Concurenţa suspectează că unii asigurători auto profită de cei care nu-şi cunosc drepturile
‘Consiliul Concurenţei a identificat probleme cu impact concurenţial, determinate de o serie de ineficienţe în funcţionarea sectorului asigurărilor auto, în cadrul investigaţiei sectoriale privind piaţa asigurărilor auto. Analiza a arătat că se înregistrează creşteri ale barierelor la intrarea pe piaţă, financiare şi reputaţionale, în cazul asigurărilor auto facultative, în timp ce accesul la canale de distribuţie este îngreunat în cazul asigurării de răspundere civilă’, se arată într-un comunicat al CC remis, miercuri, AGERPRES.
De asemenea, Consiliul Concurenţei a remarcat că are loc o reducere constantă a numărului de societăţi de asigurare, atât în segmentul CASCO, cât şi în segmentul RCA. Ieşirea Astra va accentua tendinţa de creştere a ratei de concentrare, în special în segmentul RCA, afirmă instituţia.
‘Există indicii ale unor comportamente inadecvate în rândul societăţilor de asigurare, unele practici putând crea avantaje competitive artificiale unor societăţi, respectiv specularea gradului redus de cunoaştere al asiguraţilor cu privire la drepturile pe care aceştia le au şi forţarea unor plăţi parţiale ale despăgubirilor precum şi interpretarea de o manieră proprie a condiţiilor de producere a accidentului auto, astfel încât să nu despăgubească victima accidentului’, precizează autoritatea de concurenţă.
Potrivit sursei citate, analiza a identificat faptul că unii asiguratori auto nu evidenţiază corect şi complet daunele apărute, nu constituie rezerve obligatorii sau nu se reasigură la nivelul corespunzător. De asemenea, analiza CC a relevat faptul că gradul de cuprindere în asigurare a RCA este relativ redus, iar prejudiciile cauzate de vehiculele neasigurate RCA sunt suportate de şoferii corecţi.
‘O altă problemă identificată se referă la nivelul redus de cunoaştere a sistemului bonus-malus (de exemplu, în ceea ce priveşte posibilitatea de transfer a clasei bonus-malus pentru un vehicul nou dobândit). Unele practici adoptate de societăţile de asigurare şi unităţile de reparaţii auto afectează negativ interesele consumatorilor, de exemplu prin folosirea unor piese de schimb de calitate inferioară sau prin întârzierea plăţii reparaţiei efectuate’, mai arată comunicatul Consiliului Concurenţei.