„Consiliul Concurenţei a colaborat cu CEşi a transmis informaţiile solicitate, pe baza cărora forul european a declanşat cele cinci investigaţii privind contractele pe termen lung încheiate de Hidroelectrica. CE avea de mai mult timp suspiciuni privind un posibil ajutor de stat acordat prin practicarea unor tarife preferenţiale de către Hidroelectrica, suspiciuni generate şi de plâgerile depuse de Fondul Proprietatea”, se arată în comunicat.
CE a anunţat miercuri că iniţiat cinci investigaţii aprofundate distincte pentru a evalua dacă Hidroelectrica a încălcat normele comunitare privind ajutorul de stat, executivul UE arătând că sunt indicii că statul a influenţat compania să încheie contracte de vânzare şi cumpărare a energiei la preţuri preferenţiale.
Contractele bilaterale de vânzare a energiei au fost încheiate de Hidroelectrica între 2001 şi 2003, şi expiră în 2014, 2015 sau 2018. Compania vinde aproximativ 70% din energie pe care o produce prin aceste acorduri bilaterale, la preţuri sub media pieţei.
Comisia doreşte să stabilească dacă Hidroelectrica a subvenţionat în mod indirect clienţii vânzând acestora energie electrică la preţuri sub nivelul pieţei sau achiziţionând de la aceştia la preţuri peste nivelul pieţei.
„Noi am asistat CE în analizarea informaţiilor în cadrul procedurii preliminare de investigatie, aceasta fiind singura autoritate care poate analiza dacă tarifele preferenţiale acordate de Hidroelectrica au privilegiat unii clienţi în dauna concurenţilor”, a declarat în comunicat preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu.
Astfel, contractele încheiate de Hidroelectrica sunt investigate atât de CE, din punct de vedere al unui posibil ajutor de stat, cât şi de Consiliul Concurenţei, pentru posibile practice anticoncurenţiale prin blocarea accesului pe piaţa de energie electrică.
Consiliul Concurenţei a declanşat la începutul acestei luni, din oficiu, o investigaţie privind posibila încălcare a legii concurenţei de către Hidroelectrica, Energy Holding, Alpiq Romindustries, Alpiq Romenergie, Alro, Elsid, Electrocarbon, Euro-P.E.C., Luxten Lighting Company, Electromagnetica, Energy Financing Team Romania şi Energy Financing Team AG.
În vederea obţinerii de informaţii necesare evaluării posibilei încălcări a Legii concurenţei, au fost desfăşurate inspecţii inopinate la sediile din România ale tuturor societăţilor comerciale în cauză, se mai arată în comunicat.
Hidroelectrica este controlată de stat, prin Ministerul Economiei, şi acoperă aproximativ 30% din consumul de energie la nivel naţional.
La sfârşitul anului trecut, Hidroelectrica a început, la cererea Fondului Monetar Internaţional (FMI), să renegocieze aceste contracte. Compania a cerut beneficiarilor să accepte creşterea preţurilor de livrare, scăderea cantiăţilor furnizate şi reducerea perioadei de derulare a acordurilor, în caz contrar urmând să reziliere acordurile.
Termenul iniţial pentru finalizarea negocierilor a fost stabilit pentru sfârşitul anului trecut, dar a fost prelungit de mai multe ori. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, anunţa, în urmă cu o săptămână, că negocierile sunt aproape de final, iar Guvernul va anunţa rezultatul „undeva după Paşte”.