‘Titularii de paşapoarte sârbe şi maşinile înmatriculate în Serbia nu pot intra în Croaţia până la noi ordine’, a declarat un ofiţer de poliţie pentru Reuters prin telefon de la Bajakovo, principalul punct de trecere a frontierei între cele două foste republici iugoslave.
Serbia a interzis miercuri seara traficul autovehiculelor de transport marfă şi a produselor croate în cadrul unei dispute între cele două ţări în legătură cu numărul mare de migranţi care le trec frontierele, relaţiile dintre cele două state ajungând astfel la cel mai scăzut nivel de la înlăturarea de la putere a fostului lider sârb Slobodan Milosevic în 2000, notează Reuters.
Potrivit France Presse, Croaţia intenţionează astfel să facă presiuni asupra Belgradului pentru a redirecţiona fluxul de migranţi şi refugiaţi spre Ungaria şi România. Peste 44.000 de migranţi ce fug de război şi sărăcie din Orientul Mijlociu şi Africa au intrat în Croaţia prin Serbia într-o săptămână.
Belgradul a oprit de la 16 septembrie trimiterea migranţilor spre Ungaria, o ţară ce şi-a închis cu un gard de sârmă ghimpată cei 175 de km de frontieră cu Serbia. De atunci, Croaţia a devenit noua cale de acces spre Europa de Vest, aminteşte sursa citată.
Serbia a anunţat că îşi rezervă dreptul de a recurge la represalii şi a lansat Croaţiei un ultimatum care a expirat la 22.00 GMT miercuri seară, scrie Agerpres.
‘După miezul nopţii (22.00 GMT), niciun camion înmatriculat în Croaţia şi niciun alt vehicul sau mijloc de transport încărcat cu produse croate nu va putea intra pe teritoriul Serbiei’, a declarat ministrul sârb de interne Nebojsa Stefanovic în direct la televiziunea naţională (RTS).
Stefanovic, care s-a exprimat la postul de frontieră Batrovci-Bajakovo, a precizat că decizia intră în vigoare pentru ‘toate posturile de frontieră ale Serbiei’, deoarece ţara este expusă ‘unei agresiuni economice’ şi ‘trebuie acum să-şi apere interesele’.
Ministrul a deplâns ‘atitudinea iresponsabilă’ a autorităţilor croate şi a precizat că ‘guvernul sârb este gata să revină asupra deciziei sale imediat, cu condiţia ca postul de frontieră Batrovci-Bajako să fie deschis circulaţiei autovehiculelor de transport marfă’.
În ziua de miercuri, camionagii furioşi au blocat tot traficul la singurul punct de trecere a frontierei încă deschis între Serbia şi Croaţia, pentru a protesta împotriva deciziei Zagrebului.
Săptămâna trecută, Croaţia a închis deja şapte din cele opt puncte de trecere a frontierei cu Serbia, în încercarea de a reduce fluxul de migranţi. Dar ea a redeschis punctul de frontieră din apropiere de la Sid-Tovarnik pentru a permite trecerea maşinilor, în timp ce camioanele trebuie să facă un ocol prin Bosnia pentru a intra în Croaţia sau pentru a ieşi.