Potrivit unor surse anonime citate de portalul american, echipele însărcinate cu oficializarea vânzării continuă să lucreze pe aspecte fiscale, contabile și de verificare a antecedentelor, în vederea semnării acordului final miercurea viitoare, 2 aprilie, conform planului.
Având în vedere că acordul stabilește o perioadă de negociere exclusivă de 145 de zile între CK Hutchison și consorțiul care face achiziția, condus de managerul american de active BlackRock, este puțin probabil ca alte companii posibil interesate, precum grupurile de stat chineze, să participe la achiziție.
Vânzarea i-ar aduce conglomeratului din Hong Kong profituri nete de aproximativ 19 miliarde de dolari și ar include nu doar porturile Balboa și Cristobal, ci și alte 41 de porturi controlate de grup în peste 20 de țări.
Acordul a fost descris de analiști drept o mișcare profitabilă a omului de afaceri Li Ka-shing – cel mai bogat om din fosta colonie britanică și al optulea din Asia – în fața presiunii noului președinte american Donald Trump.
Cu toate acestea, având în vedere că Trump a încadrat operațiunea drept o victorie a SUA asupra presupusei intervenții chineze în Canalul Panama, Beijingul și-a arătat dezacordul față de ceea ce a fost văzut și ca o încercare a CK Hutchison de a-l tempera pe președintele american.
Autoritățile chineze nu au intervenit în mod direct, ci s-au exprimat prin intermediul ziarelor pro-Beijing din Hong Kong, avertizând că firmele care colaborează cu SUA ”nu vor avea viitor indiferent de cât de multe afaceri și bani obțin” și cerând anularea vânzării pentru ”prejudicierea securității naționale”.
Totuși, Beijingului îi va fi greu să împiedice un astfel de acord, ținând cont de faptul că sistemul juridic al Hong Kongului este foarte diferit de cel al Chinei continentale, deși rămâne întrebarea dacă Beijingul va invoca Legea Securității pe care a impus-o fostei colonii britanice pentru a bloca respectivul acord.
Între timp, acțiunile CK Hutchison de la Bursa de Valori din Hong Kong, care au scăzut cu peste 6% după articolul menționat anterior împotriva vânzării, au crescut miercuri cu aproape 1,9% în prima parte a sesiunii de tranzacționare, după informațiile publicate de Bloomberg.
Conglomeratul este deținut de Li, care, la cei 96 de ani ai săi, rămâne a 38-a cea mai bogată persoană din lume datorită unei averi estimate la aproximativ 38,3 miliarde de dolari.
Ani de zile, Li a fost considerat o figură apropiată Beijingului datorită bunei sale relații cu lideri chinezi precum Deng Xiaoping (1978-1989) și Jiang Zemin (1989-2002), dar presa internațională subliniază că, în ultimii ani, mai ales ca urmare a creșterii controlului chinez asupra Hong Kongului după protestele din 2019, relația cu guvernul central s-a înrăutățit într-o oarecare măsură.