Potrivit măsurătorilor Ookla, rezidenții din 17 țări europene au avut viteze de descărcare locale mai rapide decât vitezele de roaming în trimestrul doi din 2023. Cele 11 excepții au fost România (care a avut o viteză de roaming mult mai rapidă), Belgia, Ungaria, Estonia, Regatul Unit, Grecia și Spania, care au arătat toate viteze mai mari de roaming, iar Letonia, Malta, Irlanda și Italia care au arătat doar viteze ușor îmbunătățite.
Astfel, datele Ookla pentru România au arătat o viteză de 43,34 Mbps pentru download-ul local, 59,59 Mbps pentru download-ul în roaming, în timp ce 153,35 Mbps a fost viteza pentru download-ul local în rețeaua 5G și 99,84 Mbps pentru download-ul din roaming în 5G.
Viteza și latența sunt doi indicatori importanți ai performanței online. Viteza are un impact mai mare asupra redării conținutului în flux, în timp ce latența afectează jocurile și conversațiile video. Ambele sunt importante atunci când navigați pe aplicații pentru hărți online.
”Vitezele reale variază în mod dramatic în funcție de acordurile de roaming dintre operatorii de telefonie mobilă, lucru pe care nu-l puteți controla cu adevărat decât dacă sunteți pregătiți să cercetați și să căutați un plan (tarifar n. red.) complet nou înainte de călătorie. Ceea ce puteți controla este dacă optați pentru 5G înainte de marea călătorie”, arată autorii studiului.
Datele de mai jos reprezintă vitezele locale și latența multi-server pentru fiecare țară, precum și cele experimentate de către rezidenții țării respective în timpul roaming-ului în UE sau Regatul Unit în trimestrul doi din 2023.
Deși vitezele de roaming variau în funcție de țara de origine, fiecare țară de pe această listă a înregistrat viteze medii mult mai mari de descărcare în roaming pe 5G decât în roaming pe toate tehnologiile. Cu toate acestea, 20 de țări au prezentat viteze de descărcare 5G locale mai rapide decât vitezele de roaming 5G în trimestrul doi din 2023. Excepțiile au fost Ungaria, Spania și Polonia, care au avut toate viteze 5G de roaming mai rapide decât cele de acasă, în timp ce Grecia a avut viteze 5G de roaming marginal mai bune decât cele de acasă, iar oamenii din Malta nu au văzut într-adevăr nicio diferență majoră.
Rezidenții din fiecare țară analizată au avut o latență mult mai mare la roaming în trimestrul doi al anului. Potrivit sursei citate, acest lucru se datorează faptului că semnalele de roaming sunt redirecționate prin rețeaua de origine a utilizatorului, ceea ce face ca latența să fie o problemă semnificativă pentru europeni în timpul călătoriilor. Diferența cea mai mică a fost în Italia și Franța, unde localnicii au avut o latență cu aproximativ 97% mai mare în timpul roaming-ului comparativ cu acasă. În schimb, rezidenții din Cipru au înregistrat o latență de peste 615% mai mare în timpul roaming-ului comparativ cu acasă.
O latență mare înseamnă un timp lung de răspuns pentru orice solicitare trimisă prin internet, adăugând, poate, mai multă frustrare vacanței decât ai vrea.
Rezultatele au fost similare și pe 5G. Italia a înregistrat cea mai mică diferență între latența în timpul roaming-ului și acasă (aproximativ 88% mai mare), iar Cipru având cea mai mare diferență (aproximativ 685%). În mod surprinzător, 5G nu a îmbunătățit în mod constant latența multi-server.
Vitezele de roaming depind în mare măsură de țara din care călătoriți, țara în care mergeți și de acordurile pe care operatorul vostru de servicii mobile de acasă le are cu operatorii din țara pe care o vizitați. Cu toate acestea, este interesant să ne uităm la ce este posibil, așa că ne-am uitat la cele mai bune și cele mai slabe viteze de roaming din Europa în trimestrul doi din 2023.
Clienții din Italia care călătoresc în Portugalia au avut una dintre cele mai rapide viteze de descărcare medii în roaming pe 5G din Europa în trimestrul doi, cu 317,94 Mbps. Estonienii care călătoresc în Finlanda au înregistrat o viteză medie de descărcare pe 5G de 278,69 Mbps, iar finlandezii din Suedia au avut o viteză medie de descărcare pe 5G de 252,57 Mbps.
Privind la cele mai mari rezultate pentru toate tehnologiile combinate, letonii care călătoresc în Finlanda au avut o viteză medie de descărcare de 137,49 Mbps, în timp ce grecii au avut viteze medii de descărcare de 129,75 Mbps în timpul roaming-ului în Bulgaria și 125,83 Mbps în timpul roaming-ului în Austria.
Pe de altă parte, vizitatorii slovaci din Polonia au avut una dintre cele mai lente viteze medii de descărcare pentru toate tehnologiile în timpul roaming-ului în aceeași perioadă de timp, cu 10,82 Mbps. Utilizatorii din Polonia au înregistrat o viteză medie de descărcare de 13,27 Mbps în Regatul Unit și 14,78 Mbps în România.
Zece din cele 20 cele mai lente viteze de roaming din lista țărilor analizate pentru toate tehnologiile au fost pentru europenii care călătoresc în Regatul Unit. Acest lucru înseamnă că cei care merg în Regatul Unit nu numai că au o performanță mai slabă, ci ar putea plăti și mai mult pentru privilegiul de a călători, deoarece nu beneficiază de reglementările „Roam Like at Home” impuse de UE.
Germanii din Italia au avut cea mai lentă viteză medie de descărcare pe 5G din lista Ookla, cu 33,64 Mbps. Austriecii din Regatul Unit au înregistrat o viteză medie de descărcare pe 5G de 41,57 Mbps, iar utilizatorii portughezi din Spania au avut o viteză medie de descărcare pe 5G de 44,18 Mbps.
Sursa foto: Stanislav Kondratiev