Concurenţa va finaliza în câteva luni ancheta ofertelor trucate la licitaţii Transgaz şi Romgaz

Consiliul Concurenţei (CC) va finaliza în câteva luni investigaţia declanşată anul trecut în privinţa unei posibile înţelegeri între companii de a participa cu oferte trucate la licitaţii organizate de Transgaz şi Romgaz.
Economica.net - vin, 25 mai 2012, 08:58
Concurenţa va finaliza în câteva luni ancheta ofertelor trucate la licitaţii Transgaz şi Romgaz

„Investigaţia se va termina în lunile următoare”, a declarat vineri preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, într-o conferinţă de presă.

Consiliul Concurenţei a declanşat în septembrie o investigaţie privind o posibilă înţelegere între 17 companii de a participa cu oferte trucate, individuale şi în asociere, la opt licitaţii organizate de Transgaz şi Romgaz în perioada 2009 – 2011 pentru atribuirea unor contracte de racorduri de gaze naturale şi lucrări de modernizare şi întreţinere a instalaţiilor aferente.

În prezent investigaţia se referă la 11 licitaţii organizate de Transgaz şi Romgaz, fiind suspectate 23 de companii.

Consiliul Concurenţei a anunţat vineri că a aplicat în cei 15 ani de la înfiinţare, pentru cazurile de încălcare a legislaţiei în domeniu, amenzi în valoare de 437,7 milioane euro.

Cele mai mari amenzi au fost aplicate anul trecut, când sancţiunile au însumat 294,1 milioane euro.

Din totalul amenzilor, peste 65% au fost menţinute, respectiv nu au fost contestate sau au fost menţinute de instanţele judecătoreşti, conform autorităţii de concurenţă.

Chiriţoiu: Sectorul energetic prezintă probleme concurenţiale serioase

Sectorul energetic reprezintă o zonă cu probleme concurenţiale serioase, pentru rezolvarea lor fiind necesară o colaborare cu autoritatea de reglementare, a declarat, vineri, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, la o conferinţă privind realizările şi perspectivele instituţiei.

‘Zona pe care sper să creştem este cea de energie, zonă cu probleme concurenţiale serioase. Nu este o piaţă foarte concurenţială. Avem mai mult producători de stat. Este important să dezvoltăm relaţia cu reglementatorul de pe acea piaţă. Sper, şi cu ajutorul Băncii Mondiale, să progresăm în acest an’, a afirmat Bogdan Chiriţoiu.

Şase companii petroliere se află pe primul loc în topul amenzilor, aplicate de CC din 1997 până în prezent, pentru încheierea unei înţelegeri anticoncurenţiale privind eliminarea de pe piaţă a unui sortiment de benzină, în 2011, amenda ridicându-se la peste 891,7 milioane lei.

De asemenea, preşedintele CC a menţionat piaţa serviciilor financiare ca fiind o zonă cu probleme, din cauza comisioanelor mari practicate.

‘Şi pe zona de servicii financiare sunt probleme. În zona de carduri, comisioanele sunt mari în România. Ne uităm acum să vedem ce se întâmplă la nivel european’, a spus Chiriţoiu.

Consiliul Concurenţei a aplicat, în decursul celor 15 ani de activitate, amenzi în valoare totală de peste 437,7 milioane euro, pentru cazurile de încălcare a legislaţiei în domeniu.

Te-ar mai putea interesa și
Goodyear vinde marca Dunlop către Sumimoto
Goodyear vinde marca Dunlop către Sumimoto
Goodyear Tire & Rubber Co a anunțat marți că își va vinde marca Dunlop către Sumitomo Rubber Industries pentru 701 milioane de dolari în numerar....
Afacerile ucrainenilor în România: de la cel mai bogat care investește în regenerabile, la barul Vișina Beată
Afacerile ucrainenilor în România: de la cel mai bogat care investește în regenerabile, la barul Vișina Beată
Războiul Rusiei în Ucraina i-a determinat pe mulți afaceriști să-și găsească noi piețe de dezvoltare. Și nu e vorba ...
Ce prețuri medii au cerut proprietarii pentru apartamentele cu două camere din București în 2024
Ce prețuri medii au cerut proprietarii pentru apartamentele cu două camere din București în 2024
Bucureștiul are o ofertă de apartamente pentru toate buzunarele, de la cele sub 70.000 de euro în zona Giurgiului-Berceni, ...
Cea mai valoroasă tranzacție cu terenuri arabile mari din 2024. Un cetățean italian a cumpărat peste 40 de hectare în Bihor
Cea mai valoroasă tranzacție cu terenuri arabile mari din 2024. Un cetățean italian a cumpărat peste 40 de hectare în ...
Numărul și valoarea tranzacțiilor cu terenuri arabile compacte, de peste 30 de hecatre, a scăzut și anul trecut față ...