Consiliul Concurenţei a amendat ANAT şi 13 agenţii de turism. valoarea totală a sancţiunilor: 2,45 milioane de euro
Autoritatea de concurenţă a constatat că, în perioada iunie 2013-septembrie 2016, 13 agenţii de turism și-au coordonat politicile comerciale, inclusiv printr-un schimb de informaţii sensibile din punct de vedere concurenţial, cu scopul de a nu permite scăderea preţurilor produselor/pachetelor turistice comercializate.
Astfel, agenţiile de turism nu au redus, sub un anumit nivel, preţul de vânzare către clienți pentru produsele turistice şi/sau pachetele de servicii turistice comercializate (ex.: bilete de avion în zborurile tip charter – atât ca produs turistic individual, cât și ca o componentă dintr-un pachet de servicii turistice). De asemenea, acestea au limitat sau au eliminat campaniile promoționale ale companiilor concurente care ofereau reduceri sau gratuităţi clienţilor şi şi-au împărțit numărul de locuri în avioanele contractate pentru zborurile de tip charter pentru a limita astfel în mod artificial oferta în vederea creșterii prețului de vânzare.
Amenzile au fost aplicate astfel:
1. Aerotravel S.R.L. 400.754,46 lei (aprox. 86.003 euro);
2. Air Fla S.R.L. 9.618,91 lei (aprox. 2.064 euro);
3. Corali Holidays S.R.L. 6.644,12 lei (aprox. 1.426 euro);
4. Eximtur S.R.L. 685.116,14 lei (aprox. 147.027 euro);
5. Fibula Air Travel S.R.L. 88.310,64 lei (aprox. 18.952 euro);
6. Happy Tour S.R.L. 519.597,56 lei (aprox. 111.506 euro);
7. Nova Travel S.R.L. 124.616,00 lei (aprox. 26.743 euro);
8. Paralela 45 Turism S.R.L. 1.723.737,00 lei (aprox. 369.917 euro);
9. Prestige Tours International S.R.L. 2.139.282,82 lei (aprox. 459.093 euro);
10. Prompt Service Travel Company S.R.L. 186.084,73 lei (aprox. 39.934 euro);
11. Rezeda World Travel S.R.L. 28.780,08 lei (aprox. 6.176 euro);
12. Tez Tour S.R.L. 55.930,00 lei (aprox. 12.003 euro);
13. Touring Europabus Romania S.R.L. 5.397.762,87 lei (aprox. 1.158.368 euro).
Christian’76 Tour S.R.L. a aplicat la programul de clemenţă, oferind dovezi privind existenţa faptelor anticoncurenţiale, şi a primit
imunitate la amendă.
Companiile Aerotravel S.R.L., Eximtur S.R.L., Fibula Air Travel S.R.L., Nova Travel S.R.L., Paralela 45 Turism S.R.L., Prompt Service Travel Company S.R.L., Rezeda World Travel S.R.L., Tez Tour S.R.L., Touring Europabus Romania S.R.L. au recunoscut participarea la practica anticoncurenţială şi au beneficiat de reducerea cu 20% din nivelul de bază al amenzii.
Investigația va continua analiza privind posibilul comportament anticoncurențial al Companiei Naţionale de Transporturi Aeriene Române Tarom S.A., respectiv facilitarea săvârşirii faptei anticoncurenţiale.
În cadrul aceleiaşi investigaţii, Consiliul Concurenţei a sancţionat ANAT cu 53.304,02 lei (11.439,12 euro) deoarece, în perioada septembrie 2012 – aprilie 2016, a interzis membrilor săi care operau ca revânzători pentru produse turistice și/sau pachete de servicii turistice, să acorde clienţilor reduceri sub forma cedărilor unei părţi din comisioanele ce le reveneau de la companiile (tur-operatorii) care ofereau acele produse/pachete turistice.
ANAT şi-a recunoscut fapta anticoncurenţială şi a beneficiat de o reducere a amenzii de 20%.
Totodată, Consiliul Concurenţei a impus ANAT obligaţia de a organiza şi derula acţiuni de instruire pentru agenţiile membre şi angajaţii acestora, pentru a cunoaște reglementările din domeniul concurenței şi, astfel, să poată identifica posibile practici anticoncurențiale.
