În raportul intitulat ‘Riscuri Globale 2015’, elaborat pe baza analizelor efectuate de circa 900 de experţi în domeniile economic, politic şi social, acest risc ‘este mai probabil’ decât fenomenele meteo extreme provocate de schimbările climatice sau disoluţia autorităţilor statale.
Printre alte riscuri semnificative enunţate în document se numără instabilitatea socială generată de şomajul ridicat ori de precaritatea locurilor de muncă, diminuarea disponibilităţii resurselor de apă, posibile epidemii de boli infecţioase şi proliferarea armelor de distrugere în masă.
‘La 25 de ani de la căderea Zidului Berlinului, lumea se confruntă din nou cu riscul unor mari conflicte între state’, a indicat la o conferinţă de presă directoarea pentru riscuri şi competitivitate a Forumului, Margareta Drzeniek. Ea a atras atenţia că la ora actuală conflictele între state se desfăşoară şi prin atacuri cibernetice, acţiuni de control a resurselor, sancţiuni sau alte instrumente de natură economică.
Raportul mai sesizează creşterea numărului ţărilor care sunt dezamăgite de globalizare şi în interiorul cărora există o tendinţă de propagare a ideilor naţionaliste în detrimentul cooperării, aceasta fiind o cauză importantă a unor noi posibile conflicte interstatale.
Astfel, experţii evidenţiază accentuarea naţionalismului în Rusia (după cum arată şi criza din Ucraina), în India, dar şi în Europa, unde criza economică şi nemulţumirea faţă de partidele tradiţionale au favorizat extrema dreaptă şi formaţiunile eurosceptice.
Dificultăţile economice alimentează sentimentele naţionaliste şi apariţia conflictelor, care la rândul lor ameninţă structurile statale şi favorizează terorismul, situaţie observată în Siria şi Irak, ţări aflate parţial sub controlul grupării jihadiste Statul Islamic, se explică în text.
Autorii raportului subliniază că şi noile tehnologii reprezintă un risc, dând exemplul ‘terorismului biologic’ sau al erorilor umane comise în laboratoarele de cercetare şi care pot avea consecinţe catastrofale, unul dintre experţi vorbind despre pericolul unui ‘echivalent biologic al crizei financiare’. Un alt exemplu prezentat est cel al inteligenţei artificiale, estimându-se că în următoarele două decenii aproape jumătate din locurile de muncă din SUA ar putea fi substituite de maşini sau roboţi, cu toate consecinţele sociale ce decurg dintr-o asemenea evoluţie.
Drept urmare, este important ca statele să-şi intensifice cooperarea pentru a face faţă acestor ameninţări, a conchis Margareta Drzeniek la prezentarea raportului ce va fi dezbătut de liderii mondiali la Forumul de la Davos.