Conferinţă despre etica terorismului, a eugeniei şi a internetului, susţinută de cercetători ai Universităţii din Oxford

Mai mulţi profesori şi cercetători din cadrul Oxford Uehiro Centre for Practical Ethics, Universitatea din Oxford, se vor afla la Bucureşti pe 3 şi 4 decembrie pentru a participa la cea de-a doua ediție a Bucharest – Oxford Workshop in Applied Ethics. Drepturile cuplurilor gay de a înfia copii, etica alocării resurselor medicale, responsabilitatea morală și pedepsirea organizațiilor, etica războiului și terorismului, a muncii, a eugeniei, moralitatea Internetului, dar și a jocurilor video sunt doar câteva dintre subiectele pe care cercetătorii britanici și români le vor analiza împreună pe parcursul celor două zile.
Economica.net - lun, 30 nov. 2015, 12:34
Conferinţă despre etica terorismului, a eugeniei şi a internetului, susţinută de cercetători ai Universităţii din Oxford

Întâlnirile vor avea loc la Facultatea de Filosofie a Universității din București, fiind organizate de Centrul de Cercetare în Etică Aplicată (CCEA) al Facultății de Filosofie, în parteneriat cu Oxford Uehiro Centre for Practical Ethics, cu sprijinul Institutului Cultural Român.

Are nevoie etica aplicată de o filosofie morală mai bună? Aceasta este întrebarea în jurul căreia vor gravita subiectele abordate în cadrul întâlnirilor.
În cadrul workshop-ului se vor aborda numeroase subiecte de interes public, folosind instrumentele eticii aplicate și filosofiei practice. Drepturile cuplurilor gay de a înfia copii, etica alocării resurselor medicale, responsabilitatea morală și pedepsirea organizațiilor, etica războiului și terorismului, a muncii, a eugeniei, moralitatea Internetului, dar și a jocurilor video sunt doar câteva dintre subiectele pe care cercetătorii britanici și români le vor analiza împreună pe parcursul celor două zile.

Printre cei peste 25 de participanți se află Julian Săvulescu (Oxford), Walter Sinnott-Armstrong (Duke University, SUA), Roger Crisp (Oxford), Jeff McMahan (Oxford), Mircea Dumitru (rector, Universitatea din București), Ilie Pârvu (Academia Română), Adrian Paul Iliescu (Universitatea din București) și Valentin Mureșan (Universitatea din București).
De asemenea, reputatul profesor de filosofie morală Roger Crisp, din cadrul Colegiului St. Anne al Universității din Oxford, se va alătura echipei Facultății de Filosofie a Universității din București timp de o săptămână. Acesta va susține o serie de conferințe și un curs doctoral asupra uneia dintre lucrările fundamentale ale filosofiei din toate timpurile, Etica Nicomahică a lui Aristotel.

Reunind pentru a doua oară cercetătorii din sfera eticii aplicate și filosofiei practice din Anglia și România, după o primă întâlnire care a avut loc anul trecut la Oxford, Bucharest – Oxford Workshop in Applied Ethics este rezultatul unui parteneriat între Universitatea din Oxford și Universitatea din București. Acesta este menit să încurajeze o colaborare de lungă durată între profesori și cercetători în filosofie morală ai celor două universități.
Evenimentul are loc la sediul Facultății de Filosofie, Splaiul Independenței 204, București, în amfiteatrul Mircea Florian, începând cu ora 09.00. Limba evenimentului este engleza. Accesul este deschis studenților, cercetătorilor, profesorilor și celor interesați de etica aplicată, în limita locurilor disponibile.

Programul prelegerilor și discuțiilor poate fi accesat aici. 

Cine sunt cercetătorii care vor susţine prelegeri în cadrul evenimentului

Valentin Mureșan este profesor de filosofie morală la Facultatea de Filosofie a Universității din București. A publicat lucrări de filosofie morală (despre Platon, Aristotel, Kant, Mill, Hare) precum și lucrări de etică aplicată (Managementul eticii în organizații, 2009; Fericirea, datoria și decizia etică, 2010). A editat mai multe volume pe teme de filosofie morală și filosofie generală și e interesat atât de etica aplicată (instituționalizarea eticii) cât și de cea teoretică.

Julian Săvulescu este profesor la Universitatea din Oxford și director al Oxford Uehiro Centre for Practical Ethics, din cadrul Universității din Oxford. Profesorul australian de origine română este editor al Journal of Medical Ethics, cotată de Google Scholar drept cea mai bună revistă științifică în domeniul bioeticii. Julian Săvulescu are o bogată activitate editorială. A publicat 10 cărți și peste 220 de articole în reviste științifice de prestigiu din domeniul eticii aplicate.

