Confederația Concordia reacționează la discuțiile dintre partide privind creșterea taxelor, susținând că sunt total inoportune

10 11. 2021
taxe_675849323575483904957_34474900

„Discuţiile din ultimele zile despre schimbări importante ale sistemului de taxare şi creşterea fiscalităţii din România nu sunt deloc binevenite, în opinia membrilor Confederaţiei Patronale Concordia. Salariaţii şi companiile se confruntă deja cu imense dificultăţi venite din degradarea lanţurilor de aprovizionare, disponibilitatea forţei de muncă şi greutăţile economice fără precedent generate de pandemia COVID-19. În acest climat de impredictibilitate accentuată, ultimul lucru de care avem nevoie este o necunoscută în plus, care poate cauza probleme semnificative. Ne dorim ca partidele politice să ţină cont de aceste elemente în negocierile dintre ele”, se arată într-un comunicat al organizaţiei.

În ultimele zile, membri importanți ai Partidului Social Democrat, printre care președintele Marcel Ciolacu, au susținut în timpul negocierilor pentru formarea unei noi majorități guvernamentale necesitatea impunerii de taxe pe marile averii și renunțarea la cota unică. Ciolacu a declarat ieri că nu vrea ca România să rămână ultima țară din Europa care mai are cotă unică. El vede posibilă impunerea impozitului progresiv începând de anul viitor.

Citește și: https://www.economica.net/ciolacu-nu-putem-sa-ramanem-ultima-tara-din-europa-care-inca-mai-are-cota-unica-de-impozitare_542543.html

Recunoscând, totodată, că sistemul fiscal din România este departe de a fi perfect, membrii Concordia solicită un dialog aşezat care să pornească de la nişte idei structurate şi o analiză serioasă a posibilului impact.

„Această propunere ar trebui apoi urmată de discuţii de profunzime cu fiecare sector important al economiei pentru a înţelege şi mai bine efectele, urmat de alte propuneri şi runde de discuţii. Mai mult, orice se agreează ca parte a dialogului social din care fac parte toate sectoarele economice ar trebui să intre în vigoare abia în anul următor şi la minimum şase luni de la adoptare, pentru a sigura predictibilitatea atât de necesară, subliniază documentul citat.

Reprezentanţii Concordia subliniază, de asemenea, că înţeleg nevoia statului de a finanţa cheltuieli în creştere inclusiv din cauza pandemiei, dar există zone gri şi negre ale economiei din care se pot colecta sume suplimentare de bani, prin digitalizarea şi întărirea ANAF sau a Inspecţiei Muncii. De asemenea, aceştia aduc în discuţie şi zone unde banii publici sunt alocaţi cu lejeritate şi nu sunt cheltuiţi cu foarte multă eficienţă.

„Doar după ce aceste canale vor fi fost epuizate credem că se poate discuta despre o posibilă creştere a fiscalităţii şi doar după ce economia va apuca să primească o gură de oxigen ulterior diminuării efectelor pandemiei. Membrii Concordia cred că intenţia de a-i taxa pe cei care plătesc deja este incorectă, atâta timp cât există zone negre sau complet nefiscalizate ale economiei, iar asta ar descuraja atât angajaţii, cât şi angajatorii din România”, se precizează în document.

Confederaţia Patronală Concordia reprezintă 14 dintre cele mai importante sectoare ale economiei naţionale şi este partener de dialog social, reprezentativă la nivel naţional. Cu o contribuţie de peste 26% din în PIB şi un total de peste 330.000 de angajaţi în aproape 2.000 de firme mari şi mici, cu capital autohton şi străin, Concordia este singura organizaţie din România membră în BusinessEurope, Organizaţia Internaţională a Angajatorilor (IOE) şi Business at OECD (BIAC).