„Au votat 1.557 de delegaţi din 1.835 de delegaţi acreditaţi. Din cei care au votat, au votat pentru „Da”1.299, ceea ce reprezintă 83,43%. Au votat „Nu” 240, ceea ce reprezintă 15,41% şi s-au abţinut 18 colegi, ceea ce reprezintă 1,16% din cei care au votat. Deci avem, practic, fuziunea aprobată cu 83,43% din cei care au votat”, a anunţat Dacian Cioloş.
Congresul USR a votat fuziunea cu PLUS
Preşedintele USR, Dan Barna, a anunţat, sâmbătă, că în cadrul Congresului formaţiunii a fost aprobată fuziunea cu PLUS.
„Congresul USR a aprobat fuziunea cu PLUS. Am fost împreună de la început, am fost puternici în alianţă, unirea este un pas firesc. Este ceea ce şi-au dorit membrii noştri, este ceea ce ne-a cerut electoratul. Împreună suntem şi mai hotărâţi să luptăm pentru idealurile şi principiile noastre, iar voinţa noastră de a schimba România în bine este începând de astăzi şi mai puternică. Vechile partide au avut timp de 30 de ani şansa să dovedească ce pot să facă. Acum e rândul generaţiei noastre să decidă cum va arăta această ţară”, a scris Dan Barna pe pagina sa de Facebook.
Delegaţi ai USR şi ai PLUS se reunesc, sâmbătă, într-un Congres desfăşurat online, în vederea adoptării protocolului de fuziune a celor două partide, relatează Agerpres.
Într-o primă etapă, cele două formaţiuni vor organiza câte un Congres separat pentru a vota protocolul de fuziune, urmate de o reuniune comună, la care vor lua parte câte 1.600 de delegaţi din partea fiecărui partid, a precizat, pentru AGERPRES, deputatul USR Ionuţ Moşteanu.
„Congresul se va desfăşura online, procesul de votare – online, pe o platformă electronică. Dezbaterile vor avea loc pe acea platformă: cu program, cu luări de cuvânt, cu voturi şi aşa mai departe, ca la orice Congres, doar că va avea loc online, ţinând cont de condiţiile speciale în care ne desfăşurăm activitatea în perioada aceasta”, a explicat el.
Urmare a fuziunii, Birourile locale, judeţene, municipale şi cel naţional vor fi reunite. Conducerea va fi asigurată de doi copreşedinţi.
„Cele două partide, după fuziune, vor funcţiona ca un singur partid, USR PLUS, în care conducerile vor fi reunite, de la nivel central până la nivel local”, a spus Moşteanu. El a adăugat că această formulă este una tranziţie, până când protocolul va rămâne definitiv în Tribunal. După aceea, va avea loc un Congres în care se va alege noua conducere a partidului şi se va desfăşura aceeaşi procedură în fiecare filială judeţeană şi locală.
Potrivit deputatului USR, organizarea Congresului nu este motivată de apropierea alegerilor locale, fiind vorba despre un proces început în urmă cu doi ani.
„Nu are nicio legătură cu alegerile, este finalizarea unui proces care durează de aproape doi ani de zile, de un an şi jumătate, de când am decis că mergem ca alianţă. Am mers ca alianţă la europarlamentare, la prezidenţiale, acum la locale şi, practic, e finalul unui proces natural în care două partide care împărtăşesc acelaşi ADN, aceeaşi tipologie de oameni, cu aceleaşi obiective, vin împreună şi formează un partid mai mare”, a menţionat el.
Ce a declarat Cioloş
Preşedintele PLUS, Dacian Cioloş, a afirmat, sâmbătă, în cadrul Convenţiei formaţiunii, că a propus fuziunea cu Uniunea Salvaţi România (USR) pentru că ea corespunde ideii „împreună” şi se substituie aceluiaşi scop pentru care a muncit în ultimii patru ani.