Ilie Pârvu, membru corespondent al Academiei Române, este profesor la Facultatea de Filosofie a Universității din București, unde predă cursuri de filosofia științei, metafizică și ontologie. A publicat lucrări de filosofia științei, metafizică, studii kantiene, ontologie formală, istoria si fundamentele fizicii. De asemenea, a editat numeroase volume pe teme de filosofia și istoria științei precum și de ontologie. A coordonat numeroase antologii și traduceri.

Walter Sinnott-Armstrong este profesor de etică practică în cadrul departamentului de filosofie și a Institutului Kenan de Etică, din cadrul Duke University, SUA. Este specialist în etică, epistemologie, și, mai recent, în neuroetică, filosofia dreptului și filosofia științelor cognitive. Este autorul cărților Dileme morale, Moralitate fără Dumnezeu? și Scepticismul moral. De asemenea, este editorul antologiei în patru volume, Moral Psychology. Articolele sale au apărut într-o varietate de reviste filosofice, științifice dar și populare. În prezent, este interesat de psihologia morală și neuroștiințe, precum și de utilizările neurologiei în sistemele juridice.

Aaron Ancell este doctorand în cadrul departamentului de filosofie al Duke University și colaborator al lui Walter Sinnott-Armstrong.

Mircea Dumitru este rectorul Universității din București și profesor al Facultății de Filosofie. Între 2011 și 2014 a fost președinte al Societății Europene de Filosofie Analitică. Principalele arii de interes sunt logica și logica filosofică. A scris numeroase articole în reviste internaționale, a tradus în limba română multiple volume filosofice fundamentale și este autorul sau editorul a cinci cărți, iar ultima dintre ele, Explorări logico-filosofice, reprezintă o lucrare inovatoare atât în filosofia românească, cât și în cea internațională.

Mihaela Constantinescu este doctor în filosofie, cercetătoare în cadrul Centrului de Cercetare în Etică Aplicată, Universitatea din București. Semnează, împreună cu Valentin Mureșan, lucrarea Instituționalizarea eticii. Mecanisme și instrumente (Editura Universității din București, 2014) și publică articole de specialitate în reviste prestigioase, printre care și Journal of Business Ethics.

Joshua Shepherd este cercetător postdoctoral în cadrul Oxford Uehiro Centre for Practical Ethics. A primit titlul de doctor de la Universitatea de Stat din Florida, în 2013. Printre ariile sale de cercetare se află filosofia minții, filosofia acțiunii și psihologia morală.

Adrian Paul Iliescu – este profesor la Facultatea de Filosofie, Universitatea București. De asemenea, este directorul Centrului de Cercetare a Dreptății Intergeneraționale, Responsabilității Sociale și Sustenabilității (DIRESS). Printre lucrările publicate se numără Fundamentele gândirii politice (1999), Wittgenstein: Why Philosophy Is Bound to Err (2000), Filosofia sociala a lui Hayek (2001), Anatomia răului politic (2005), Equality and Justice (2014).

Will Davies este cercetător postdoctoral în neuroetică, în cadrul Centrului pentru Neuroetică al Universității din Oxford. Interesele sale de cercetare se află în general în aria filosofiei psihologiei și a științelor cognitive, concentrându-se în special pe înțelegerea naturii percepției, a conștiinței și a cogniției la pacienții cu patologii ale creierului.

Emilian Mihailov este doctor în filosofie și director executiv al Centrului de Cercetare în Etică Aplicată, Facultatea de Filosofie, Universitatea din București A participat la conferințe naționale și internaționale și a publicat articole de filosofie morală și etică aplicată. Interesele sale de cercetare includ etică aplicată, teorii etice, filosofie morală contemporană, meta-etică, biologia și psihologia moralității.

Daniel Nica este doctor în filosofie și cadru didactic asociat la Facultatea de Filosofie, Universitatea din București. Este membru al Centrului de Cercetare în Etică Aplicată. A publicat diverse lucrări științifice, precum și volumele: Etică fără principii? Generalism și particularism în filosofia morală (2013) și Pastila roșie. Eseu despre moralitate și fericire (2015).

Jeff McMahan este profesor de filosofie morală în cadrul Universității din Oxford. A scris numeroase cărți și articole, atât de specialitate cât și pentru publicul larg. Principala arie de cercetare este etica războiului și problemele adiacente, precum cea a torturii și a violenței. Unele dintre cele mai cunoscute cărți ale sale sunt Etica Uciderii și Uciderea în timp de război.

