Consiliul Concurenţei a autorizat preluarea Albalact de către grupul Lactalis

Consiliul Concurenţei a autorizat operaţiunea de concentrare economică realizată prin preluarea SC Albalact SA, SC Rarăul SA şi SC Albalact Logistic SRL de către B.S.A. Internaţional, potrivit unui comunicat al Consiliului Concurenţei, remis, miercuri, AGERPRES.
Economica.net - mie, 06 iul. 2016, 10:21
Consiliul Concurenţei a autorizat preluarea Albalact de către grupul Lactalis

B.S.A. Internaţional este deţinută de către B.S.A., companie franceză care este societatea-mamă a grupului Lactalis. Grupul Lactalis comercializează în România atât produse lactate fabricate local de companiile Dorna Lactate şi Dorna, cât şi produse lactate fabricate în străinătate şi importate pe teritoriul României.

SC Albalact SA are ca obiect principal de activitate fabricarea produselor lactate şi a brânzeturilor, iar SC Rarăul SA este o filială a societăţii Albalact. S.C. Albalact Logistic S.R.L. este, de asemenea, o filială a societăţii Albalact care desfăşoară transporturi rutiere de mărfuri.

În cadrul operaţiunii de concentrare economică au fost analizate piaţa colectării laptelui crud, piaţa producţiei şi comercializării laptelui proaspăt pentru consum, piaţa producţiei şi comercializării laptelui pentru consum UHT, piaţa producţiei şi comercializării untului, piaţa producţiei şi comercializării smântânii, piaţa producţiei şi comercializării produselor acidofile, piaţa producţiei şi comercializării brânzeturilor şi piaţa produselor lactate pentru programul şcolar ‘Cornul şi Laptele’.

‘Autoritatea de concurenţă a evaluat operaţiunea de concentrare economică din punct de vedere al compatibilităţii acesteia cu un mediu concurenţial normal, în conformitate cu Regulamentul privind concentrările economice. Ca urmare a analizei, Consiliul Concurenţei a constatat că această operaţiune nu ridică obstacole semnificative în calea concurenţei efective pe piaţă românească sau pe o parte substanţială a acesteia, în special prin crearea sau consolidarea unei poziţii dominante’, se arată în comunicat.

Decizia Consiliului Concurenţei va fi publicată pe site-ul instituţiei după ce vor fi eliminate informaţiile cu caracter confidenţial.

La finele lunii ianuarie, Albalact a anunţat că acţionarii care deţin 70% din companie au semnat un contract de vânzare a producătorului de lactate către grupul francez Lactalis, însă implementarea contractului şi preţul de achiziţie vor fi stabilite ulterior, după îndeplinirea mai multor condiţii.

‘În data de 27 ianuarie 2016, conducerea Albalact S.A.(…) a fost informată de către următorii acţionari ai săi: Raul Ciurtin, Lorena Beatrice Ciurtin, Crisware Holdings Limited, Croniar Holdings Limited şi RC2 (Cyprus) Limited (Acţionarii Vânzători) cu privire la următoarele: Lactalis a încheiat un contract cu Acţionarii Vânzători care deţin cumulat 70,3% din capitalul social al Albalact – unul dintre liderii pieţei de lactate din România – având drept obiect dobândirea tuturor acţiunilor deţinute de Acţionarii Vânzători’, se menţionează într-un comunicat al companiei.

Acest contract prevede condiţii precedente uzuale de finalizare a tranzacţiei, incluzând, dar fără a se limita la, aprobarea Consiliului Concurenţei din România şi lipsa oricărei schimbări negative semnificative, astfel cum a fost agreat contractual de către părţi.

Sub rezerva îndeplinirii acestor condiţii precedente, Lactalis intenţionează să iniţieze o ofertă publică de preluare voluntară, având drept obiect 100% din acţiunile deţinute de acţionarii Albalact, primind angajamente ferme din partea Acţionarilor Vânzători de a subscrie toate acţiunile pe care le deţin în oferta de preluare.

