În opinia lui Irini Tsinoglou, care priveşte afişele electorale din faţa Parlamentului împreună cu fiica şi nepoata sa, sarcina viitorului Guvern, oricare ar fi acesta, va fi enormă privind scoaterea ţării dintr-o recesiune care durează de cinci ani, căpătând aspecte de adevărată criză economică.
„Sunt furioasă. Toate planurile pe care mi le-am făcut în tinereţe s-au năruit odată cu această criză (…). Nu mai există nicio speranţă pentru viitor”, declară croitoreasa pensionată, în vârstă de 60 de ani.
„Sper că un guvern va putea rezolva toate problemele oamenilor. Tinerii sunt în şomaj (52,7 la sută dintre persoanele cu vârste între 15 şi 24 de ani fără educaţie şi peste o treime dintre cei între 25-29 de ani – n. red.), sistemul de sănătate nu mai funcţionează. Şi avem impozite noi pe care nu le putem plăti în lipsa locurilor de muncă”, insistă aceasta.
Odată cu criza, viaţa cotidiană devine foarte complicată.
Fără bani în faţa furnizorilor străini, circa 160 de tipuri de medicamente – de la antibiotice la antidpresive – lipsesc în prezent din farmaciile ţării, potrivit lui Kostas Lourantos, preşedintele uniunii farmaciştilor din Atena şi împrejurimi, unde se concentrează circa 40 la sută din poulaţia Greciei.
Iar pe măsură ce se apropie scrutinul, presa amplifică lista problemelor care îi ameninţă, de la penele de curent electric iminente la teama de o criză a alimentelor şi ieşirea din zona euro, dacă statul va refuza programul de austeritate impus de creditorii externi, UE şi FMI.
„Sunt confuză, dar sunt sigură de cel puţin un lucru: nu voi vota cu cele două partide care au condus ţara” în ultimii 30 de ani, declară o tânără în vârstă de 35 de ani, referindu-se la socialiştii din PASOK şi conservatorii din Noua Democraţie, consideraţi responsabili pentru criză şi delapidarea resurselor naţionale. Aceasta îşi pune problema să voteze cu partidul Syriza (stânga radicală) „antimemorandum”, după numele contractului care impune Greciei tăieri bugetare drastice.
Condus de Alexis Tsipras, Syriza a ajuns al doilea partid al ţării în urma alegerilor de la 6 mai, care nu au dus însă la formare unui Guvern, în prezent acesta fiind cotat cu acelaşi şanse ca şi Noua Democraţie în sondaje.
„Sper că partidele vor coopera. Că toţi vor fi uniţi”, declară un pensionar în vârstă de 77 de ani, care încearcă să îşi suplimenteze veniturile din pensia de 630 de euro, vânzând bilete la loterie în piaţa Syntagma, unde au avut loc numeroase manifestaţii antiausteritate în ultimii doi ani. Acesta se teme de repetarea scenariului de la 6 mai: un Parlament afectat de criză şi austeritate, dar niciun Guvern.
„Nu îndrăznesc să îmi imaginez că vom fi obligaţi să reluăm alegerile pentru a treia oară, oamenii vor începe să arunce cu pietre. Oamenii suferă şi noi ne permitem să organizăm alegeri?”, se întreabă acesta.
„Sondajele îl susţin pe acest idiot de Tsipras. În fine, nu cred că poporul grec va vota cu Noua Democraţie pentru a evita ieşirea din zona euro”, a declarat un angajat al Marinei comerciale, rezumând perplexitatea în care se zbate poporul. „Am votat întotdeauna cu Noua Democraţie şi totuşi nu voi vota niciodată cu acest idiot Samaras (liderul partidului Noua Democraţie), care a ratat orice ocazie de a face ceva pentru ţară”, a adăugat acesta indignat.
„Nu îmi rămâne decât să votez cu Venizelos”, liderul socialiştilor îndepărtaţi de la putere şi fost ministru al Finanţelor. „În prezent este singurul care pare să ştie despre ce vorbeşte”, conchide el.