Conflictul din Marea Roșie blochează aprovizionarea uzinelor auto din Europa

Volvo Cars a anunțat o oprire, deocamdată, temporară, a producției la uzina sa din Belgia. Și Tesla va stopa producția din Germania, la finalul lunii ianuarie.
Robert Stan - lun, 15 ian. 2024, 08:13
Conflictul din Marea Roșie blochează aprovizionarea uzinelor auto din Europa

Compania Volvo Cars, deținută de chinezii de la Geely, este forțată să suspende producția uzinei sale din Belgia în această săptămână după ce atacurile rebelilor houthi asupra navelor din Marea Roșie au perturbat lanțul de aprovizionare cu componente.

Uzina din Ghent a producătorului auto va opri asamblarea timp de trei zile după ce navele de aprovizionare au fost redirecționate pentru a evita violențele pe una dintre cele mai aglomerate rute maritime din lume, întârziind livrarea cutiilor de viteze, a declarat un purtător de cuvânt al Volvo.

Volvo se alătură Tesla în oprirea producției din cauza conflictului din Marea Roșie. Producătorul american de mașini electrice a anunțat săptămâna trecută că va suspenda cea mai mare parte a producției de automobile la fabrica sa de lângă Berlin în perioada 29 ianuarie – 11 februarie.

Volvo construiește la uzina sa din Ghent modelele XC40 și C40. Tot acolo ar trebuie asamblat în viitor și modelul electric EX30.

Compania nu consideră că întreruperile vor avea un impact major asupra capacității sale de a își atinge obiectivele propuse pentru 2024.

Volkswagen a menționat vineri că nu se așteaptă la restricții „semnificative” ale producției din cauza problemelor din Marea Roșie.

Mai mulți operatori navali au fost nevoiți să își direcționeze navele pentru a evita Marea Roșie pe fondul atacurilor din partea rebelilor houthi susținuți de Iran care au declarat că nu vor da înapoi până când Israelul nu va înceta luptele cu Gaza. Conflictul a escaladat vineri cu atacuri aeriene ale SUA și Marii Britanii asupra unor ținte houthi din Yemen.

Armata americană a informat la sfârşitul săptămânii trecute că a doborât o rachetă de croazieră vizând un distrugător al US Navy, trasă dintr-o zonă a Yemenului aflată sub controlul rebelilor.

Duminică, în jurul orelor 16.45, (13.45 GMT), „o rachetă de croazieră anti-navă trasă din zone controlate de militanţi houthi susţinuţi de Iran în direcţia USS Laboon”, un distrugător american, a comunicat comandamentul militar american din Orientul Mijlociu (CENTCOM), indicând că un avion de luptă american a doborât racheta fără să se înregistreze răniţi sau pagube.

Te-ar mai putea interesa și
Noi modificări de preț la carburanți. Motorina devine și mai scumpă decât benzina, care sunt prețurile acum
Noi modificări de preț la carburanți. Motorina devine și mai scumpă decât benzina, care sunt prețurile acum
În ultimele zile, evoluțiile prețurilor benzinei și motorinei la pompă au fost divergente. Benzina s-a ieftinit, iar motorina s-a scumpit....
Gazprom chiar a oprit livrările de gaze către Austria sâmbătă dimineață. Cum se descurcă austriecii
Gazprom chiar a oprit livrările de gaze către Austria sâmbătă dimineață. Cum se descurcă austriecii
Compania energetică austriacă OMV a declarat că livrările de gaze din Rusia s-au oprit sâmbătă la ora 6 dimineața ...
Autostrada A1 Lugoj – Deva: Primul foraj la „tunelurile pentru urși” va începe în decembrie – secretar de stat
Autostrada A1 Lugoj – Deva: Primul foraj la „tunelurile pentru urși” va începe în decembrie – ...
Secretarul de stat în Transporturi Irinel Ionel Scrioșteanu anunță start bun pe secțiunea - lipsă Margina - Holdea ...
Centura Comarnic va fi gata în vara anului viitor – oficial Transporturi
Centura Comarnic va fi gata în vara anului viitor – oficial Transporturi
Secretarul de Stat în Transporturi Irinel Ionel Scrioșteanu a anunțat vineri că a fost într-o vizită pe șantierul ...