‘Preţul pe acţiune va fi determinat prin deducerea din suma de 407,3 milioane lei a datoriei nete ajustate, definită contractual, prin referinţă la ultima zi a lunii imediat anterioare lunii în care condiţiile precedente au fost îndeplinite (datoria netă ajustată include datoria financiară minus numerar şi echivalente în numerar, precum şi provizioane şi alte elemente similare datoriilor şi orice prejudiciu suferit de Albalact în afara cursului obişnuit al activităţii, ajustări rezultate din normalizarea capitalului circulant net, astfel cum s-a agreat între Acţionarii Vânzători şi Lactalis) împărţită la un număr de 636.366.282 acţiuni (determinat ca numărul total de 652.708.867 de acţiuni minus acţiunile proprii cu excepţia celor scadente în cadrul Programului de Remunerare a Angajaţilor)’, se arată în comunicat.

Reprezentanţii companiei au adăugat că preţul final pe acţiune în cadrul ofertei publice de preluare va fi calculat numai după îndeplinirea condiţiilor precedente, cu puţin timp înainte de depunerea documentaţiei aferente ofertei de preluare. Iniţierea ofertei de preluare şi preţul din oferta de preluare sunt supuse în continuare obţinerii tuturor aprobărilor relevante din partea Autorităţii de Supraveghere Financiară din România.

Exclusiv în scop exemplificativ şi în baza unei datorii nete ajustate de 118,2 milioane lei la data de 30 septembrie 2015, din formula de calcul ar reieşi un preţ per acţiune de 0,4543 lei. Preţul exemplificativ de 0,4543 lei/acţiune include o primă de aproximativ 37% la preţul de închidere de tranzacţionare pe Bursa de Valori Bucureşti la data de 27 ianuarie 2016. Acest calcul se bazează pe date financiare istorice ale Albalact şi nimeni nu îşi poate întemeia în niciun fel decizia de a investi sau orice altă decizie în legătură cu acţiunile Albalact pe un astfel de calcul.

‘Având în vedere condiţiile precedente din contractul dintre Acţionarii Vânzători şi Lactalis şi cerinţa de a determina preţul la o dată ulterioară, nu există certitudine că acest contract va fi implementat sau că va fi implementat la preţul prevăzut în exemplul de mai sus’, au subliniat reprezentanţii companiei.

Albalact – Alba Iulia este cea mai mare societate cu capital majoritar local în industria laptelui. Înfiinţată în 1971, Albalact a fost transformată în societate pe acţiuni în anul 1990 şi privatizată în 1999. Albalact are acţionariat majoritar român, iar acţiunile emise de Albalact sunt admise la tranzacţionare la categoria standard a Bursei de Valori Bucureşti. Albalact deţine 99,01% din acţiunile Rarăul Câmpulung Moldovenesc şi 100% din societatea de logistică Albalact Logistic SRL, având peste 1.000 angajaţi în toate cele trei entităţi.

Grupul de companii Albalact a încheiat anul 2015 cu un profit net de circa 12,63 milioane lei, semnificativ mai mare decât rezultatul net înregistrat în 2014, potrivit raportului financiar IFRS consolidat, aprobat în Adunarea Generală a Acţionarilor. Veniturile nete au crescut anul trecut cu 8,9%, la 444,02 milioane lei, de la 408,13 milioane lei, în 2014.

Albalact comercializează produse proaspete, pasteurizate şi UHT sub brandurile Zuzu, Fulga, Rarăul, Albalact şi Poiana Florilor.

Lactalis este lider la nivel mondial în industria procesării laptelui, deţinând multe branduri internaţionale de succes, precum President, Parmalat, Galbani. Grupul are în prezent 75.000 de angajaţi şi deţine peste 200 de fabrici localizate în 43 de ţări la nivel mondial. În 2015, Grupul Lactalis a avut o cifră de afaceri de 17 miliarde de euro.

În România, Lactalis a cumpărat brandul de lactate LaDorna în 2008.

Te-ar mai putea interesa și
COP29 – Cel mai recent proiect de acord a fost respins de UE, SUA, China și statele arabe
COP29 – Cel mai recent proiect de acord a fost respins de UE, SUA, China și statele arabe
Ţările bogate şi cele în curs de dezvoltare nu s-au apropiat de un acord joi, în cadrul conferinţei privind schimbările climatice COP29 de la Baku, după publicarea unui proiect ce a fost......
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la ...
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...