Concordia: Rutele ocolitoare nu pot prelua traficul fără sincope, în cazul închiderii circulaţiei pe Valea Oltului. Grindeanu: E singura soluţie; nenegociabil!

Rutele ocolitoare nu pot prelua traficul fără sincope în cazul închiderii circulaţiei pe Valea Oltului, astfel că exporturile României vor avea întârzieri, susţine Radu Burnete, directorul executiv al Confederaţiei Patronale Concordia.
AGERPRES - vin, 05 iul. 2024, 16:10
Concordia: Rutele ocolitoare nu pot prelua traficul fără sincope, în cazul închiderii circulaţiei pe Valea Oltului. Grindeanu: E singura soluţie; nenegociabil!

Circulaţia pe Valea Oltului va fi închisă între 8 iulie şi 9 august, pe perioada zilei, pentru lucrări la autostrada Sibiu – Piteşti, a anunţat ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, într-o conferinţă de presă desfăşurată miercuri.

Grindeanu a spus că impunerea de restricţii de circulaţie pe Valea Oltului este singura soluţie pentru construcţia autostrăzii Sibiu – Piteşti, măsura fiind necesară atât pentru protecţia celor din trafic, cât şi pentru încadrarea în termenul prevăzut pentru finalizarea acesteia.

„Este regretabil felul în care am aflat că Valea Oltului, principala arteră economică rutieră a României, se închide timp de o lună. Ar fi trebuit să avem informaţia asta la începutul anului, minimum cu 2-3 luni înainte. Care sunt consecinţele imediate pentru economie? Rutele ocolitoare nu pot prelua traficul fără sincope şi asta înseamnă că exporturile României vor avea întârzieri. Fabricile care depindeau de această arteră se vor aproviziona mai greu. Magazinele care deservesc milioane de consumatori se vor trezi că produsele nu ajung la timp. Transportatorii vor avea costuri mai mari şi o mulţime de probleme cu timpii de livrare asumaţi în contractele lor”, a menţionat Radu Burnete, în comunicat.

Potrivit acestuia, dacă decizia de închidere a circulaţiei pe Valea Oltului ar fi fost comunicată din timp, „zeci de mii de firme ar fi avut timp să se pregătească pentru acest eveniment”.

„Haideţi să ne imaginăm că traficul e deschis doar noaptea: va fi cineva prezent în centrele logistice, în fabrici sau magazine, să descarce şi să încarce? Nu vreau să intru în polemică despre soluţia tehnică aleasă. Plec de la presupunerea că nu există altă cale. Ce puteau face agenţii economici dacă ştiau din timp? Puteau ajusta producţia astfel încât să fie nevoie de mai puţine livrări în această perioadă. Puteau să prevadă stocuri mai mari. Puteau să renegocieze contracte, să revizuiască angajamente. Zeci de mii de firme ar fi avut timp să se pregătească pentru acest eveniment. Lanţurile logistice care gestionează zilnic zeci de mii de tone de marfă ar fi putut fi redesenate temporar şi toată lumea ar fi fost pregătită din timp pentru o perioadă cu posibile întârzieri. Ce mai pot face companiile acum? Mai nimic. Poate doar să tragă aer în piept pentru nervii, problemele şi pierderile care vor urma. Ce mai pot face Ministerul Transporturilor, CNAIR sau constructorul? Nu ştiu, dar chiar şi în acest ultim moment ar trebui să invite la discuţii reprezentaţii industriilor afectate. Poate că se mai pot găsi nişte soluţii sau măcar nişte cârpeli de ultim moment”, a adăugat Burnete.

În opinia sa, astfel de decizii trebuie comunicate cu mult timp în avans.

„Cu toţii ne dorim această autostradă şi ne-o dorim cât mai repede. Dincolo de ce se mai poate face acum, solicitarea noastră fermă este ca astfel de decizii să nu mai fie luate fără să fie comunicate cu mult timp în avans. Pierderile economice – care vor fi şi puteau fi evitate – le suportăm cu toţii”, a mai spus directorul executiv al Confederaţiei Patronale Concordia.

Te-ar mai putea interesa și
Înmatriculările de autoturisme full electrice au scăzut cu 46%, în iunie
Înmatriculările de autoturisme full electrice au scăzut cu 46%, în iunie
 Înmatriculările de autoturisme noi au crescut, în România, cu 61,7%, în luna iunie a acestui an, faţă de aceeaşi perioadă din 2023, în timp ce maşinile "verzi" au consemnat o creştere......
Comisia Europeană examinează dacă ajutorul acordat de statul german Lufthansa în timpul pandemiei a încălcat legislaţia UE
Comisia Europeană examinează dacă ajutorul acordat de statul german Lufthansa în timpul pandemiei a încălcat legislaţia ...
Comisia Europeană a lansat luni o anchetă pentru a stabili dacă ajutorul guvernamental acordat de statul german companiei ...
Metrorex: 12 trenuri noi de metrou vor fi achiziţionate în cadrul proiectului Magistrala 6
Metrorex: 12 trenuri noi de metrou vor fi achiziţionate în cadrul proiectului Magistrala 6
 Magistrala 6 de metrou va avea un traseu de 14,2 km şi va cuprinde 12 staţii de metrou, în cadrul acestui proiect urmând ...
Mass media din China critică Sinograin pentru că a transportat ulei de gătit cu tancurile petroliere
Mass media din China critică Sinograin pentru că a transportat ulei de gătit cu tancurile petroliere
Presa oficială din China a criticat luni grupul Sinograin, compania care gestionează rezervele naţionale de cereale, după ...