Liderul conservator naţionalist i-a adresat această cerere preşedintelui Parlamentului European, David Sassoli, pentru „a prezenta poziţia Poloniei” într-o dezbatere programată, a indicat pe Twitter purtătorul de cuvânt al premierului polonez, Piotr Müller, scrie Agerpres.
Prim-ministrul „va participa la sesiunea plenară de la Strasbourg, la 19 octombrie, la ora 9”, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al lui David Sassoli.
Tensiunile dintre Varşovia şi Bruxelles au crescut de aproape o săptămână după decizia istorică a Curţii Constituţionale a Poloniei, apropiată partidului la putere şi solicitată de şeful guvernului, hotărând că anumite articole din tratatele UE sunt „incompatibile” cu Constituţia ţării.
O punere în discuţie a supremaţiei dreptului european şi competenţei Curţii de Justiţie a UE care a suscitat reacţii de condamnare din partea Comisiei Europene, unor state membre ca Franţa şi Germania, precum şi a deputaţilor europeni.
În faţa temerilor unui „Polexit”, zeci de mii de polonezi au ieşit în stradă pentru a-şi manifesta sprijinul pentru apartenenţa la Uniune. În ce îl priveşte, Mateusz Morawiecki a dat asigurări că doreşte ca ţara sa să rămână în UE.
Polonia a fost condamnată de mai multe ori de Curtea de Justiţie a UE pentru controversatele sale reforme judiciare, acuzate că subminează independenţa judecătorilor, dar Varşovia a reclamat ingerinţa în treburile sale interne.
Parlamentul European îndeamnă Comisia să lanseze un nou mecanism împotriva Varşoviei, care ar putea suspenda plata fondurilor europene către o ţară care nu respectă principiile statului de drept. Un mecanism a cărui legalitate Varşovia şi Budapesta o contestă în faţa Curţii de Justiţie a UE.