Congresul SUA nu va ratifica reforma FMI în acest an

Congresul SUA va pleca în vacanţă fără să ratifice în acest an un proiect de reformă care va conferi statelor emergente o putere mai mare în cadrul Fondului Monetar Internaţional, proiect votat în 2010 de instituţia internaţională, dar care nu poate intra în vigoare fără aprobarea parlamentarilor americani, transmit AFP şi Reuters.
Economica.net - joi, 11 dec. 2014, 07:42
Congresul SUA nu va ratifica reforma FMI în acest an

Legea finanţelor, prezentată marţi seara în comisiile parlamentare şi care ar urma să fie supusă votului în Congres în zilele următoare, nu conţine şi articolele care ar fi permis ratificarea reformei. Aceasta era ultima şansă pentru partizani, în condiţiile în care Congresul american urmează să intre în vacanţă la finele acestei săptămâni, scrie Agerpres.

Directorul FMI, Christine Lagarde, a solicitat Congresului încă din luna octombrie să adopte reforma susţinută de administraţia Barack Obama, dar care nu se bucură şi de sprijinul republicanilor, aceştia urmând ca din ianuarie 2015 să controleze ambele camere ale Congresului. În condiţiile în care SUA este de departe cel mai mare acţionar la FMI, ratificarea de către State este esenţială pentru a obţine sprijinul a 85% dintre membrii cu drept de vot.

Reforma va dubla resursele financiare ale instituţiei şi, de asemenea, va da o putere de vot mai mare economiilor emergente, precum China, Rusia, India şi Africa de Sud. În plus, ar revizui componenţa boardului FMI pentru a reduce dominanţa Europei Occidentale.

‘Fără aceste reforme, economiile emergente se vor reorienta în afara FMI şi a sistemului economic internaţional pe care l-am pus la punct’, a declarat, săptămâna trecută, subsecretarul de stat din Trezoreria SUA, Nathan Sheets.

Potrivit unor observatori, lipsa reformelor la FMI a fost motivul pentru care statele BRICS au decis să pună la punct propria lor bancă de dezvoltare la începutul anului, destinată să contracareze poziţia dominantă a Occidentului în rândul instituţiilor financiare globale.

Te-ar mai putea interesa și
Poziția Tesla pe piață, impulsionată masiv după victoria lui Trump. Ce perspective are industria auto din Germania, aflată deja sub presiune?
Poziția Tesla pe piață, impulsionată masiv după victoria lui Trump. Ce perspective are industria auto din Germania, ...
În vreme ce industria auto din Germania trece prin momente dificile, poziția Tesla pe piață este masiv schimbată după ce Donald Trump a obținut un nou mandat la Casa Albă, investitorii......
Scumpirile continuă şi nu se opresc până în 2026. Ce se va întâmpla cu inflaţia până la sfârşitul anului şi în 2025 – BNR
Scumpirile continuă şi nu se opresc până în 2026. Ce se va întâmpla cu inflaţia până la sfârşitul anului şi ...
Rata anuală a inflaţiei va creşte uşor în ultimele luni ale anului curent şi va cunoaşte creşteri semnificative în ...
BNR menţine dobânda cheie la 6,5%. Ce se va întâmpla cu inflaţia până la sfârşitul anului şi în 2025 – şedinţă de politică monetară, 8 noiembrie 2024
BNR menţine dobânda cheie la 6,5%. Ce se va întâmpla cu inflaţia până la sfârşitul anului şi în 2025 – şedinţă ...
BNR - Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a decis vineri, 8 noiembrie 2024, să menţină rata ...
Ce spune Putin despre viitoarele negocieri cu Trump privind războiul din Ucraina
Ce spune Putin despre viitoarele negocieri cu Trump privind războiul din Ucraina
Preşedintele rus Vladimir Putin este pregătit să discute despre Ucraina cu preşedintele ales al SUA, Donald Trump, însă ...