„Această operaţiune (…) aduce o uşurare şi o bucurie foarte necesare familiilor care aşteaptă cu nerăbdare întoarcerea apropiaţilor lor”, a declarat Christine Cipolla, şefa delegaţiei CICR în Yemen.
Abdulqader al-Murtada, şeful Comitetului houthi pentru problemele prizonierilor, a declarat la rândul său, într-un comunicat, că această iniţiativă a fost luată din raţiuni umanitare şi în mod unilateral”.
„Majoritatea persoanelor eliberate sunt cazuri umanitare, în special bolnavi, răniţi şi persoane în vârstă”, a adăugat el.
Această eliberare intervine la o zi după ce ONU a anunţat arestarea a şapte dintre salariaţii săi în Yemen de către rebelii houthi, care deţin deja zeci de angajaţi ai Naţiunilor Unite şi ai mai multor organizaţii umanitare.
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres (foto), a denunţat aceste arestări „arbitrare” şi „inacceptabile”, cerând eliberarea „imediată şi necondiţionată” a tuturor membrilor personalului ONU deţinuţi în Yemen.
Rebelii houthi susţin că aceste arestări sunt legate de existenţa unei reţele de spionaj americano-israelian.
Eliberarea prizonierilor sâmbătă intervine de asemenea după semnarea de către preşedintele american Donald Trump a unui decret menit să îi reînscrie pe rebelii houthi pe lista organizaţiilor teroriste.
Veniţi din nordul Yemenului şi susţinuţi de Iran, rebelii houthi au ocupat în 2014 capitala Sana’a şi apoi o bună parte din nordul acestei ţări. Pentru a susţine guvernul, Arabia Saudită vecină a intervenit anul următor în fruntea unei coaliţii militare care a încercat în zadar să-i alunge pe rebeli.
Un armistiţiu încheiat sub egida ONU în aprilie 2022 a permis calmarea luptelor şi, în decembrie 2023, beligeranţii s-au angajat să respecte o foaie de parcurs elaborată sub egida ONU.
Într-o rezoluţie adoptată cu 12 voturi pentru şi 3 abţineri (Rusia, China, Algeria), Consiliul de Securitate al ONU le-a cerut la rândul său rebelilor houthi să oprească „imediat” aceste operaţiuni contra navelor.
Remarcând utilizarea de arme sofisticate în timpul acestor atacuri, el a cerut de asemenea, fără a numi pe nimeni, ca statele membre „să nu mai furnizeze arme rebelilor houthi” prin încălcarea embargoului asupra armelor impus de Consiliul ONU.
Războiul din Yemen a făcut sute de mii de morţi şi a provocat una dintre cele mai grave crize umanitare din lume.