Eurostat a publicat estimările preliminare cu privire la evoluția PIB-ului și a componentelor pentru țările membre ale Uniunii Europene în anul 2019. „Din perspectiva evoluției PIB-ului nominal în 2019 România a înregistrat un nivel de peste 222 miliarde euro, depășind Cehia și poziționându-se pe locul 13 la nivelul Uniunii Europene (fără Marea Britanie)”, spune dr. Andrei Rădulescu, Director Analiză Macroeconomică, Banca Transilvania
„Subliniem faptul că România a depășit Grecia în 2017 și Portugalia în 2018. De asemenea, atragem atenția cu privire la faptul că PIB-ul nominal a crescut cu aproximativ 97 miliarde euro în deceniul anterior (2009-2019)”, spune Andrei Rădulescu în analiza sa zilnică.
Această evoluție a fost puternic influențată de reducerea economiei informale, în contextul dezvoltării rețelelor de comerț și fiscalizării mai active. Pe de altă parte, dinamica investițiilor productive a fost una lentă în deceniul anterior, în contextul resimțirii impactului valurilor Marii Recesiuni.
„Conform calculelor elaborate investițiile productive au crescut în România cu un ritm mediu anual de 3% în perioada 2009-2019, inferior nivelurilor înregistrate în Ungaria (4.8%), Slovacia (3.7%) și Polonia (3.2%). De asemenea, calculele pentru perioada 2007 (anul declanșării Marii Recesiuni) – 2019 indică o dinamică medie anuală a investițiilor productive de doar 0.4% în România, cu mult sub nivelurile din Ungaria (3.3%), Polonia (3.2%), Germania (1.6%), Slovacia (1.5%) și Cehia (1%)”,precizează analiza economic transmisă de Banca Transilvania.
Drept care, Andrei Rădulescu subliniază că una din provocările cu care se confruntă economia României în acest deceniu este tranziția de la cantitativ la calitativ, prin implementarea unui mix echilibrat de politici economice, axat pe dezvoltare durabilă.
În acest context, România poate intra în primele 10 economii ale Uniunii Europene până la finalul acestui deceniu, scenariu condiționat de implementarea de proiecte investiționale pe criterii de calitate și eficiență.
Pentru perioada 2020-2022 analiştii Băncii Transilvania se așteptă ca investițiile productive să crească cu un ritm mediu anual de 5.4% în România, superior dinamicii prognozate pentru PIB (3.8%).