Concurenţa: Amenzi de 2,8 mil. euro pentru o licitaţie trucată pentru armament şi aparatură optică, în 2013

Economica.net
08 04. 2014

Potrivit Raportului de activitate al Consiliului Concurenţei pe anul 2013, investigaţia a fost iniţiată în anul 2009 ca urmare a informaţiilor transmise de Direcţia de Prevenire şi Investigare a Corupţiei şi Fraudelor din cadrul Ministerului Apărării Naţionale şi a vizat posibila încălcare a legislaţiei naţionale şi comunitare de concurenţă de către societăţile Transcarpat Sportours International, România, JP Sauer & Sohn GmbH, Germania, San Swiss Arms AG şi Brugger & Thomet AG, Elveţia.

‘Practica întreprinderilor a constat în participarea cu oferte trucate în cadrul licitaţiilor organizate în anii 2005, 2006 şi 2007 de Departamentul pentru Armamente al unei unităţi militare din Ministerul Apărării Naţionale. Licitaţiile au avut ca obiect achiziţionarea produselor ‘armament de infanterie’ şi ‘aparatură optică’. Probele administrate fac parte din categoria probelor circumstanţiale care prezintă modul/împrejurările în care ofertele a trei dintre întreprinderi au fost întocmite de o a patra, SC Transcarpat Sportours International SRL, aceasta substituindu-se părţilor, care au acceptat, chiar şi în mod tacit sau din neglijenţă, ca propriile oferte, cuprinzând informaţiile confidenţiale/sensibile referitoare la produsele şi preţurile licitate, să fie redactate de SC Transcarpat Sportours International SRL’, se arată în raport.

Licitaţia trucată sau frauduloasă reprezintă o înţelegere între întreprinderi concurente cu scopul de a creşte preţurile ori de a scădea calitatea produselor sau a serviciilor pentru clienţii care doresc să achiziţioneze produse ori servicii prin intermediul unei licitaţii. Licitaţia poate avea ca rezultat preţuri mai mici sau calitate mai bună şi inovaţie numai atunci când întreprinderile concurează cu adevărat (de ex., stabilesc termenii şi condiţiile în mod corect şi independent).

Direcţia de specialitate din Consiliul Concurenţei a deschis în anul 2013 două investigaţii privind participarea cu oferte trucate la unele proceduri de achiziţie publică (reprezentând 17% din numărul total al investigaţiilor deschise privind posibila încălcare a regulilor de concurenţă).

În acelaşi timp, anul trecut au fost finalizate cinci cazuri (reprezentând 26% din numărul total al investigaţiilor privind posibila încălcare a regulilor de concurenţă): o investigaţie a condus la impunerea de sancţiuni, iar în celelalte patru cazuri nu s-au găsit suficiente dovezi privind încălcarea legii concurenţei.

În medie, durata investigaţiilor privind posibile licitaţii trucate finalizate în anul 2013 a fost de 2,1 ani.