Conflictul între sindicaliştii Electrolux şi conducere ia amploare. Muncitorii cer 350 de lei net în plus la salariu, li s-a oferit doar 30 lei

Economica.net
18 04. 2019
electrolux_sm_40696600

Ieri, 17 aprilie, oficialii companiei au anunţat că liderii de sindicat ai fabricii Electrolux din Satu Mare au refuzat şi cea de-a două ofertă salarială făcută de conducerea companiei salariaţilor. Aceasta presupune contract de muncă încheiat pe doi ani şi creştere salarială cu peste 12% anual pentru angajaţii din producţie.

Astăzi, 18 aprilie, sindicaliştii contrazic managementul companiei Electrolux şi spun că oferta făcută de conducere salariaţilor aflaţi în grevă vizează, de fapt, creşterea cu 30 de lei net a venitului, care nu se adaugă la salariu, ci la bonusul de prezență, formă de compensație cu care greviștii nu au fost de acord.

Iată ce spun sindicaliştii într-o scrisoare deschisă adresată managementului companiei şi remisă astăzi redacţiei Economica:

La primă rundă de negocieri cu sindicatul companiei, pe 2 aprilie, sindicatului i s-a prezentat aceeaşi ofertă salarială pentru lucrătorii fabricii cu cea care a dus la declanșarea grevei. Era deja a 22-a zi de grevă a angajaţilor din fabrica Electrolux Satu Mare.

Abia la a doua rundă de negocieri cu sindicatul companiei, pe 16 aprilie, managementul a făcut prima ofertă salariaţilor care cuprinde 30 de lei net în plus la venit, sumă care nu se adaugă la salariu, ci la bonusul de prezență, formă de compensație cu care greviștii nu au fost de acord. Era a 32-a zi de grevă a salariaţilor fabricii Electrolux. 

Citeşte şi Sindicatul Electrolux a refuzat noua ofertă făcută de companie angajaţilor. Greva continuă

Sindicaliştii cer conducerii companiei creșterea salariului de bază în sumă fixă de 350 lei net (2 lei pe oră) şi renunțarea la asigurarea medicală privată în favoarea unei creșteri de salariu, solicitări cu care managementul Electrolux nu a fost de acord.

„Solicitarea muncitorilor greviști de acordare a unei măriri salariale în sumă fixă este determinată în mare măsură de discrepanțele mari de salarizare din interiorul întrepriderii, discrepanțe care ar fi accentuate de o creștere procentuală. De exemplu, pentru un salariu de 10.000 lei, o creștere de 5% înseamnă 500 lei, pe când pentru salariile muncitorilor, această creștere ar însemna doar 80 de lei. Mai mult, formula de creștere propusă de greviști se încadrează în aproximativ același volum de creștere a fondului de salariu ca cel propus de conducere”, spun sindicaliştii Elecrolux.
În condițiile în care în România avem o taxare scăzută pe muncă a angajatorului și un sistem de taxare în cotă unică a lucrătorului, prietenos cu companiile, iar întreprinderea nu a făcut majorarea de salariu conform transferului de taxe, deși acest lucru nu implică niciun cost suplimentar pentru angajator, această abordare nu înseamnă decât o nouă încercare de pauperizare a lucrătorilor, mai spune sindicatul Electrolux.