cele privind activităţile de alimentaţie publică în interior fac ca hotelierii să nu mai ai aibă deloc operaţiuni, respectiv să fie nevoiţi să concedieze salariaţii.

Totodată, Concordia mai cere renunţarea (cu caracter temporar) la necesitatea de a se încheia act adiţional la contractul de muncă pentru telemuncă şi muncă la domiciliu.

„În timp ce telemunca se doreşte a fi o măsură de prevenţie, necesitatea de a semna documente în format fizic pentru a o putea presta minimizează efectele; echilibrarea situaţiei privind prezenţa lucrătorilor la muncă în raport cu zilele libere pentru îngrijirea copiilor. Pe măsură ce tot mai multe şcoli se închid, pe atât devine mai greu pentru companii să aibă control asupra forţei de muncă proprii. Spre exemplu, în industrie, dacă lipsesc peste 10% dintre lucrători, asta afectează fluxul de producţie. În plus, nu se pot face planificări şi reorganizări când şcolile se închid de pe o zi pe alta; actualizarea legislaţiei privind munca flexibilă pe baza informaţiilor din REVISAL şi a feedback-ului din practică de la partenerii sociali; sprijinirea companiilor privind primirea de răspunsuri prompte de la autorităţile statului in cazul unor solicitări din partea companiilor privind diverse neclarităţi legislative; emiterea unei singure legi privind situaţiile de criza pe pandemie care sa cuprindă cat mai multe scenarii si ce anume se acorda pe fiecare sector ca si susţinere/facilităţi pentru uşurinţa urmăririi cadrului legislativ. Şi permisiunea ca această lege să aibă o trecere mai rapidă privind aprobările necesare”, se arată în scrisoarea deschisă.

În ceea ce priveşte sistemul de învăţământ, organizaţia patronală solicită Guvernului: urgentarea asigurării platformelor tehnice de comunicare pentru toţi elevii din România, astfel încât aceştia să aibă acces la educaţia la distanţă. Sistemele de comunicaţie trebuie să adreseze atât nevoile elevilor (tablete şi acces la internet), cât şi pe cele are profesorilor (microfoane de calitate, camere web high definition, aplicaţii software dedicate predării la distanţă); cursuri de pregătire pentru profesori pentru utilizarea platformelor de educaţie la distanţă; elaborarea de conţinut educaţional digital; crearea de material didactic pentru a fi folosit de profesori în procesul de predare (atât online, cât şi la clasă); dezvoltarea de lecţii/materiale de documentare online, ce pot fi folosite de elevi în studiul individual; actualizarea metodologiei de predare pentru lecţiile online; măsuri de sprijin pentru operatorii economici care nu mai pot susţine clasele duale din cauza suspendării activităţii; susţinerea financiară a burselor profesionale acordate de companiile aflate în dificultate, în scopul diminuării riscului sporit de abandon şcolar în rândul copiilor înscrişi deja în sistemul de învăţământ dual; identificarea de soluţii pentru recuperarea şi derularea, acolo unde este posibil, a orelor de practică în condiţii de siguranţă sanitară prin consultarea agenţilor economici care pot încă susţine acest tip de învăţământ.

În domeniul valorificării soluţiilor digitale, Concordia solicită Guvernului adoptarea legii privind identificarea electronică şi serviciile de încredere pentru tranzacţiile electronice, adoptarea sistemului Single Sign On pentru ca ca orice instituţie publică să ofere servicii online cetăţenilor români, în condiţii de siguranţă, implementarea unui sistem oficial de poştă electronică oficială pentru a uşura comunicarea atât dintre instituţii cât şi comunicarea între instituţii şi persoane, actualizarea cadrului legislativ (în special a legislaţiei din domeniul achiziţiilor publice) astfel încât să permită şi să încurajeze adoptarea tehnologiilor cloud, integrarea diverselor aplicaţii publice prin intermediul unor interfeţe (Application Programming Interface), dezvoltate pe un set de standarde tehnice deschise şi implementarea de cursuri de formare digitală pentru categorii profesionale din sectoare-cheie.

Scrisoarea deschisă este semnată de preşedintele Confederaţiei Patronale Concordia, Steven van Groningen (foto).