Conglomeratul public chinez CITIC cere aprobarea autorităţilor antitrust pentru preluarea activelor CEFC din Cehia

O subsidiară a conglomeratului public chinez CITIC a cerut aprobarea autorităţilor antitrust în vederea preluării integrale a activelor din Cehia aparţinând companiei chineze CEFC, a informat Autoritatea cehă de reglementare a concurenţei (UOHS), transmite Reuters.
Economica.net - J, 14 iun. 2018, 09:18
Conglomeratul public chinez CITIC cere aprobarea autorităţilor antitrust pentru preluarea activelor CEFC din Cehia

Activele din Cehia implicate în această tranzacţie sunt: subsidiara din Europa a companiei CEFC China Energy, participaţiile deţinute de CEFC la hoteluri, proprietăţi imobiliare, cluburi sportive şi firma Lapasan, prin care compania chineză deţine o participaţie majoritară la producătorul de bere Lobkowicz.

UOHS nu menţionează operatorul aerian ceh Travel Service, unde CEFC deţine 49,9%.

Sediul Hengxin Enterprises Limited, entitatea CITIC care a depus cererea, este în Insulele Virgine Britanice, iar preluarea va fi realizată prin firma Rainbow Wisdom Investments Limited, cu sediul în Hong Kong, a precizat UOHS, care a adăugat că încă nu a luat nicio decizie.

CITIC este unul dintre cele mai mari conglomerate deţinute de statul chinez, fiind sub controlul direct al Ministerului de Finanţe. CITIC a fost înfiinţată în 1979 şi are afaceri în diverse domenii, de la sectorul imobiliar la servicii financiare, exploatări miniere şi bunuri de consum.

Compania cehă de servicii financiare J&T a anunţat luna trecută că a ajuns la un acord cu CITIC, care a fost de acord să achite datoriile diviziei europene a companiei chineze CEFC la Grupul J&T, pentru a pune capăt unei dispute complexe.

CEFC a investit aproximativ 1,5 miliarde euro în Cehia, unde are peste 4.000 de angajaţi şi deţine o gamă largă de active: imobiliare, producătorul de bere Lobkowicz, clubul de fotbal Slavia Praga şi o companie aeriană. Însă, în ultima vreme, afacerile din Cehia ale CEFC au fost afectate de informaţiile potrivit cărora fondatorul şi preşedintele companiei, Ye Jianming, este anchetat pentru suspiciuni privind încălcarea legii.

Recent, una dintre principalele divizii ale Grupului CEFC China Energy nu a reuşit să ramburseze obligaţiuni în valoare de 2,09 miliarde yuani (327 milioane de dolari) care au ajuns la maturitate. De asemenea, a fost abandonat un plan anterior, conform căruia CEFC urma să preia jumătate din activele J&T Financial Group (JTFG), divizia bancară a grupului ceh de servicii financiare J&T.

Acordul anunţat în mai urma să pună capăt disputelor dintre J&T şi CEFC şi, totodată, să cimenteze intrarea conglomeratului public chinez CITIC pe piaţa din Cehia.

‘După negocieri constructive, Rainbow Wisdom (o divizie a CITIC Group) va prelua toate creanţele J&T de la companiile din cadrul CEFC Group, iar echipa managerială interimară instalată de J&T va fi retrasă’, se arată într-un comunicat de presă publicat pe pagina de Internet a Grupului J&T.

În urma acestui acord, CEFC nu va mai avea datorii către J&T, iar grupul ceh va avea un parteneriat pe termen lung cu CITIC.

În doar câţiva ani, CEFC s-a transformat dintr-un trader petrolier de nişă din oraşul natal al lui Ye Jianming (provincia chineză Fujian, din sud-estul Chinei) într-un conglomerat cu activităţi în domeniul energiei şi finanţelor. În prezent, CEFC produce petrol în Africa de Vest şi Abu Dhabi, deţine sute de benzinării în Europa şi intenţionează să cumpere o bancă activă în Cehia şi Slovacia.

De asemenea, CEFC China Energy Company Ltd. intenţiona să preia un pachet de 51% din acţiunile companiei petroliere KMG International NV din România, controlată de compania naţională de petrol şi gaze din Kazahstan, KazMunayGas International.

Te-ar mai putea interesa și
România şi Franţa cer Comisiei Europene amânarea aplicării Acordului Mercosur
România şi Franţa cer Comisiei Europene amânarea aplicării Acordului Mercosur
România şi Franţa solicită Comisiei Europene amânarea aplicării Acordului Mercosur, având în vedere impactul asupra fermierilor europeni, a anunţat, luni, ministerul de resort....
Deficitul de cont curent a crescut cu 47%, până la 13 miliarde de euro, în primele cinci luni din 2025
Deficitul de cont curent a crescut cu 47%, până la 13 miliarde de euro, în primele cinci luni din 2025
Contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat un deficit de 12,632 miliarde de euro în primele cinci luni din acest ...
Polonezii de la R.Power vor construi un nou parc fotovoltaic de 55 MWp în România. S-a calificat la schema CfD
Polonezii de la R.Power vor construi un nou parc fotovoltaic de 55 MWp în România. S-a calificat la schema CfD
R.Power a anunțat implementarea unui nou proiect fotovoltaic în România. Parcul solar Lazuri, cu o capacitate de 55 MWp, ...
Începe „Marea reparaţie” în Bucureşti. Jumătate de miliard de lei pentru lucrăride reparaţii pe străzi şi trotuare din toată Capitala
Începe „Marea reparaţie” în Bucureşti. Jumătate de miliard de lei pentru lucrăride reparaţii pe străzi ...
Ample lucrări de reparaţii pe străzile şi trotuarele aflate în administrarea Municipalităţii încep în tot oraşul.