Condiţii extreme pentru oricine vrea să cumpere pământ în România

Persoanele fizice care vor dori să cumpere teren agricol în România trebuie să îndeplinească mai multe condiţii speciale, stabilite de Guvern.
Economica.net - mie, 04 sept. 2013, 06:37
Condiţii extreme pentru oricine vrea să cumpere pământ în România

Cine nu are cunoştinţe teoretice în domeniul agricol sau nu poate dovedi că a lucrat pământul timp de cinci ani nu va putea cumpăra teren agricol în România, potrivit unui proiect de lege iniţiat de Ministerul Agriculturii.

“Pentru a putea cumpăra teren agricol în România, situat în extravilan, dobânditorul persoană  fizică trebuie să îndeplinească una din următoarele condiții:

a) să facă dovada că are cunoștințe în domeniul agricol, potrivit normelor metodologice la prezenta lege;

b) a desfăşurat activităţi agricole pentru o perioadă de cel puţin 5 ani, potrivit normelor metodologice la prezenta lege” se arată în proiectul de act normativ.

“Mai mult, chiar şi persoanele fizice care au în proprietate teren agricol trebuie să dovedească statului că l-au muncit. “Persoana fizică care, la data intrării în vigoare a prezentei legi, deține în proprietate terenuri agricole pe teritoriul României, situate în extravilan, trebuie să facă dovada că a desfășurat activități agricole pe acestea, în condițiile stabilite prin normele metodologice la prezenta lege” se mai arată în proiect.

Limitare la 100 de hectare

Totodată, cei care respectă condiţiile impuse de lege şi implicit pot cumpăra teren în extravilan pe perosană fizică sunt obligaţi să se limiteze la 100 de hectare.”Începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi, proprietatea persoanei fizice,reprezentând terenuri agricole situate în extravilan, nu poate depăși 100 ha”, se mai arată în proiect.

Citeşte şi Cine e cel mai mare latifundiar al României, cât pâmânt are şi ce face cu el

Potrivit datelor APIA, în momentul de faţă exstă o multitudine de persoane fizice care deţin mii de hectare de teren în România. Despre lista celor mai mari latifunduari-persoane fizice a scris ECONOMICA.NET aici.
„În forma aceasta, legea nu reyolvă problema cu străinii. Pune o multitudine de piedici şi românilor”, a declarat pentru ECONOMICA.NET Laurenţiu Baciu, preşedintele LAPAR (Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România).

Restricţii pentru vânzător

Proiectul de act normatic impune anumite restricţii şi celui care înstrăinează terenul. „Înstrăinarea, prin vânzare, a terenurilor agricole din România, situate în extravilan se face cu respectarea dreptului de preempțiune al coproprietarilor persoane fizice, vecinilor persoane fizice, arendașilor, persoane fizice cu vârsta de până la 40 de ani, care desfășoară activități agricole pe raza administrativ-teritorială a localității unde este situat terenul respectiv, precum și Statul Român, la preț și în condiții egale, în ordinea stabilită prin prezenta lege”, se arată în proiect. Numai dacă cei care au drept de preemţiuni nu respectă condiţiile legale pentru a putea cumpăra terenul respectiv, sau dacă aceştia nu acceptă oferta, terenul poate fi vândut altcuiva. „Netransmiterea
acceptării ofertei în termenul prevăzut duce la pierderea dreptului de preempțiune”, se mai arată în proiectul de act normativ.

Statul se transformă în agenţie imobiliară

Acelaşi proiect de act normativ prevede şi înfiinţarea unei instituţii-Autoritatea pentru Administrarea și Reglementarea Pieței Funciare, care va avea următoarele atribuţii :asigură publicarea ofertelor de vânzare – cumpărare pe site-ul propriu;asigură verificarea exercitării dreptului de preemțiune;verifică îndeplinirea condițiilor legale de vânzare – cumpărare de către potențialul cumpărător, prevăzute de prezenta lege;emite avizul prealabil încheierii contractului de vânzare – cumpărare al terenurilor cu destinație agricolă de către persoanelor fizice, cetățeni români, respectiv cetățeni ai unui stat membru al Uniunii Europene sau terț, precum și apatrizi cu domiciliul în România sau într-un stat membru al Uniunii Europene, sau terț. Taxele pentru emiterea avizului prealabil se vor stabili prin normelor metodologice la prezenta lege;înființează, gestionează și administrează baza de date a terenurilor agricole din România situate în extravilan;constată și sancționează contravențiile prevăzute de prezenta lege. ” În mod normal, statul nu are ce căuta în monitorizarea terenurilor din România. Aşa cum este conceput proiectul,niciun vânzător nu poata vinde fără să apeleze la Agenţie, care va găsi un cumpărător”, a mai declarat pentru ECONOMICA.NET preşedintele LAPAR.

 

Ştirea se actualizează

Te-ar mai putea interesa și
Moscova consideră exagerată promisiunea lui Trump de a pune capăt rapid războiului din Ucraina
Moscova consideră exagerată promisiunea lui Trump de a pune capăt rapid războiului din Ucraina
Rusia ţine minte şi are în vedere declaraţiile preşedintelui ales al SUA, republicanul Donald Trump, conform cărora acesta va reuşi să pună rapid capăt războiului ruso-ucrainean, deşi......
Orban Viktor jubilează la summitul Comunităţii Politice Europene de la Budapesta. Premierul maghiar se vede ca omul de legătură între SUA și UE
Orban Viktor jubilează la summitul Comunităţii Politice Europene de la Budapesta. Premierul maghiar se vede ca omul de ...
Cu un zâmbet satisfăcut şi strângeri de mâini ferme, premierul conservator ungar Viktor Orban, adesea izolat printre ...
Alin Burcea (ANAT): Numărul turiștilor români care au vizitat Antalya a crescut cu 29% în 2024
Alin Burcea (ANAT): Numărul turiștilor români care au vizitat Antalya a crescut cu 29% în 2024
Numărul de turişti români care au vizitat Antalya (Turcia) în 2024 a crescut cu 29% faţă de anul precedent, până ...
Tranzacții de peste 128,7 milioane de lei cu acțiuni Hidroelectrica în ședinta de tranzacționare de astăzi de la BVB
Tranzacții de peste 128,7 milioane de lei cu acțiuni Hidroelectrica în ședinta de tranzacționare de astăzi de la BVB
Bursa de Valori Bucureşti a închis în creştere pe aproape toţi indicii şedinţa de tranzacţionare de joi, iar valoarea ...