Consiliul ASF a aprobat norma privind vânzarea de asigurări pe internet
„A fost, de asemenea, prezentat şi aprobat proiectul de Normă privind aprobarea Reglementărilor contabile privind situaţiile financiare anuale individuale şi situaţiile financiare anuale consolidate aplicabile brokerilor de asigurare şi/sau de reasigurare. A fost aprobat proiectul de Regulament privind procedura de soluţionare, de către entităţile reglementate şi supravegheate de ASF în baza Legii nr.297/2004, a petiţiilor referitoare la activitatea acestora pe piaţa de capital”, informează ASF.
Potrivit instituţiei, a fost discutat şi aprobat proiectul Normei de modificare şi completare a Normei nr. 11/2011 privind investirea şi evaluarea activelor fondurilor de pensii private, cu modificările şi completările ulterioare. Modificările vizează actualizarea şi flexibilizarea cadrului de reglementare secundară aplicabil investirii activelor fondurilor de pensii în vederea diversificării portofoliilor acestora.
Consiliul ASF a mai aprobat, potrivit comunicatului, proiectul Normei privind obligaţiile de raportare şi transparenţă în sistemul pensiilor facultative şi proiectul Normei privind obligaţiile de raportare şi transparenţă în sistemul pensiilor facultative administrate privat.
„Cele două proiecte urmăresc îmbunătăţirea cadrului de raportare a fondurilor de pensii, în beneficiul consolidării mecanismelor de supraveghere, dar şi al furnizării de informaţii suficiente, adecvate şi relevante participanţilor în cadrul sistemului de pensii”, arată documentul citat.
Toate proiectele de acte normative menţionate vor fi supuse unui proces de consultare publică, urmând a fi afişate în acest scop pe site-ul instituţiei.
În cadrul şedinţei a fost aprobat şi „Ghidul participantului la Sistemul de Pensii Administrate Privat Pilonul II” din seria publicaţiilor destinate educaţiei financiare. Ghidul prezintă funcţionarea concretă şi beneficiile Pilonului II, etapele aderării la un fond de pensii administrat privat şi modalităţile de plată a pensiei, precum şi măsurile concrete de asistenţă pe care ASF le pune la dispoziţia participanţilor. Acesta va fi publicat, în format electronic, pe site-ul ASF.
De asemenea, consiliul a fost informat în privinţa participării ASF la activitatea Autorităţii Europene pentru Valori Mobiliare şi Pieţe (ESMA) şi a Autorităţii Europene pentru Asigurări şi Pensii Ocupaţionale (EIOPA), în primul trimestru al anului 2015, instituţii internaţionale unde ASF are calitatea de membru cu drepturi depline.