Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară a aprobat valoarea factorului ‘N’

Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat, în şedinţa de miercuri, valoarea factorului 'N', aşa cum a fost stabilită de Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România, în conformitate cu Procedura privind gestionarea asiguraţilor RCA cu risc ridicat, potrivit unui comunicat al autorităţii.
Economica.net - mie, 09 aug. 2017, 14:38
Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară a aprobat valoarea factorului 'N'

La începutul acestei luni, Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat Procedura privind gestionarea de către BAAR a asiguraţilor RCA cu risc ridicat, potrivit prevederilor Legii 132/2017 privind asigurarea obligatorie.

‘În urma aplicării de către BAAR a celor două metode descrise în Procedura privind gestionarea de către BAAR a asiguraţilor RCA cu risc ridicat, a rezultat o valoare a Factorului N de 1,3593, prin rotunjire rezultând o valoare finală a Factorului N de 1,36’, se menţionează în comunicat.

Conform sursei citate, procedura privind gestionarea de către BAAR a asiguraţilor cu risc ridicat a fost avizată de Adunarea Generală a BAAR şi cuprinde următoarele activităţi: Organizarea structurilor BAAR care au atribuţii în gestionarea asigurărilor RCA aplicabile asiguratului cu risc ridicat; modul de determinare şi publicare al factorului ,,N’; modalitatea de determinare a tarifului de primă propus de BAAR pentru asiguraţii cu risc ridicat; modalitatea formulării ofertei de către BAAR, conţinând propunerea de tarif de primă RCA; modalitatea de ofertare, acceptarea ofertei şi alocarea contractului de asigurare unui asigurător RCA, conform comunicatului ASF.

În document se mai arată că modul de determinare al factorului ‘N’ este principala prevedere a procedurii, iar BAAR va utiliza factorul ‘N’.

Citeste si: Cum vor încheia poliţe RCA şi cât vor plăti şoferii din clasa cu risc ridicat. Surse: factorul N ar putea fi 32%

‘BAAR va utiliza în calculul factorului N datele anonimizate, puse la dispoziţie de către ASF, rezultate din procesul de determinare al tarifului de referinţă, asigurându-se astfel coerenţă şi consistenţă între calculul tarifelor de referinţă şi cel privind factorul N. BAAR va utiliza două metode de calcul. Prima va lua în considerare primele de risc rezultate pentru fiecare asigurator RCA şi pentru fiecare segment de risc utilizat în raportul privind determinarea tarifului de referinţă, iar a doua metodă va lua în considerare primele comerciale practicate efectiv de către asigurătorii RCA. Valoarea factorului N va fi valoarea minimă rezultată în urma aplicării celor două metode’, potrivit ASF.

BAAR va determina prima de asigurare pentru asiguraţii cu risc ridicat prin înmulţirea factorului N cu tariful de referinţă, la care se aplică sistemul bonus-malus.

BAAR va publica valoarea ‘factorului N’ pe pagina de Internet proprie, prin link poziţionat vizibil în pagina de start, în termen de maxim două zile lucrătoare de la data aprobării de către ASF.

În perioada următoare ASF, BAAR şi asigurători RCA vor efectua analize periodice de impact, pe datele concrete, reale generate de piaţa RCA, în vederea evaluării impactului efectiv asupra asiguraţilor, asupra activităţii BAAR şi asupra funcţionării normale a pieţei asigurărilor auto obligatorii.

La începutul acestei luni, Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat Procedura privind gestionarea de către BAAR a asiguraţilor RCA cu risc ridicat, potrivit prevederilor Legii 132/2017 privind asigurarea obligatorie.

În şedinţa din 9 august, Consiliul ASF a mai avizat Proiectul de lege privind pieţele de instrumente financiare; Proiectul de regulament privind autorizarea şi funcţionarea depozitarilor centrali; Regulamentul pentru modificarea Regulamentului Autorităţii de Supraveghere Financiară nr.16/2014 privind veniturile ASF şi publicarea acestuia în Monitorul Oficial, Partea I, şi pe site-ul ASF; Proiectul normei privind utilizarea activului personal net al participantului la un fond de pensii administrat privat; Proiectul normei privind utilizarea activului personal net al participantului la un fond de pensii facultative; Proiectul normei privind modificarea şi completarea Normei nr. 15/2009 privind operaţiunile de încasări şi plăţi efectuate prin conturile fondului de pensii administrat privat; Proiectul normei privind modificarea şi completarea Normei nr. 18/2009 privind operaţiunile de încasări şi plăţi efectuate prin conturile fondului de pensii facultative; Norma pentru modificarea Normei nr. 2/2013 privind calculul actuarial al contribuţiei anuale datorate de administratorii de fonduri de pensii private Fondului de garantare a drepturilor din sistemul de pensii private

Te-ar mai putea interesa și
Kazahstanul vrea să-și crească masiv exportuirle de petrol ocolind Rusia
Kazahstanul vrea să-și crească masiv exportuirle de petrol ocolind Rusia
Kazahstanul şi-ar putea majora semnificativ exporturile de ţiţei de la portul turcesc Ceyhan, a declarat luni ministrul Energiei, Almasadam Satkaliyev, o decizie care ar reduce ponderea de peste......
Elon Musk consideră că SUA ar trebui să renunțe la avioanele de vănâtoare în favoarea dronelor
Elon Musk consideră că SUA ar trebui să renunțe la avioanele de vănâtoare în favoarea dronelor
Miliardarul american Elon Musk, desemnat de preşedintele ales al SUA, Donald Trump, să conducă un departament care va ...
Olaf Scholz se opune amenzilor impuse de UE companiilor auto care nu respectă limitele impuse emisiilor de carbon
Olaf Scholz se opune amenzilor impuse de UE companiilor auto care nu respectă limitele impuse emisiilor de carbon
Cancelarul german Olaf Scholz a declarat luni că nu ar trebui să existe amenzi în Uniunea Europeană pentru companiile ...
Romanian Business Leaders cere partidelor pro-occidentale să strângă rândurile în fața lui Călin Georgescu pentru a apăra libertatea și democrația
Romanian Business Leaders cere partidelor pro-occidentale să strângă rândurile în fața lui Călin Georgescu pentru ...
În urma desfășurării ieri a turului I al alegerilor prezidențiale, Fundația Romanian Business Leaders a transmis un ...