Consilierii PMB a aprobat constituirea unor asociaţii de dezvoltare intercomunitară în domeniile transportului şi termoenergetic

Economica.net
11 04. 2017
bucuresti_8656786567_84277500

În debutul şedinţei, primarul general, Gabriela Firea, a declarat că ADITPBI, aşa cum rezultă şi din studiile efectuate în anii precedenţi de către Agenţia Municipală de Reglementare a Serviciilor Publice, este structura care poate asigura implementarea proiectelor cuprinse în Planul de Mobilitate Urbană Durabilă, recent adoptat de către Consiliul General.

‘De asemenea, înfiinţarea ADITPBI este singura variantă prin care putem organiza un serviciu de transport public în Bucureşti şi localităţile limitrofe la standardele şi cerinţele Regulamentului 1370 al Parlamentului European, în caz contrar existând pericolul iminent al declanşării procedurii de infringement. Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară va oferi cadrul necesar pentru organizarea unui transport public de calitate în zona metropolitană a Bucureştiului şi va rezolva toate situaţiile conflictuale din prezent, în beneficiul călătorilor’, a precizat edilul general.

Reprezentanţii Partidului Naţional Liberal şi ai Partidului Mişcarea Populară şi-au anunţat susţinerea pentru cele două proiecte.

Pe de altă parte, Ana Maria Ciceală (Uniunea Salvaţi România) a precizat că proiectele nu sunt însoţite de studii de fundamentare sau de impact şi nici de un plan de activitate. Ea a menţionat că propunerile de asociere nu au fost supuse dezbaterii comisiei de specialitate.

Conform celor două proiecte, Municipiul Bucureşti, prin CGMB, va fi asociat-membru fondator în cadrul celor două asociaţii.

În raportul de specialitate ataşat proiectului care prevede constituirea ADITPBI se arată că, în şedinţa din 29 martie, CGMB a aprobat Planul de Mobilitate Urbană Durabilă 2016-2030 Regiunea Bucureşti-Ilfov, iar una dintre măsurile prevăzute este înfiinţarea Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public local.

‘Un alt argument principal de constituire a ADITPBI este lipsa adaptării cadrului legislativ naţional privind serviciile de utilitate publică (inclusiv transportul local de persoane) la cerinţele europene care pot conduce la declanşarea procedurii de infringement de către Comisia Europeană la adresa României. Procedura în momentul de faţă este în faza precontencioasă, de verificare a condiţiilor de respectare a Regulamentului CE nr. 1370/2007 al Parlamentului European şi al Consiliului din 23 octombrie 2007 privind serviciile publice de transport feroviar şi rutier de călători şi de abrogare a Regulamentelor (CEE) nr. 1191/69 şi nr. 1107/70 ale Consiliului, iar Municipalitatea Bucureşti a răspuns la toate solicitările MAE pentru nedeclanşarea procedurii de infringement’, se menţionează în documentul respectiv.

Potrivit acestuia, susţinerea funcţionării ADITPBI este singura cale de a răspunde cerinţelor Regulamentului 1370 pentru serviciile de transport public de persoane între Bucureşti şi localităţi din judeţul Ilfov, concomitent cu adaptarea actelor normative la cerinţele europene.

În ceea ce priveşte Asociaţia Termoenergetică, aceasta urmează să fie constituită în baza asocierii dintre Municipiul Bucureşti, oraşul Popeşti-Leordeni şi comuna Chiajna. Scopul este înfiinţarea, organizarea, reglementarea, finanţarea, exploatarea, monitorizarea şi gestionarea în comun a serviciului de alimentare cu energie termică pe raza de competenţă a unităţilor administrativ-teritoriale membre. Serviciul de termoficare ar urma să producă, transporte, distribuie şi furnizeze energie termică pentru încălzirea locuinţelor şi a imobilelor cu altă destinaţie; să prepare şi distribuie apa caldă menajeră; să promoveze şi implementeze soluţii energetice moderne.

Asociaţia este mandatată, în condiţiile legii, prin hotărâri ale autorităţilor deliberative ale asociaţilor, să exercite, în numele şi pe seama acestora, dreptul de a delega gestiunea serviciului de termoficare, inclusiv de a concesiona administrarea şi exploatarea bunurilor din domeniul public sau privat al unităţilor administrativ-teritoriale membre care alcătuiesc sistemele de utilităţi publice aferente acestuia.