Conducerile TVR şi SRR, chemate în justiţie pentru nerespectarea Legii informaţiilor publice

Economica.net
14 09. 2015
cu_catalin_apostol_la_tvr_4_68463600

Totodată, FRJ MediaSind solicită instituţiilor abilitate, respectiv Curţii de Conturi şi Direcţiei Naţionale Anticorupţie, să ancheteze în regim de urgenţă denunţurile penale depuse de către organizaţiile afiliate din cele două societăţi, împotriva abuzurilor conducerilor celor două societăţi publice plătite din banii cetăţenilor, scrie Agerpres.

‘Iniţiativa a plecat de la constatarea că la SRR şi SRTV se fac cheltuieli imense, pe diverse contracte încheiate cu case de avocatură, de către conducerile celor două societăţi, în mai multe procese care vizau drepturile propriilor angajaţi. Astfel, numai în procesul de concediere a liderului sindical din SRR, Adrian Moise, administraţia a cheltuit peste 10.000 de euro, iar în procesele privind anularea prevederilor CCM din mass-media au fost oferite drept onorarii sume, de asemenea, foarte mari’, se menţionează într-un comunicat al FRJ MediaSind.

Potrivit sursei citate, aceste procese au fost declanşate deoarece atât administraţia SRR, condusă de preşedintele-director general Ovidiu Miculescu, cât şi administraţia SRTV, condusă de preşedintele-director general Stelian Tănase, au refuzat să răspundă la cererile MediaSind, care solicitau prezentarea cuantumului cheltuielilor făcute în ultimii ani cu avocaţi, case de avocatură şi cu propriile compartimente juridice.

‘În paralel cu demersul nostru, organizaţiile afiliate la FRJ MediaSind din cele două instituţii publice de media vor depune şi plângeri penale împotriva celor doi preşedinţi-directori generali pentru abuz în funcţie, deoarece aceştia au refuzat, în mod deliberat, să respecte legislaţia. Conform Ordonanţei de Urgenţă numărul 26/2012, se interzice expres instituţiilor publice să achiziţioneze servicii juridice dacă au înfiinţate compartimente de profil, lucru ignorat de şefii SRR şi SRTV’, se mai spune în comunicat.

Reprezentanţii Federaţiei Române a Jurnaliştilor MediaSind susţin că, ‘apelând la tertipuri avocăţeşti, aceştia au negat statutul de instituţie publică, atât pentru SRR cât şi pentru SRTV’.

‘Lipsa de transparenţă de care au dat dovadă în cheltuirea banului public este de neînţeles, în condiţiile în care există, deja, două sentinţe definitive şi irevocabile care obligă SRR să răspundă la cererile întocmite în baza Legii numărul 544/2001 (privind informaţiile de interes public – n. r.), Radioul Naţional şi Televiziunea Română fiind instituţii publice care funcţionează în baza aceleiaşi legi de organizare, Legea numărul 41/1994. Având în vedere faptul că cele două societăţi s-au transformat de mult timp în feude ale unor grupuri de interese politice, pentru care încălcarea legii a devenit o practică, iar angajaţii sunt trataţi ca nişte sclavi, FRJ MediaSind se raliază Rezoluţiei adoptate de Consiliul Naţional al Federaţiei Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind şi cere demiterea administraţiilor Miculescu şi Tănase din SRR şi SRTV, prin respingerea rapoartelor de activitate de către Parlament’, susţin reprezentanţii MediaSind.