Conglomeratul Air France-KLM rămâne interesat de preluarea operatorului aerian portughez TAP și după cumpărarea unei participații din compania scandinavă SAS
Săptămâna trecută, Guvernul portughez informase că intenţionează să vândă o participaţie majoritară, de cel puţin 51%, în compania aeriană de stat TAP, după ce cabinetul a aprobat procesul de privatizare, în vederea dezvoltării sectorului aviatic naţional.
Privatizarea TAP a atras deja interesul Lufthansa şi IAG (care deţine operatorii aerieni British Airways, Iberia, Aer Lingus şi Vueling).
În urma restructurării financiare a SAS, acţionarii săi majoritari vor fi Air France-KLM şi firma americană de investiţii Castlelake, alături de statul danez. Acţiunile operatorului aerian scandinav vor fi delistate de la bursele din Stockholm, Copenhaga şi Oslo.
Este prima tranzacţie realizată de Air France-KLM de la consolidarea grupului, în urmă cu aproape 20 de ani, iar compania a anunţat că vrea să-şi întărească prezenţa în ţările scandinave legând zborurile SAS de cele proprii la huburile din Amsterdam şi Paris.
„Air France-KLM este decisă să joace un rol activ în consolidarea sectorului aviatic european” a declarat purtătorul de cuvânt al grupului franco-olandez.
În primul semestru din 2023, TAP a transportat 7,58 milioane de pasageri, un avans de 30% faţă de perioada similară din 2022, dar uşor sub nivelul de dinaintea pandemiei, chiar dacă numărul de turişti este deja peste nivelul din 2019. De asemenea, compania a raportat un profit net de 23 milioane de euro în primele şase luni din acest an, faţă de pierderi de 202 milioane de euro în urmă cu un an, şi se aşteaptă la rezultate foarte bune pe ansamblul acestui an.
TAP are peste 11.000 de angajaţi, deţine peste 90 de aeronave care zboară către mai mult de 80 de destinaţii, mai ales în Europa, Brazilia, Statele Unite şi Africa.
Sursa foto: Wikipedia