Congresul extraordinar are loc în contextul demisiei preşedintelui PNL, Florin Cîţu, pe 2 aprilie. Decizia acestuia a venit în urma pierderii susţinerii în partid, împreună cu el renunţând la funcţia de secretar general şi Dan Vîlceanu, care a plecat şi din Guvern. Prim-vicepreşedintele Gheorghe Flutur a preluat şefia interimară a PNL, până la Congres.
După ce ruptura dintre partid şi Guvern s-a perpetuat, pe fondul combinaţiei de preşedinte de partid care nu deţine şi şefia Executivului, liberalii au decis să facă o schimbare bruscă şi să îl pună pe Nicolae Ciucă, premierul României, în fruntea PNL. Au contribuit la decizie atât scăderea în sondaje, partidul ajungând sub 20 la sută, precum şi tensiunile din ce în ce mai mari între preşedintele partidului şi premier, în privinţa luării deciziilor la nivel guvernamental şi în coaliţia de guvernare.
Ca şi Florin Cîţu, când a preluat şefia partidului în septembrie 2021, şi Nicolae Ciucă a avut nevoie de o derogare de la partid pentru a candida, pentru că nu îndeplinea condiţia de vechime în partid, de 5 ani, potrivit statutului.
Premierul Nicolae Ciucă a venit, în ultima zi de depunere a candidaturilor, cu moţiunea intitulată „Uniţi pentru o Românie stabilă şi puternică” care are 24 de pagini şi include o scrisoare adresată liberalilor scrisă de mână.
În scrisoare, premierul vorbeşte despre valorile dreptei şi despre contextul geopolitic, plus multiplele crize şi provocări din ultima perioadă. ”Ca să depăşim crizele şi să fructificăm oportunităţile este necesar să întărim leadershipul politic şi acţiunea guvernamentală şi să consolidăm doctrinar PNL ca Partid al Dreptei pro-occidentale şi lider al aducerii României între cei care profesează valorile Occidentului”, le-a transmis Ciucă colegilor din partid.
După alegerea preşedintelui PNL, Consiliul Naţional se va reuni pentru a alege noul secretar general al partidului, cel mai probabil funcţia urmând să fie preluată de Lucian Bode.
De asemenea, este posibil să se facă schimbări şi în structura de conducere a partidului, după ce se eliberează atât postul lui Lucian Bode, de prim-vicepreşedinte cât şi cel de vicepreşedinte pe probleme de apărare, deţinut de Nicolae Ciucă. În prezent, prim-vicepreşedinţii partidului sunt Lucian Bode, Iulian Dumitrescu, Gheorghe Flutur şi Rareş Bogdan.
Europarlamentarul PNL Mircea Hava a criticat public, cu două zile înainte de Congres, faptul că liberalii trebuie să aleagă un candidat unic în fruntea partidului.
”Credibilitatea Partidului Naţional Liberal nu poate şi nu trebuie să depindă doar de un om. Că e Ciucă sau altcineva. Dacă eşti solist, eşti doar tu şi instrumentul, dacă eşti prim-ministru sau preşedinte de partid, îţi trebuie o echipă, a spus Hava, care consideră că este ”modelul de alegeri în care nu există un înfrânt ci, de fapt, pierde tot partidul”.
Şi Florin Cîţu a arătat că la Congres trebuie să participe toţi, pentru că, dacă nu votează, rămân fără preşedinte, menţionând că, dacă mai voia şi altcineva să candideze, putea să candideze pentru că era oportunitate, însă ”nu au dorit”.