Negocierile asupra conflictului din Ucraina se desfăşoară în prezent în aşa-numitul ‘format Normandia’, care reuneşte Germania, Franţa, Rusia şi Ucraina.
Andrzej Duda – care a făcut aceste declaraţii la bordul avionului ce îl aducea la Varşovia din vizita sa în Estonia – a estimat că participarea ‘marilor ţări europene’ este evidentă, dar că şi Statele Unite ‘ar putea participa, de asemenea, ca o mare putere mondială de care Rusia să ţină cont, la fel ca şi vecinii Ucrainei, direct interesaţi în ceea ce se petrece acolo’, a relatat agenţia de presă PAP.
Preşedintele polonez a declarat că ‘s-ar simţi mai bine’ dacă negocierile ar urma ‘formatul Geneva’, când ‘un reprezentant al unei instituţii europene ar participa la aceste convorbiri şi nu doar Germania şi Franţa’. Aceasta ar putea şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, a indicat el.
Precizându-şi poziţia, Duda a afirmat că omologul său ucrainean, Petro Poroşenko, i-a spus că ‘aşteaptă sprijinul Poloniei’, într-o convorbire telefonică.
Preşedintele Poloniei a expus în premieră posibilitatea schimbării formatului de negocieri la 15 august. Ideea sa a fost însă respinsă de separatiştii proruşi din estul Ucrainei.
În total, conflictul din Ucraina s-a soldat cu peste 6.800 de morţi de la declanşarea sa în aprilie 2014 şi până acum.
Armistiţiul instituit la mijlocul lunii februarie, ca parte a aşa-numitelor acorduri de la Minsk-2, negociate de cele patru ţări, era respectat în general, în pofida incidentelor sângeroase cvasicotidiene, înainte de fragilizarea sa în urma confruntărilor din ce în ce mai intense din ultimele săptămâni.
Situaţia din estul Ucrainei va face obiectul unui summit luni la Berlin, la care vor participa cancelarul german Angela Merkel, preşedinţii Franţei, Francois Hollande, şi Ucrainei, Petro Poroşenko, în absenţa omologului lor rus, Vladimir Putin.