Confederaţiile sindicale au sesizat Avocatului Poporului în legătură cu transferul contribuţiilor sociale de la angajator la angajat
„Am fost la unison confederaţiile sindicale, un atu în plus privind constistenţa şi importanta demersului nostru. Discutăm de milioane de salariaţi asupra carora acest act normativ va produce efecte. În sesizarea către Avocatul Poporului atragem atenţia că de la 1 ianuarie România ar trebui să retragă din Constituţie teza de stat social, pentru că va avea un sistem finanţat aproape exclusiv de salariaţi (…) Statul a avut grijă să lase totul în responsabilitatea salariaţilor”, a declarat liderul BNS, Dumitru Costin, după întâlnirea cu Victor Ciorbea.
El a menţionat că Victor Ciorbea a „încercat să înţeleagă argumentele” din sesizarea depusă de confederaţiile sindicale şi a afirmat că va studia cu atenţie documentele depuse, cerând lămuriri suplimentare.
La rândul său, Victor Ciorbea a spus, după discuţiile cu sindicatele, că speră ca într-un timp relativ scurt să se poată pronunţa dacă există motive de neconstituţionalitate.
„Liderii sindicali au depus un memoriu structurat pe trei capitole (…), punându-se accentul în special pe mutarea contribuţiilor sociale de la angajator la angajat.
Se face referire în primul rând la caracterul social al statului român, consacrat prin Constituţie, sunt menţionate trimiteri la jurisprudenţa CCR în materie şi apoi e enunţată acea trimitere din Constitutie la tratate si convenţii internaţionale. (…) Să sperăm ca într-un timp relativ scurt să ne pronunţăm dacă în opinia noastră există motive de neconstituţionalitate”, a spus Avocatul Poporului.
Şi primarul PSD al municipiului Iaşi Mihai Chirica a anunţat miercuri că municipalitatea a sesizat Avocatul Poporului pentru a contesta la Curtea Constituţionale Ordonanţa de Urgenţă privind modificarea Codului Fiscal, el precizând că şi alte primării din ţară susţin demersul iniţiat de primăria Iaşi.
Potrivit Ordonanţei de Urgenţă adoptate în urmă cu o săptămână de Guvern, de la 1 ianuarie 2018 nivelul contribuţiilor plătite pentru salariul brut urmează să scadă cu două puncte procentuale, de la 39,25% la 37,25%, însă, din totalul de 22,75% contribuţii datorate de angajator, 20 de puncte se transferă către salariat. Astfel, din salariul brut, 35% vor fi contribuţii reţinute de angajator în numele salariatului, iar contribuţiile rămase în sarcina angajatorului, respectiv 2,75% (după transferul de 20 puncte la salariat), scad la 2,25% şi vor acoperi riscurile de şomaj, accidente de muncă, concediu medical, creanţe salariale.