ONG-ul a găsit dovezi privind crime arbitrare ‘imputabile celor două părţi, însă nu la amploarea evocată de mass-media şi de autorităţile ruse’ în ceea ce priveşte trupele ucrainene, conform unui raport prezentat luni de Amnesty la Kiev.
Amnesty a anchetat în special informaţiile privind gropile comune găsite la sfârşitul lunii septembrie într-o mină din apropiere de satul Nîjnia Krînka în care se aflau, potrivit Ministerului rus de Externe, 400 de cadavre.
ONG-ul, care a trimis reprezentanţi la faţa locului la puţin timp după apariţia acuzaţiilor, a descoperit nouă trupuri neînsufleţite în aceste morminte şi ‘dovezi privind implicarea forţelor pro-Kiev în uciderea a cel puţin patru persoane’, dintre care şi un localnic.
Exhumarea trupului neînsufleţit al acestuia din urmă a arătat că persoana avea braţele legate la spate când a murit, conform raportului, care precizează că este vorba de ‘victima unei execuţii extrajudiciare’ de către forţele pro-Kiev staţionate în acest sector.
Acest bărbat de 21 de ani era un voluntar în trupele rebelilor, dar nu a participat niciodată la lupte, a subliniat Tatiana Mazur, directoarea Amnesty pentru Ucraina.
Kievul a respins anterior acuzaţiile privind implicarea forţelor sale în crimele de la Nîjnia Krînka şi le-a calificat drept o ‘provocare’.
‘Nu există niciun dubiu că sunt comise execuţii sumare şi atrocităţi de către cele două tabere, separatiştii proruşi şi forţele pro-Kiev din estul Ucrainei, însă este dificil de evaluat amploarea acestor abuzuri’, subliniază organizaţia.
De la lansarea, la mijlocul lunii aprilie, a ‘operaţiunii antiteroriste’ a Kievului în estul ţării, separatiştii proruşi au fost acuzaţi cu regularitate de tortură şi de uciderea militanţilor pro-Kiev.
Potrivit ONU, peste 3.700 de persoane au murit de la începutul conflictului.