Zgârie-norii Bucureştiului. Ce turnuri vor să construiască dezvoltatorii în Capitală

Unele investiţii anunţate înainte de criză vor fi reluate, pe măsură ce primesc avizul autorităţilor. Este cazul proiectului Casa Radio. În schimb, alte investiţii încep să prindă contur. Chiar dacă viitoarele clădiri nu se pot compara ca înălţime cu zgârie-norii din New York sau Hong Kong, ECONOMICA.NET îţi prezintă ce proiecte au în plan dezvoltatorii şi oamenii de afaceri pentru Capitală.   
Andrada Ghira - Dum, 24 iun. 2012, 21:05
Zgârie-norii Bucureştiului. Ce turnuri vor să construiască dezvoltatorii în Capitală

Clădirea Sky Tower, dezvoltată de Raiffeisen Evolution, va fi cea mai înaltă clădire din România cu 37 de etaje şi o înălţime de 137 m, atunci când va fi finalizată. Lucrările de construcţie au avansat până la etajul 36, iar munca în ritm „chinezesc” pare să fi trezit apetitul dezvoltatorilor pentru noi clădiri de birouri în zonă. În plus, cei de la Raiffeisen Evolution vor construi şi un mall chiar lângă Sky Tower, ceea ce va aduce un plus valoare zonei.

Turnuri de 15 şi 16 etaje lângă Sky Tower

Şi ca dovadă că Sky Tower începe să mişte lucrurile în jurul lui, compania Băneasa Investment SA, controlată de omul de afaceri Gabriel Popoviciu, a iniţiat la începutul acestui an elaborarea un PUZ pentru construcţia unui parc tehnologic. Deşi în memoriul de consultare era menţionată o înălţime maximă de construire de 120 m, în reglementările aprobate în luna aprilie se specifică un regim maxim de înălţime de 70 de m (P+15). Iar terenul pe care ar urma să fie construit acest parc tehnologic se află peste drum de Sky Tower.

Şi compania Romenergo SA, cu activităţi în energie, prelucrări mecanice, dar şi agricultură şi turism, deţinută de omul de afaceri Dragoş Bîlteanu, a depus un anunţ de intenţie pentru elaborarea unui PUZ pentru un teren din Calea Floreasca 242-246. Terenul se află chiar în apropierea centrului comercial Promenada şi a turnului Sky Tower. Înălţimea maximă prevăzută în PUZ-ul celor de la Romenergo este de 80 de m şi o structură de P+16 etaje.

Plaza Centers a primit aviz favorabil pentru Casa Radio

Cei de la Plaza Centers, care deţin o participaţie de 75% în proiectul Casa Radio, au primit în luna mai a acestui an, avizul favorabil din partea Comisiei Tehnice de Urbanism şi Amenajarea Teritoriului a Primăriei Sectorului 1 pentru PUD-ul (Plan Urbanistic de Detailiu) pentru construirea, extinderea şi supraetajarea Casei Radio, pentru clădiri de P+5 şi P+26 etaje.

Luc Rosmans, country manager al companiei, a declarat pentru Ziarul Financiar la începutul acestui an că speră ca în 2012 să demareze lucrările de construcţie a unei clădiri de birouri de 50.000 mp din cadrul proiectului Casa Radio şi estima că investiţia necesară ar fi de 50 de milioane de euro.

Reglementările privind regimul de înălţimte avizate încă din 2008 şi 2009 nu au fost schimbate, iar pe terenul de peste 96 de hectare se pot construi clădiri cu accente înalte şi 30 şi 34 de etaje.

Regimul economic şi cel tehnic vor fi definitivate ducă ce litigiul dintre Primăria Sectorului 1 şi Dâmboviţa Center SRL va fi soluţionat irevocabil. Plaza Centers mai are de completat documentaţia, după care va primi avizul Comisiee Tehnice de Urbanism din cadrul Primăriei şi se va emite avizul arhitectului-şef. În ultimii ani, dezvoltatorul a avut un litigiu cu Primăra Sectorului 1 care a contestat PUZ-ul (PLan Urbanistic Zonal), dar Rosmans declara că s-a ajuns la o înţelegere în acest sens.

