Conducerea ALDE a decis retragerea sprijinului politic pentru Daniel Constantin – surse

Biroul Politic Central al Alianţei Liberalilor şi Democraţilor (ALDE) a decis retragerea sprijinului politic pentru copreşedintele formaţiunii, Daniel Constantin, vicepremier şi ministru al Mediului, susţin surse din partid. 
Economica.net - Dum, 26 mart. 2017, 14:51
Conducerea ALDE a decis retragerea sprijinului politic pentru Daniel Constantin - surse

Potrivit surselor menţionate, decizia ar fi fost luată cu peste 80 de voturi pentru şi 12 împotrivă.
De asemenea, ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, Graţiela Gavrilescu, ar urma să preia funcţia de ministru al Mediului. În locul ei, liderul grupului senatorial ALDE, Viorel Ilie, urmează să devină ministru pentru Relaţia cu Parlamentul, au precizat aceleaşi surse.

UPDATE

Copreşedintele ALDE Daniel Constantin a susţinut, duminică, faptul că decizia de retragere a sprijinului politic luată de conducerea formaţiunii în cazul său este nestatutară, el adăugând că liderul PSD Liviu Dragnea şi premierul Sorin Grindeanu vor decide dacă acceptă o decizie care nu are legătură cu legalitatea.

„Decizia de astăzi nu are nicio legătură cu legalitatea. Nu se poate aplica o sancţiune unui preşedinte, copreşedinte de partid decât în Congres. Dar acestea sunt lucruri care deja au fost călcate în picioare de mai mult timp, nu doar de acum. Ce s-a întâmplat astăzi, din păcate pentru domnul Tăriceanu, nu mai are nicio legătură cu liberalismul. Liberalismul nu înseamnă doar să te lupţi pentru drepturi şi libertăţi cetăţeneşti, înseamnă şi alegeri libere şi corecte şi multe şi alte lucruri”, a spus Constantin, la finalul şedinţei Biroului Politic Central al ALDE.

Întrebat dacă va avea o discuţie cu premierul Grindeanu în urma şedinţei de duminică, Daniel Constantin a spus că atât premierul Sorin Grindeanu cât şi preşedintele PSD Liviu Dragnea trebuie să decidă dacă ţin cont de o decizie nestatutară.

„Probabil că decizia de astăzi nestatutară va fi comunicată domnului preşedinte Dragnea şi, pe cale de consecinţă, domnului prim ministru Grindeanu. Acum mingea este în terenul domniilor lor. Dacă vor accepta o decizie care n-are nicio legătură cu statutul şi deci cu legalitatea, dânşii vor decide. Nu vreau să pun nici presiune pe dânşii. Nu regret nimic, dacă ar fi să fiu pus din nou în faţa acestei situaţii, aş alege acelaşi lucru, aş alege oamenii. Mi s-a cerut să trădez oameni, să-i arunc peste bord, doar ca să îmi fie mie bine. Nu pot să fac acest lucru, s-a încercat şantajarea mea cu funcţia de viceprim- ministru, am demonstrat că nu ţin la această funcţie”, a subliniat Constantin.

El a mai precizat că propunerea de retragere a sprijinului politic a fost făcută în şedinţa Biroului Politic Central al ALDE, de Dian Popescu.

Biroul Politic Central al Alianţei Liberalilor şi Democraţilor (ALDE) a decis, în şedinţa desfăşurată duminică după-amiază la Palatul Parlamentului, retragerea sprijinului politic pentru copreşedintele formaţiunii, Daniel Constantin, vicepremier şi ministru al Mediului.

Reuniunea a avut loc în contextul unor divergenţe între cei doi copreşedinţi ai formaţiunii, Călin Popescu-Tăriceanu şi Daniel Constantin, dar şi după ce un vicepreşedinte al partidului a solicitat public retragerea sprijinului politic pentru actualul vicepremier al ALDE.

Duminica trecută, Daniel Constantin a părăsit întâlnirea Delegaţiei Permanente a partidului, căreia i-a contestat validitatea şi a spus că sunt nemulţumiri în interiorul ALDE cu privire la modul în care se iau deciziile.

