Şefii Bursei vor venituri dintr-un tarif fix şi din cota variabilă în funcţie de tranzacţii

Consiliul de Administraţie al Bursei de Valori Bucureşti (BVB) cere aprobarea acţionarilor pentru schimbarea comisioanelor percepute brokerilor la tranzacţiile intermediate, prin introducerea unui tarif fix lunar şi o cotă variabilă din valoarea transferurilor realizate.
Economica.net - mie, 30 ian. 2013, 18:57
Şefii Bursei vor venituri dintr-un tarif fix şi din cota variabilă în funcţie de tranzacţii

Cota care va fi aplicată în funcţie de rulaj va fi mai mică decât cea aplicată în prezent, de 0,117% din valoarea vânzărilor şi, respectiv, de 0,045% din valoarea achiziţiilor, indiferent de valoarea tranzacţiilor.

Bursa a anunţat încă de la finele anului trecut că va convoca acţionarii pentru aprobarea unei noi politici de tarife şi comisioane, care vizeză creşterea rulajelor şi apropierea comisioanelor BVB de cele practicate de bursele din regiune.

Administratorii BVB cer şi împuternicirea Consiliului de Administraţie pentru a decide egalizarea comisionului variabil de tranzacţionare de cumpărare şi vânzare, dacă CNVM va aproba măsura de redistribuire în mod egal pe ambele părţi ale unei tranzacţii a cotei percepute din valoarea operaţiunii.

Noua politică de comisioane va fi dezbătută de acţionari într-o Adunare Generală Extraordinară convocată pentru 13 martie, potrivit unui convocator AGA publicat miercuri pe siteul Bursei.

În vederea stabilirii noilor tarife, BVB a realizat anul trecut un studiu cu participanţii la piaţă cu scopul de a evalua, pe termen mediu şi lung, efectele ajustării tarifelor şi comisioanelor, astfel încât „beneficiile colective să contrabalanseze eforturile suplimentare pe care le implică aplicarea noii politici asupra unor companii de brokeraj”.

În cadrul acestei analize au fost studiate şi politicile de preţuri aplicate de bursele relevante din regiune cu care BVB se află în competiţie şi cu care este comparată în deciziile investitorilor de portofoliu interesaţi de Europa Centrală şi de Est, se arată într-un comunicat publicat de Bursă la sfârşitul anului trecut.

La finele lunii noiembrie, BVB a trimis brokerilor un chestionar în care propunea schimbarea sistemului de comisioane pentru a încuraja firmele de brokeraj care intermediază tranzacţii mari, această schimbare fiind cerută de mulţi ani de marile case de brokeraj. Brokerii mici s-au opus, iar Asociaţia Brokerilor a transmis că aceste modificări le-ar creşte caselor mici de brokeraj costurile de tranzacţionare şi le-ar face mai puţin competitive.

Pentru AGA din 13 martie, Consiliul de Administraţie al Bursei a propus şi modificarea statutului BVB prin introducerea unei prevederi referitoare la alegerea membrilor CA prin vot cumulativ.

Multe firme de brokeraj şi-au acoperit în ultimii ani pierderile operaţionale vânzând acţiunile deţinute la BVB. Majoritatea firmelor mici de brokeraj, ca acţionari ai bursei, s-au opus în ultimii ani propunerilor brokerilor mari ca BVB să scadă comisioanele, deşi mulţi investitori spun că bursa de la Bucureşti este printre cele mai scumpe din Europa.

Scăderea tranzacţiilor de pe bursă anul trecut, după efectul pozitiv dat anul trecut de listarea Fondului Proprietatea, a determinat şi diminuarea afacerilor şi a profitului BVB. În primele nouă luni din 2012, Bursa a avut afaceri de 14 milioane lei, în scădere cu 17%, şi un profit net de 9,4 milioane lei, cu 40% mai mic.

Cei mai mari acţionari ai BVB sunt fonduri de investiţii străine, printre care fonduri Erste şi fonduri Franklin Templeton, care deţin câte 5% din acţiuni. Totodată, o prezenţă vizibilă sunt SIF Moldova, SIF Transilvania şi SIF Oltenia, care deţin tot câte 5% din titluri.

Te-ar mai putea interesa și
Klaus Iohannis nu a desemnat premierul. Negocierile continuă și astăzi. Președintele speră că după numirea președinților celor două camere se va putea face și guvernul
Klaus Iohannis nu a desemnat premierul. Negocierile continuă și astăzi. Președintele speră că după numirea președinților ...
Preşedintele Klaus Iohannis a făcut declarații după consultările pe care le-a avut la Palatul Cotroceni cu partidele parlamentare. După consultările de astăzi de la Cotroceni, el speră că......
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
ANPIS: Aproape 1,2 miliarde lei, valoarea alocaţiilor de stat pentru copii plătite în noiembrie 2024
Valoarea alocaţiilor de stat pentru copii achitate în luna noiembrie 2024 a fost de 1,2 miliarde de lei, iar suma medie ...
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele rus Vladimir Putin a promis duminică şi mai multă "distrugeri" în Ucraina după un atac cu drone în ajun, ...
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Românii se află printre europenii care se tem cel mai mult că inteligența artificială va duce la pierderea multor locuri ...