Consiliul Concurenței va solicita acte suplimentare de la GFR privind preluarea CFR Marfă
„În perioada următoare, ne vom concentra pe preluarea CFR Marfă. Astăzi (joi — n.r.) trimitem o cerere la GFR prin care le cerem și alte acte. Vrem să dăm un verdict cât mai repede, vom încerca sub termenul de cinci luni. Noi ne-am pregătit pentru acest caz, am început să ne încălzim încă din februarie, așa că am încredere că vom reuși să mergem repede”, a spus, joi, Chirițoiu.
El a adăugat că a informat Comisia Europeană cu privire la acest caz, iar autoritatea de la Bruxelles urmează să decidă în maximum două săptămâni dacă acest caz rămâne în analiza Consiliului Concurenței sau este de competența Comisiei Europene.
„Trebuie să vedem dacă s-a respectat decizia CSAT potrivit căreia CFR Marfă trebuie să renunțe la unele componente unde are monopol, precum instalațiile de încărcare-descărcare, unde are monopol. Acestea se vor muta, probabil, la CFR Infrastructură. Apoi va trebui să vedem dacă sunt anumite trasee unde această concentrare ar avea o poziție atât de puternică încât n-ar mai exista concurență’, a afirmat Chirițoiu.
Grup Feroviar Român (GFR) a depus legal notificarea la Consiliul Concurenței pentru a solicita aprobarea achiziției CFR Marfă, a anunțat, la începutul acestei săptămâni, Bogdan Chirițoiu.
”GFR a depus legal notificarea. A transmis și o serie de completări, respectiv anexele (la contractul de privatizare, care lipseau din dosarul depus săptămâna trecută — n.r.). Mai are o serie de precizări de transmis, în special referitoare la definirea piețelor”, a afirmat Chirițoiu.
Declarațiile șefului autorității naționale de concurență vin după ce, săptămâna trecută, GFR a depus o serie de acte la Consiliul Concurenței, însă notificarea nu era completă, întrucât lipseau anexele la contractul de privatizare.
Termenul până la care Consiliul Concurenței trebuie să dea un răspuns este de cinci luni de la primirea documentației complete.
Chirițoiu a precizat, la finele săptămânii trecute, la Sinaia, că nu este exclusă nicio variantă de răspuns din partea Concurenței.
”Cotele de piață sunt mari și ne uităm la asta. Putem spune ‘da’, ‘nu’ sau ‘da, condiționat’. Condițiile pot fi de ordin structural, cum ar fi renunțarea la anumite părți din aceste companii. Ne putem uita și la partea de contracte. Este mai puțin probabil să punem condiții pe partea de preț, dar ne vom uita și la asta. Nimic nu este exclus”, a explicat Chirițoiu.
Întrebat ce se va întâmpla dacă răspunsul Concurenței va fi negativ, Chirițoiu a răspuns că, în acel caz, toată tranzacția va fi blocată.
Duminică, președintele Traian Băsescu a declarat că, din informațiile pe care le deține, GFR nu va avea banii necesari la termenul stabilit, pentru a duce la capăt preluarea CFR Marfă.
”Pe 4 octombrie, GFR-ul (Grup Feroviar Român — n.r.), cel care a fost declarat câștigător al licitației, trebuie să aibă depozitul de 20,2 milioane de euro ca garanție, după care în 30 de zile trebuie să vină cu diferența de încă 180 de milioane. Nu vreau să descurajez investitorul, dar din câte știu nu-i va avea. Și atunci se caută tot soiul de tertipuri cum a fost și acela cu întârzierea semnării contractului, că s-a plimbat hotărârea de guvern”, a susținut Traian Băsescu, într-o emisiune televizată.
Compania Grup Feroviar Român a fost declarată pe 20 iunie 2013 câștigătoare a competiției pentru privatizarea CFR Marfă, iar contractul de vânzare-cumpărare a pachetului de 51% din capitalul social al societății către societatea comercială Grup Feroviar Român a fost semnat în data de 2 septembrie 2013.
Prețul oferit de GFR a fost de 202 milioane de euro. În plus, GFR și-a asumat investiții de aproximativ 900 milioane de lei la CFR Marfă.
Grup Feroviar Român este o societate cu capital social integral privat, care prestează servicii de transport feroviar de mărfuri și servicii conexe transportului feroviar. GFR face parte din grupul de firme Grampet, controlat de omul de afaceri Gruia Stoica.
GFR exploatează un parc de 8.000 de vagoane și 260 de locomotive. În asociere cu CFR Marfă în societatea Rolling Stock, GFR a înregistrat, în 2012, un profit de 4,5 milioane euro.