Aceasta este prima investigaţie declanşată de Consiliul Concurenţei în urma unor informaţii primite printr-o sesizare anonimă înregistrată pe Platforma avertizorilor de concurenţă.
În acelaşi timp, Autoritatea de Concurenţă a solicitat îmbunătăţirea cadrului de reglementare prin corecta şi completa transpunere a Directivei europene privind pachetele de servicii de călătorie și serviciile de călătorie asociate (Directiva UE 2302/2015), astfel încât să fie protejaţi atât turiştii, cât şi operatorii din domeniu. Consiliul Concurenţei consideră că este foarte important să fie acoperit complet riscul turistului, iar, la acest mecanism de despăgubire/de garanţii, agenţiile de turism trebuie să participe proporţional cu riscul asigurat, respectiv cu avansul primit de la client. Garanțiile agențiilor de turism nu trebuie limitate la participarea la un fond de garantare a pachetelor de călătorie, ci pot funcționa distinct sau asociat cu scrisori de garanție bancară, polițe de asigurare sau alte instrumente de garantare legal constituite.
Răspunsul Agenţiei Happy Tour
Ca urmare a deciziei Consiliului Concurenței de a sancționa agenția Happy Tour pentru înțelegeri anticoncurențiale pe piața charterelor, facem următoarele precizări:
Consiliul Concurenței a investigat o serie de companii de turism, inclusiv Happy Tour, pentru participarea la o pretinsă înțelegere anticoncurențială ce a avut loc în legătură cu operarea charterelor. Happy Tour nici măcar nu a fost prezentă pe piața relevantă investigată, iar înseși elementele de probă din dosarul de investigație arată un comportament corect al companiei, prin practicarea de prețuri reduse la produsele turistice, pe parcursul perioadei investigate. Prin urmare, anchetarea și, mai ales, sancționarea agenției pentru practici neconcurențiale pe acest segment este total nejustificată.
Ca entitate care își desfășoară activitatea în România de 25 de ani, care contribuie anual cu sute de mii de euro în taxe și impozite la bugetul de stat și care a creat și creează permanent locuri de muncă suntem îngrijorați că, în absența unor probe care să incrimineze în mod direct Happy Tour, autoritățile române, prin Consiliul Concurenței, ne-au sancționat în urma investigației. În acest moment, se analizează toate posibilitățiile legale pentru contestarea amenzii.
Happy Tour este printre puținele agenții de turism investigate care, în urma primirii raportului Consiliului Concurenței care includea propunerea de sancționare, nu a recunoscut fapta atribuită, în vederea diminuării amenzii. De altfel, în 25 de ani de activitate Happy Tour nu a fost niciodată în atenția Consiliului Concurenței, nu a fost anchetată sau sancționată pentru încălcarea vreunei legi.
Compania are un program de conformare cu regulile de concurență, recunoscut chiar de Consiliul Concurenței prin diminuarea nivelului amenzii propuse, și dorim să îi reasigurăm pe toți partenerii și clienții noștri că ne desfășurăm activitatea în deplină concordanță cu regulile aplicabile.
În plus, pe întreaga durată a investigației, Happy Tour a fost total transparentă, a pus la dispoziția Consiliului Concurenței toate documentele necesare anchetei, a cooperat prompt de fiecare dată și a oferit toate informațiile necesare pentru o evaluare cât mai corectă. Din păcate, prin hotărârea finală luată în ceea ce privește Happy Tour, ni s-a demonstrat faptul că aceste informații și documente furnizate cu bună-credință și care demonstrau nevinovăția Happy Tour nu au fost luate în considerare.
Pentru considerentele de mai sus, Happy Tour va analiza toate căile legale pe care le are la îndemână în continuare pentru a demonstra nevinovăția companiei.
Dorim să ne asigurăm toți clienții și partenerii că situația creată de decizia Consiliului Concurenței va fi depășită fără perturbarea activității noastre. Happy Tour este și va fi în continuare o companie solidă, transparentă, cu etică în afaceri și un partener de încredere pentru furnizori, clienți ori turiștii care călătoresc cu noi.