Consiliul Concurenţei a aprobat preluarea Băncii Comerciale Carpatica de către Nextebank

Consiliul Concurenţei a emis decizie de neobiecţiune privind dobândirea controlului direct asupra Băncii Comerciale Carpatica şi indirect asupra Imobiliar Invest, SSIF Carpatica Invest şi SAI Carpatica Asset Management de către Nextebank.
Economica.net - mie, 02 mart. 2016, 11:53
Consiliul Concurenţei a aprobat preluarea Băncii Comerciale Carpatica de către Nextebank

‘În data de 1 martie 2016 Nextebank a informat Banca Comercială Carpatica cu privire la răspunsul pe care aceştia l-au primit din partea Consiliului Concurenţei în ceea ce priveşte decizia de neobiecţiune privind concentrarea economică realizată prin dobândirea controlului unic direct asupra Băncii Carpatica şi indirect asupra Imobiliar Invest SRL, SSIF Carpatica Invest şi SAI Carpatica Asset Management SA de către Nextebank, constatând că, deşi operaţiunea cade sub incidenţa legii, nu există îndoieli serioase privind compatibilitatea cu un mediu concurenţial normal’, se menţionează într-un raport remis miercuri Bursei de Valori Bucureşti.

Nextebank SA a anunţat pe 29 ianuarie că a finalizat achiziţia unui pachet majoritar de peste 54,79% din acţiunile Băncii Comerciale Carpatica, obţinând aprobările relevante din partea Băncii Naţionale a României şi a Autorităţii de Supraveghere Financiară.

Totodată, a fost depusă în atenţia Consiliului Concurenţei şi notificarea privind concentrarea economică astfel rezultată.

Tranzacţia s-a realizat în doi paşi: achiziţia unui pachet de acţiuni de la grupul de acţionari controlat de Ilie Carabulea şi subscrierea tuturor acţiunilor rămase nesubscrise în cadrul procesului de majorare de capital iniţiat în luna iunie 2015. Numărul total de acţiuni BCC după majorare este de 2.202.742.822, din care Nextebank va deţine 1.206.938.198 (54,79%).

‘Finalizarea tranzacţiei de achiziţie a pachetului majoritar de acţiuni ale Băncii Carpatica de către Nextebank marchează o primă etapă foarte importantă în planurile de creştere ale celor două instituţii de credit. Intenţionăm ca, după parcurgerea tuturor procedurile legale necesare, să demarăm şi un proces de fuziune între Banca Carpatica şi Nextebank. Sperăm ca alături de echipele ambelor bănci să construim o bancă locală de succes, profitabilă şi cu un model de afaceri inovativ. Intenţionăm să valorificăm o serie de oportunităţi identificate în piaţa bancară în România, utilizând resursele comune excelente, lichiditatea şi platforma bancară diversificată, personalul dedicat şi expertiza acestuia, care constituie o bază solidă pentru strategia noastră de creştere viitoare, atât organic cât şi prin fuziuni şi achiziţii’, declara preşedintele Consiliului de Administraţie al Nextebank, Horia Manda.

Nextebank SA este deţinută începând cu 30 aprilie 2014 de către Emerging Europe Accesion Fund. EEAF este un fond de private equity care succede fondului de investiţii Balkan Accession Fund şi are majoritar investitori instituţionali: Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Fondul European de Investiţii (EIF), Banca de Comerţ şi Dezvoltare a Regiunii Mării Negre, DEG – parte a grupului bancar german KFW, fiind totodată al treilea fond de private equity pentru care Axxess Capital Partners oferă consultanţă investiţională.

Te-ar mai putea interesa și
Creştere de 24% a numărului de firme radiate în primele 11 luni din 2024 – date ONRC
Creştere de 24% a numărului de firme radiate în primele 11 luni din 2024 – date ONRC
Un număr de 74.409 firme au fost radiate la nivel naţional, în primele 11 luni din 2024, cu 23,99% mai multe comparativ cu perioada similară din 2023, conform statisticilor Oficiului Naţional al......
Băncile mari din SUA ies din angajamentul “NetZero Banking Alliance”
Băncile mari din SUA ies din angajamentul “NetZero Banking Alliance”
Cinci dintre cele mai mari bănci din Wall Street s-au retras în ultimele săptămâni din NetZero Banking Alliance, o inițiativă ...
Echipa de rally-raid Dacia Sandriders, pe locurile 3, 6 și 16 după prologul Dakar 2025
Echipa de rally-raid Dacia Sandriders, pe locurile 3, 6 și 16 după prologul Dakar 2025
Prologul ediției din 2025 a raliului Dakar s-a încheiat astăzi după parcurgerea primilor kilometri din traseul total ...
Conflict diplomatic între Polonia şi Ungaria, la inaugurarea oficială a preşedinţiei poloneze a UE
Conflict diplomatic între Polonia şi Ungaria, la inaugurarea oficială a preşedinţiei poloneze a UE
Autorităţile poloneze au refuzat să-l invite pe ambasadorul Ungariei la gala de inaugurare oficială a preşedinţiei ...