Gulzaar Barn este doctorandă în filosofie, la Mansfield College, Universitatea din Oxford. Interesele sale de cercetare includ filosofia socială, politică și morală. Teza sa este axată pe teoretizarea exploatării și constrângerii.
Jonathan Pugh este cercetător postdoctoral în cadrul departamentului de filosofie al Universității din Oxford. Cercetează problema autonomiei personale în etica practică, în special, a consimțământului informat. Este interesat, de asemenea, de etica cercetării celulelor stem embrionare, precum și de utilizarea tehnologiilor în vederea îmbunătățirii materialului genetic uman.

Dorina Pătrunsu este lector la Facultatea de Filosofie, Universitatea din București, unde predă cursuri și ține seminare de filosofie politică și socială, de filosofie a științelor sociale, de analiză instituțională și decizie rațională, instituții și organizații. În prezent este preocupată de dificultățile proiectului de integrare european, democratizarea statelor postcomuniste, privatizarea instituțiilor publice, eficacitatea deciziilor publice.

Chris Gyngell este cercetător postdoctoral în neuroetică, în cadrul Universității din Oxford. Interesele sale de cercetare includ etica îmbunătățirii morale, filosofia psihiatriei și teorii morale.

Cristina Voinea este doctorandă în cadrul Facultății de Filosofie, Universitatea din București. Este interesată de filosofia tehnologiei, probleme de guvernare și guvernanță în mediul virtual dar și de ontologie socială.

Constantin Vică este asistent universitar în cadrul Facultății de Filosofie, Universitatea din București și cercetător la Centrul de Etică Aplicată. Este autorul unei teze de doctorat despre etica noilor tehnologii, a publicat articole de cercetare și a co-editat antologia Filosofia științelor umane. In memoriam Mihail Radu Solcan (2015).

Carissa Veliz este doctorandă în cadul Universității din Oxford și cercetătoare la Oxford Uehiro Centre for Practical Ethics. Este interesată de etică, filosofie politică, bioetică și psihologie morală.

Emanuel-Mihail Socaciu este conferențiar al Facultății de Filosofie, Universitatea din București și director adjunct al Centrului de Cercetare în Etică Aplicată. A publicat volumul A cui este casa mea? Preliminarii la o etică a restituției (2014) și a editat mai multe antologii, printre care Fundamentele gândirii politice (1999) și Filosofia științelor umane. In memoriam Mihail Radu Solcan (2015).

Radu Uszkai este doctor în filosofie cu o teză despre etica partajării de documente online și cercetător în cadrul Centrului de Cercetare în Etică Aplicată. Ariile sale de interes sunt proprietatea intelectuală, etica noilor tehnologii și gândirea libertariană.

James Williams este doctorand în cadrul Institutului de Internet de la Oxford și director al Oxford Data Experience Lab. Cercetările lui sunt axate pe etica atenției și a persuasiunii în relație cu tehnologia.

Te-ar mai putea interesa și
Tezaur – Prima ediţie de emisiuni de titluri de stat din 2025 începe luni. Dobânzi de până la 7,8%
Tezaur – Prima ediţie de emisiuni de titluri de stat din 2025 începe luni. Dobânzi de până la 7,8%
Program Tezaur - Românii pot investi, începând de luni, în titlurile de stat Tezaur, cu maturităţi de 1, 3 şi 5 ani, cu dobânzi anuale de 7%, 7,5% şi, respectiv, 7,8%, potrivit unui......
Eurostat: Prețurile și chiriile în creștere în UE. România are un avans de circa 20% la prețuri și circa 60% la chirii în
Eurostat: Prețurile și chiriile în creștere în UE. România are un avans de circa 20% la prețuri și circa 60% la chirii ...
În al treilea trimestru al anului 2024, prețurile locuințelor în UE au crescut cu 3,8%, în timp ce chiriile au crescut ...
Depozitele de gaze ale României au scăzut sub nivelul de 60%. Rezervele se epuizează mai rapid în acest an și în România și în Europa
Depozitele de gaze ale României au scăzut sub nivelul de 60%. Rezervele se epuizează mai rapid în acest an și în România ...
Debutul timpuriu al sezonului rece din acest an, creșterea consumului cauzată de vreme și, fapul că sistemul românesc ...
China – Exporturile au accelerat, pe fondul tensiunilor comerciale
China – Exporturile au accelerat, pe fondul tensiunilor comerciale
Exporturile Chinei au accelerat în decembrie, iar importurile s-au redresat, deşi soliditatea de la finalul anului a fost ...