„Au fost foarte mulţi colegi din teritoriu şi sunt în continuare foarte nemulţumiţi vizavi de modalitatea în care se iau decizii. Cu alte cuvinte nu au participat la decizie. Chiar dacă există formal o comisie de fuziune aceasta s-a întrunit foarte rar şi deciziile au fost luate oarecum unilateral (…) în ALDE, care au, în momentul în care suntem parteneri ai coaliţiei de guvernare, repercusiuni în ceea ce priveşte coaliţia de guvernare, guvernarea şi asupra cetăţenilor. (…) Este o miză de putere, de control, o miză pe care probabil domnul Tăriceanu o are de a deţine controlul total şi, în cel mai scurt timp, miza mea, dacă mă întrebaţi, este aceea de onoare”, a spus atunci Constantin.

Ulterior, Călin Popescu-Tăriceanu a afirmat că declaraţiile politice ale lui Daniel Constantin îl pun „serios pe gânduri” şi crede că acesta forţează să fie exclus din ALDE.

„Părerea mea este că, în momentul de faţă, cred că asta încearcă (să fie exclus din partid – n.r.). Cred că, statutar, Delegaţia Permanentă nu o poate face, dar o poate face Congresul. Eu nu ţin cu tot dinadinsul să ajungem în stadiul acesta, însă declaraţiile politice pe care le face mă pun serios pe gânduri, pentru că ceea ce observ este că nu e o problemă numai de orgoliu”, a susţinut Tăriceanu.

Potrivit acestuia, există o „diferenţă majoră de percepţie” asupra realităţii politice între ALDE ca partid liberal şi Daniel Constantin.

Vicepreşedintele ALDE Andrei Gerea a propus retragerea sprijinului politic pentru Daniel Constantin, adăugând că i se pare normal ca acesta îşi „dea măcar demisia de bun simţ” din poziţiile pe care le deţine.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, care a purtat discuţii marţi cu ambii copreşedinţi ALDE, i-a rugat pe cei doi ca până la sfârşitul săptămânii să încerce să găsească o soluţie într-un for statutar al partidului cu privire la calea pe care o vor urma.

„Am discutat şi cu domnul Daniel Constantin şi cu domnul Călin Popescu-Tăriceanu, le-am prezentat dorinţa mea şi dorinţa noastră ca în ALDE situaţia să fie stabilă şi calmă, noi fiind acelaşi partener serios de ani de zile, negenerând tulburări în rândul vreunui partid cu care noi am fost aliaţi. Mi-am exprimat speranţa că se vor înţelege. Nu-mi permit eu să le spun unuia sau altuia ce să facă, dar, în acelaşi timp, i-am rugat ca până la sfârşitul săptămânii să încerce să găsească o soluţie sau o decizie, într-un for statutar al partidului, de care să aflăm şi noi, să înţelegem cam care este calea de urmat în ALDE sau ce se intenţionează, ce plan există acolo”, a spus Dragnea.

Te-ar mai putea interesa și
Finanțarea deficitului bugetar ne crește dobânda la credite. Lichiditatea din piața bancară a scăzut și ROBOR și-a reluat creșterea
Finanțarea deficitului bugetar ne crește dobânda la credite. Lichiditatea din piața bancară a scăzut și ROBOR și-a ...
În ultimele 10 zile, ROBOR la 3 luni și cel la 6 luni a crescut cu 20 de puncte de bază, semn că bancile au împrumutat destul de mult statul pentru finanțarea deficitului bugetar, lichiditatea......
Surpriză de proporții la alegerile prezidențiale, turul 1: După numărarea a peste 60% din voturile din țară, Călin Georgescu este pe pimul loc
Surpriză de proporții la alegerile prezidențiale, turul 1: După numărarea a peste 60% din voturile din țară, Călin ...
Candidatul independent Călin Georgescu este pe pe primul loc în preferințele alegătorilor in țară după numărarea ...
Referendumul din București a trecut în favoarea lui Nicușor Dan. Primarul solicită Parlamentului să țină cont de voința bucureștenilor
Referendumul din București a trecut în favoarea lui Nicușor Dan. Primarul solicită Parlamentului să țină cont de voința ...
Votul de la referendumul local trebuie confirmat de Parlament, iar partidele politice nu pot să ignore voinţa a 500.000 ...
EXIT POLL Alegeri prezidenţiale. Cine merge în turul al doilea – Primele reacţii (UPDATE)
EXIT POLL Alegeri prezidenţiale. Cine merge în turul al doilea – Primele reacţii (UPDATE)
Rezultate alegeri 2024 - EXIT POLL. Marcel Ciolacu şi Elena Lasconi merg în turul al doilea, conform principalelor institute ...