Consiliul Afaceri Externe al UE reuniune pe 18 noiembrie. Ucraina, Orientul Mijlociu și Cornul Africii între marile subiecte discutate

Consiliul Afaceri Externe (CAE) al Uniunii Europene (UE) se reuneşte pe 18 noiembrie, la Bruxelles, pe ordinea de zi figurând subiecte precum agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, Georgia, relaţiile UE-SUA, situaţia din Orientul Mijlociu etc.
AGERPRES - lun, 18 nov. 2024, 09:21
Consiliul Afaceri Externe al UE reuniune pe 18 noiembrie. Ucraina, Orientul Mijlociu și Cornul Africii între marile subiecte discutate

Consiliul Afaceri Externe va începe la ora 9:30 şi va fi prezidat de Înaltul Reprezentant pentru afaceri externe şi politica de securitate, Josep Borrell.

Miniştrii afacerilor externe din UE vor discuta despre agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, după un schimb de opinii informal, prin videoconferinţă, cu ministrul ucrainean al afacerilor externe, Andrii Sîbiha.

La 23 octombrie 2024, Consiliul a adoptat un pachet de asistenţă financiară pentru Ucraina care pune în aplicare angajamentele G7. Pachetul include: asistenţă macrofinanciară cu caracter excepţional sub formă de împrumut de până la 35 de miliarde de euro, precum şi un mecanism pentru canalizarea veniturilor extraordinare provenite din blocarea activelor suverane ruse pentru a ajuta Ucraina să-şi ramburseze împrumuturile.

Pachetul urmăreşte să sprijine Ucraina pentru acoperirea nevoilor sale urgente de finanţare, care au crescut din cauza agresiunii intensificate a Rusiei împotriva Ucrainei. Noua alocare se va aplica începând cu a doua jumătate a anului 2025.

De asemenea, în 8 noiembrie 2024, Consiliul a adoptat o decizie de prelungire a mandatului misiunii de asistenţă militară a Uniunii Europene în sprijinul Ucrainei (EUMAM Ucraina) cu încă doi ani, până la 15 noiembrie 2026, cu o alocare bugetară de aproape 409 milioane de euro pentru perioada 14 noiembrie 2024-15 noiembrie 2026. Până în prezent, EUMAM Ucraina a instruit 63.000 soldaţi, echivalentul a zece brigăzi. Misiunea va instrui încă 15.000 de soldaţi în lunile următoare, numărul total de soldaţi instruiţi ajungând astfel la 75.000 până la sfârşitul iernii 2024/2025.

Consiliul va desfăşura și un schimb de opinii cu privire la situaţia din Georgia, având în vedere alegerile parlamentare care au avut loc la 26 octombrie.

Se preconizează că miniştrii UE vor discuta şi despre relaţiile UE-SUA din perspectiva rezultatelor alegerilor prezidenţiale şi parlamentare din 5 noiembrie 2024. Cu privire la acest subiect, liderii Uniunii au desfăşurat, la Budapesta, în 7-8 noiembrie 2024, o dezbatere strategică despre relaţiile UE-SUA, cu centrare pe relaţiile bilatarele, securitate şi geopolitică şi provocări globale şi cooperare internaţională.

„UE este, de asemenea, hotărâtă să facă Europa mai puternică şi mai suverană şi să abordeze provocări precum tranziţia climatică şi digitală.”, s-a arătat în cadrul dezbaterii liderilor Uniunii de la Budapesta.

Orientul Mijlociu și Cornul Africii, pe lista dezbaterilor Consiliului de afaceri externe

De asemenea, Consiliul va purta o discuţie cu privire la cele mai recente evoluţii din Orientul Mijlociu. Pe acest subiect, liderii UE au condamnat, la Consiliul European din 17 octombrie 2024, atacurile iraniene asupra Israelului din 1 octombrie 2024 şi acţiunile destabilizatoare desfăşurate de Iran în Orientul Mijlociu prin intermediul grupărilor teroriste şi armate precum Houthi, Hezbollah şi Hamas.

Nu în ultimul rând, Consiliul va desfăşura un schimb de opinii cu privire la situaţia şi evoluţiile recente din Cornul Africii. Prioritate geostrategică pentru UE în Africa, regiunea Cornului Africii a cunoscut evoluţii fără precedent în ultimii ani şi se află în prezent la răscruce. Consiliul a aprobat, în 2011, concluzii în care afirmă angajamentul UE de a da un nou impuls parteneriatului său cu Cornul Africii şi stabileşte o nouă strategie pentru această regiune.

La anterioara reuniune a Consiliului Afaceri Externe (CAE) al Uniunii Europene din 14 octombrie 2024, s-a discutat despre sprijinul UE pentru formula de pace a preşedintelui Zelensky şi despre sprijinul militar acordat de UE Ucrainei. Înaltul Reprezentant al UE a precizat că există o logică strategică pentru consolidarea Ucrainei pe plan politic şi militar, cu scopul de a favoriza negocierile de pace.

De asemenea, miniştrii de resort au desfăşurat un schimb informal de opinii, primul de acest tip după Brexit, cu ministrul afacerilor externe, Commonwealth-ului şi dezvoltării al Regatului Unit, David Lammy, pentru a evalua împreună o serie de aspecte externe, de securitate şi de apărare esenţiale în contextul geopolitic actual.

Reuniunile Consiliului Afaceri Externe sunt prezidate de Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe şi politica de securitate, în prezent Josep Borrell Fontelles. Înaltul Reprezentant este sprijinit de Serviciul European de Acţiune Externă (SEAE).

Doar atunci când Consiliul Afaceri Externe discută teme de politică comercială comună, acesta este prezidat de reprezentantul statului membru al UE care deţine preşedinţia Consiliului UE, asigurată prin rotaţie pentru perioade de şase luni.

Te-ar mai putea interesa și
Companiile din energie vor trebui să plătească o cauțiune dacă cer suspendarea unei amenzi în instanță
Companiile din energie vor trebui să plătească o cauțiune dacă cer suspendarea unei amenzi în instanță
Amenzile acordate de Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei se vor plăti chiar dacă se vor ataca ulterior, iar companiile care solicită totuși în instanță să se supende executarea,......
Mega Image a investit anul trecut 8,8 milioane de lei în panouri fotovoltaice
Mega Image a investit anul trecut 8,8 milioane de lei în panouri fotovoltaice
Retailerul alimentar Mega Image, parte a grupului olandezo-belgian Ahold Delhaize, a continuat anul trecut investițiile ...
Nicuşor Dan: Consiliul General – acord pentru modernizarea sistemului de iluminat în şapte zone din oraş
Nicuşor Dan: Consiliul General – acord pentru modernizarea sistemului de iluminat în şapte zone din oraş
Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) şi-a dat acordul pentru proiectul privind modernizarea şi eficientizarea ...
Lasconi: I-am transmis lui Iohannis că mandatul lui s-a încheiat şi trebuie să-şi dea demisia
Lasconi: I-am transmis lui Iohannis că mandatul lui s-a încheiat şi trebuie să-şi dea demisia
Preşedinta USR, Elena Lasconi, a declarat că la consultările la Cotroceni i-a comunicat preşedintelui Klaus Iohannis ...