Condiţii mai bune pentru creditele luate de agricultori. Comisionul pentru garanţiile de stat la acordarea împrumuturilor scade

Economica.net
29 04. 2017
crop_insurance1_44346000

Comisionul de garantare pe care îl achită fermierii atunci când accesează credite bancare cu garanţii de la stat ar putea scădea de la 3,8% sau 6,3% cât este acum, în funcţie de gradul de risc, la doar 2%, se arată într-un proiect de act normativ iniţiat de către Ministerul Agriculturii şi aflat în dezbatere publică. Diferenţa va fi suportată din bugetul Ministerului Agriculturii, sub forma unui ajutor de stat la cererea beneficiarilor (fermierilor), cu menţiunea că valoarea maximă a garanției acordate unui beneficiar de ajutor de stat nu va depăși suma de 2,5 milioane de euro.

Valoarea ajutorului se va determina la acordarea sau emiterea garanției, la prelungirea perioadei de valabilitate a acesteia,  majorarea valorii ori a soldului garanției, respectiv anual în funcție de valoarea sau soldul acesteia şi de perioada de creditare.

Cine beneficiază de reducerea comisionului de garantare

Schema se aplică producătorilor agricoli persoane fizice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, precum şi persoanelor juridice pentru care  se stabileşte un comision de garantare mai mare de 2%. În schimb, nu pot beneficia de acest ajutor de stat cei care fac obiectul unui decizii de recuperare a unui ajutor de stat, dacă această decizie de recuperare nu a fost deja executată, sau întreprinderile aflate în dificultate financiară.

Reducerea comisionului de garantare se aplică pentru creditele acordate de instituţiile finanţatoare pentru achiziţia de terenuri cu destinaţie agricolă, pentru finanţarea producţiei agricole, finanţarea producţiei piscicole precum şi pentru finanţarea investiţiilor în domeniul agricol şi piscicol, altele decât cele finanţate din PNDR 2014 – 2020 şi POPAM 2014 – 2020.

Durata schemei este 2017 – 2020, iar bugetul necesar derulării prezentei scheme este de 24 de milioane de lei şi se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul anual aprobat cu această destinaţie Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pentru anii 2017, 2018, 2019 şi 2020.