Condrea avea o firmă clonă, Hexi Farma, care a vândut dezinfectanţi de 400.000 de euro spitalelor – GSP
Hexi Farma a avut 42 de contracte în valoare de 1,36 milioane de lei, în perioada 2007-2015.
Deşi Ministerul Sănătăţii a anunţat că va publica lista tuturor achiziţiilor de biocide din 2015, în documente apare doar Hexi Pharma. De asemenea, Agenţia pentru Agenda Digitală a României, care administrează SEAP, a făcut publice contractele de achiziţii din perioada 2011-2015, nici de aceaastă dată Hexi Farme neregăsindu-se în listă.
„Ce n-a descoperit statul român nici măcar la şapte săptămîni de la declanşarea scandalului. Ce n-a descoperit statul român nici măcar la şapte săptămîni de la declanşarea scandalului. După binecunoscuta formulă adidas şi adibas, Dan Condrea deţinea Hexi Pharma, dar şi Hexi Farma! Ambele firme au acelaşi sediu social: Bucureşti, Strada Floare Roşie”, scriu jurnaliştii, remarcând că la acea adresă este apartamentul unde a locuit tatăl lui Dan Condrea, fondatorul afacerii Hexi.
Hexi Farma a fost înregistrată la Registrul Comerţului pe 5 noiembrie 2004, iar proprietari sunt Dan Condrea (70%) şi fosta soţie Laura Georgescu (30%). După despărţirea celor doi, Condrea, care, potrivit fostei soţii, a deposedat-o de „bani, carduri şi alte proprietăţi”, a folosit firma cum a vrut, împingând Hexi Farma în contracte cu statul, în paralel cu Hexi Pharma.
Împuternicită a devenit Felicia Bica, contabila lui Condrea şi sora fostei soţii, cu care se află acum în relaţii glaciale, scrie tolo.ro.
Jurnaliştii spun că, deşi Hexi Farma ar apărea la o căutare în SEAP, este uşor de crezut că este doar o greşeală şi că este vorba tot de Hexi Pharma, mai ales că ambele firme au aceeaşi adresă. Este probabil ca la fel să fi gândit şi autorităţile.
„Nu am ştiut că există o firmă care livra aceleaşi dezinfectante diluate şi care se numeşte Hexi Farma. Am o singură amintire stranie: la un moment dat, în fabrică ne-au dat halate cu Farma, scris cu „F”. Am crezut că e o eroare de scriere”, spune o sursă din Hexi Pharma.
Condrea participa la licitaţii cu ambele firme, astfel încât sunt spitale care le-au avut ca furnizori pe amândouă.
În august 2014, Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila a luat de la Hexi Farma dezinfectanţi în valoare de 115.000 lei, iar o lună mai târziu a încheiat cu Hexi Pharma un contract de antiseptice pentru mâini de 2,9 milioane de lei.
Aceeaşi situaţie a fost şi la Vâlcea şi Târgu Mureş. În septembrie 2014, Spitalul Judeţean de Urgenţă achiziţionează de la Hexi Farma detergent dezinfectant în valoare de 96.000 de lei, iar în octombrie 2014, a încheiat un contract tot pe detergent dezinfectant în valoare de 1,2 milioane de lei pe Hexi Pharma.
Cronologic, ultimul spital care a parafat cu ambele firme este Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş. În noiembrie 2014, Spitalul din Mureş a achiziţionat antiseptic Povidon iodine 7,5% săpun 1000 ml/flacon, la o valoare totală de 336.000 lei fără TVA (75.944,22 euro) de la Hexi Farma. În decembrie 2015, acelaşi spital încheie un acord cadru de 4.460.000 de lei (1 milion de euro) cu Hexi Pharma.
Abia acum o săptămînă, Hexi Farma şi-a suspendat activitatea.