Oamenii de afaceri vor birouri

Proiectul Ana Tower va fi dezvoltat de omul de afaceri George Copos împreună cu israelienii de la Globe Trade Center (GTC), cei care au mai construit în Bucureşti clădirile de birouri America House, Europe House şi City Gate. Turnul va fi construit lângă hotelul Crowne Plaza, ce aparţine tot lui George Copos şi va avea o suprafaţă construită de 40.000 mp. Investiţia anunţată în proiect este de 60 de milioane de euro. Imobilul va avea 24 de etaje şi o înălţime de peste 100 m.

Şi compania Prospecţiuni, deţinută de omul de afaceri Ovidiu Tender, a anunţat recent că vrea să construiască o clădire de birouri de 25.000 mp pe un teren de 10.000 din apropierea Petrom City, însă nu se ştie încă care va fi înălţimea clădirii.

Iar patronul InterAgro, Ioan Niculae, anunţa încă de anul trecut că va construit două turnuri de 32 de etaje. Proiectul ar urma să includă şi locuinţe, un hotel şi un spital privat şi ar urma să fie construit pe terenul de şapte hectare pe care îl deţine la Tutunul Românesc, lângă Carrefour Orhideea.

The Mark de 15 etaje

La începutul lunii mai, austriecii de la S IMMO au anunţat că vor construi o clădire de birouri de 15 etaje la intersecţia Bulevradului Uranus cu Calea Griviţei. Investiţia în turnul numit The Mark este de 66 de milioane de euro, iar înălţimea clădirii ar urma să fie de 70 de m. Pe piaţa românească, S IMMO AG mai deţine mallul Sun Plaza în care s-au investit 200 de milioane de euro, hotelul Novotel şi un teren în Jilava, unde compania are programată dezvoltarea unui centru comercial.

Turnuri de locuinţe de 23 de etaje

Dar, dezvoltatorii nu vor să construiască doar clădiri de birouri înalte, ci şi locuinţe. Firma Premier Solutions & Team SRL, deţinută de investitorul israelian AFI Europe, a depus la Primăria Capitalei documentaţia privind elaboarea unui PUD (Plan Urbanistic de Detaliu) pentru realizarea a opt clădiri rezidenţiale de 23 de etaje pe fosta platformă Laromet, acolo unde compania va contrui şi un mall. PUD-ul face parte din etapa a doua de dezvoltare a fostei platforme. Cele opt blocuri, fiecare cu o înălţime de 75 de metri şi 23 de etaje, ar urma cuprindă 1.430 de apartamente. Cel mai înalt bloc de locuinţe din Capitală face parte din proiectul Asmita Gardens şi are o înălţime de 90 m şi 25 de etaje. Un alt proiect care se apropie de acest record este unul dintre blocurile din Doamna Ghica Plaza, care are o înălţime de 78,2 m şi 24 de etaje. 

 

Te-ar mai putea interesa și
Klaus Iohannis nu a desemnat premierul. Negocierile continuă și astăzi. Președintele speră că după numirea președinților celor două camere se va putea face și guvernul
Klaus Iohannis nu a desemnat premierul. Negocierile continuă și astăzi. Președintele speră că după numirea președinților ...
Preşedintele Klaus Iohannis a făcut declarații după consultările pe care le-a avut la Palatul Cotroceni cu partidele parlamentare. După consultările de astăzi de la Cotroceni, el speră că......
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
Valoarea alocaţiilor de stat pentru copii achitate în luna noiembrie 2024 a fost de 1,2 miliarde de lei, iar suma medie ...
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele rus Vladimir Putin a promis duminică şi mai multă "distrugeri" în Ucraina după un atac cu drone în ajun, ...
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Românii se află printre europenii care se tem cel mai mult că inteligența artificială va duce la pierderea multor locuri ...