„Uniunea cu USR se substituie pentru mine aceluiaşi scop pentru care am muncit de 4 ani de zile încoace. Acum, în campania pentru alegerile locale şi înainte cu câteva luni de alegerile generale cred că trebuie să arătăm că uniţi putem învinge resemnarea şi evitarea, pentru că acestea sunt lucruri care riscă să se înrădăcineze încet-încet nu doar în rândul membrilor din partid, dar mai ales în rândul votanţilor, celor pe care i-am avut în 2019 la vot şi pe care trebuie să îi avem la vot în 2020”, a declarat Dacian Cioloş, în cadrul Convenţiei PLUS în cadrul căreia se decide fuziunea cu USR.
El a adăugat că a propus fuziunea pentru că ea corespunde ideii „împreună”.
„Fuziunea n-am decis să v-o propunem pentru că e un proiect uşor şi nici pentru că e un proiect cu rezultat simplu. Am propus fuziunea pentru că ea corespunde ideii de împreună cu care am pornit la acest drum. Dacă n-o să putem construi ceea ce visăm împreună cu cei pe care în mod natural ne simţim mai apropiaţi ca şi crez, ca şi obiective, ca şi viziune, cum o să putem construi cu cei care sunt mai departe de viziune a pe care o avem noi? Va fi nevoie de cât mai mulţi, noi trebuie să ne adresăm în primul rând României, tuturor românilor tuturor cetăţenilor români dacă vrem să fim credibili şi dacă vrem să facem schimbarea asta şi va trebui să convingem pe cât mai mulţi, nu doar înainte de alegeri să ne voteze, dar şi după aceea dacă ajungem la guvernare. Cumva, fuziunea este şi un proiect test, pentru că dacă nu reuşim să ne aliniem noi între noi, ne va fi foarte greu s-o facem cu oameni care sunt mult mai departe, în momentul de faţă, de noi în ceea ce priveşte felul în care vedem lucrurile”, a spus Cioloş.
Membrii formaţiunii PLUS votează, sâmbătă, dacă sunt de acord ca formaţiunea din care fac parte să fuzioneze cu Uniunea Salvaţi România.
Ce a declarat Barna
Preşedintele USR, Dan Barna, a afirmat, sâmbătă, că formaţiunea pe care o conduce este „un fenomen politic spectaculos”, adăugând că în acest moment nimeni nu poate ignora partidul.
„Oricum şi din orice perspectivă privim, bilanţul nostru ca USR este unul evident pozitiv, este un bilanţ care, pentru cei care urmăresc sociologie politică, este un bilanţ care dă cu plus din orice perspectivă ne-am uita. Poate uneori n-am fost suficient de intransigenţi cu adversarii noştri, poate uneori ne-am grăbit în unele reacţii, alte ori am ezitat, poate şi asta ne-a costat la un moment sau altul, poate nici partenerii de dialog nu ni i-am ales de fiecare dată în cea mai înţeleaptă metodă. Dincolo de toate aceste stângăcii de creştere, în realitate USR este un fenomen politic spectaculos şi este fenomenul politic spectaculos al politicii de astăzi. Acesta este o realitate şi aproape nimeni nu l-a prevăzut, mulţi vor să îl izoleze, dar nimeni astăzi nu ne ignoră şi nu poate să ne ignore, nici acum şi nici în viitor”, a declarat Dana Barna în cadrul Congresului USR.
El a vorbit şi despre fuziunea cu PLUS.
„USR a făcut un drum şi acum este în faţa uni prag în care poate să devină mai puternic şi mai credibil. Acest partid mai mare trebuie să aibă forţa să schimbe societatea din temeli. Mulţi dintre voi simţiţi toată această construcţie pe care o dezvoltăm ca pe o miză personală, numai că cea am făcut noi în aceşti patru ani trebuie să fie mult mai mult decât despre noi. În momentul de faţă, perspectiva pe care o construieşte USR-PLUS în România e mai mult decât fiecare dintre noi sau despre oricare dintre noi şi de aceea vă cer să aveţi îndrăzneală să păşim mai departe”, a spus Barna.
Membrii USR votează, sâmbătă, dacă sunt de acord ca formaţiunea din care fac parte să fuzioneze cu PLUS.