Condamnat penal, Remus Borza se gândește să renunţe la administrarea Hidroelectrica și la profesia de avocat
„Da, mă gândesc să-mi depun mandatul de la Hidroelectrica şi să renunţ la meseria de avocat. Eu întotdeauna am pus pe primul loc interesul public.”, arată, pentru ECONOMICA.NET, Remus Borza, administrator judiciar al companiei Hidroelectrica. El a fost condamnat definitiv, cu suspendare, pentru conflict de interese pe motiv că a direcționat către propria firmă de avocatură contracte de asistență juridică plătite de Hidroelectrica. Borza, care a încasat deja 3,3 milioane de euro din postura de administrator al uneia dintre cele mai mari companii de stat, face această declarație în contextul în care decizia ÎCCJ suspendă nu doar executarea pedepsei cu închisoarea ci și eventualele pedepse complementare, inclusiv interzicerea dreptului de a ocupa o funcție sau de a exercita o profesie de natura celei de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunii.
Rămâne practician în insolvență
Pe de altă parte, Borza nu a spus nimic despre calitatea de practician în insolvență, meseria care i-a adus consacrarea și cele mai importante venituri. Legea care reglementează activitatea specialiștilor în domeniu spune că un practician în insolvență își poate pierde această calitate în cazul „survenirii unei cauze de nedemnitate”. Potrivit legii o persoană este nedemnă de a fi practician inclusive în situația în care este condamnat definitive de o instanță judecătorească, cum este cazul lui Borza. În acest context, forurile disciplinare ale Uniunii Naționale a Practicienilor în Insolvență pot lua în discuție eliminarea lui Borza din profesie. Potrivit președintelui UNPIR, Arin Stănescu, însă, acest lucru nu se va întâmpla. „”Se aplică pedeapsa complemetară, a interzicerii exercitării profesiei, dar se aplică suspendarea ca la pedeapsa principală. Din punctul nostru de vedere, dacă instanţa a suspendat şi pedeapsa complementară, domnul Borza poate să-şi exercite în continuare profesia. De ce să-i interzicem”, ne-a explicat Stănescu.
Remus Borza a devenit cunoscut publcului în vara anului 2012, momentul în care Euro Insol, compania sa specializată în insolvenţe, a preluat administrarea Hidroelectrica, unul dintre cei mai mari producători de energie locali, care avea însă contracte de livrare de energie cu traderii privaţi considerate dezavantajoase, şi pe care Borza le-a atacat în instanţă. În insolvenţă fiind, Hidroelectrica a avut anul trecut o cifră de afaceri de 3,4 miliarde lei (765,7 mil. euro), cea mai mare din istorie, cu 10,3% mai mare faţă de nivelul din 2013, şi un profit de 1,2 miliarde lei (270 mil euro), de asemea cel la mai mare de până acum, în creştere cu 66,8% faţă de câştigul din 2013.