Consiliul Concurenţei analizează evoluţia preţurilor de echilibrare pe piaţa de energie

"Analizăm preţurile de echilibrare de pe piaţa de energie şi ne uităm foarte atent la cum se formează acestea, dar până acum nu există niciun fel de suspiciune că lucrurile funcţionează cu încălcarea Legii concurenţei", a declarat, joi, într-o conferinţă de specialitate, vicepreşedinte Consiliului Concurenţei, Dan-Virgil Pascu.
AGERPRES - joi, 03 oct. 2024, 10:37
Consiliul Concurenţei analizează evoluţia preţurilor de echilibrare pe piaţa de energie

„În ce priveşte preţurile de echilibrare, avem în curs o analiză, nu o investigaţie. Nu există niciun fel de suspiciune că lucrurile funcţionează cu încălcarea Legii concurenţei, însă căutăm să înţelegem de unde preţurile acestea. Ştiţi mai bine decât mine că acestea sunt punctuale, nu au caracter de continuitate. În orice caz, ne uităm foarte atent pe piaţa aceasta de echilibrare şi încercăm să înţelegem cum se formează preţurile. Am venit, într-adevăr, cu propuneri către legiuitor. Noi avem o cooperare bună şi cu ANRE. Avem o problemă, într-adevăr, pe interconectare, pe piaţa de echilibrare cu ţările din proximitate Ungaria, Bulgaria, Grecia, Slovacia, acolo ar trebui ar trebui investit. Evident că în situaţia în care am avea o piaţă regională, interesant ar fi să avem o piaţă unică realmente şi pe componenta de echilibrare. Preţurile nu vor mai fi aşa de mari nici în România”, a afirmat Pascu, scrie Agerpres.

În ceea ce priveşte investigaţia referitoare la Hidroelectrica, acesta a precizat că autoritatea este mulţumită de modul în care compania îşi respectă angajamentele.

„În ceea ce priveşte Hidroelectrica, am avut într-adevăr o investigaţie. Noi am suspectat că cei de la Hidroelectrica reţin sau nu comercializează cantitate de energie electrică pe piaţa pentru ziua următoare, pentru a creşte artificial preţurile şi a câştiga. Pe de altă parte, pe piaţa de echilibrare, investigaţia noastră s-a încheiat cu angajamente. Ei şi-au asumat nişte obligaţii. Angajamentele au o durată de trei ani. Suntem în ultimul an. Vom face o evaluare finală, însă monitorizăm periodic obligaţiile (…) Ei şi-au asumat, s-au angajat să despartă departamentele care se ocupă de comercializarea pentru PZU, respectiv piaţa de echilibrare. Până la momentul la care vorbim, suntem foarte mulţumiţi de maniera în care Hidroelectrica a înţeles să-şi respecte angajamentele”, a subliniat reprezentantul autorităţii de concurenţă.

Potrivit sursei citate, Consiliul Concurenţei monitorizează piaţa de energie electrică şi a gazelor naturale de foarte multă vreme.

„Utilizăm toate instrumentele pe care le avem la dispoziţie, de la investigaţii de încălcare, investigaţii sectoriale, analize, studii. Suntem implicaţi în procesele de avizare legislativă (…) Văzând calendarul iniţial, am crezut că termenul de aprilie 2025 e în legătură cu competiţia electorală care se află acum, aceasta fiind raţiunea pentru care nu sunt deschise. Veştile cu privire la depozitele cu 101% sunt, fără îndoială, îmbucurătoare. Noi la Consiliul Concurenţe rămăsesem la 99,78%. E absolut important să mai trecem un sezon rece. Cel puţin în ce priveşte piaţa gazelor naturale, aceasta este pronunţat meteo-dependentă. De la 1 aprilie (2025, n.r), lucrurile vor trebui să meargă gradual. Componenta de protecţie socială, evident, este o importanţă majoră şi nu poate fi neglijată. După liberalizarea pieţei de gaze, doar 43% dintre consumatorii din România au optat pentru dreptul de exigibilitate. Ceilalţi au rămas la fostul furnizor, iar dintre aceia care au optat pentru dreptul de a schimba furnizorul, 91% nu l-au schimbat. Deci, în realitate, deşi există un cadru legal foarte funcţional, există, arhitectura asta juridică normativă (…) Trebuie lucrat cumva la educarea consumatorului final şi trebuie ca el să înţeleagă care îi sunt drepturile, care îi sunt obligaţiile şi care sunt posibilităţile”, a menţionat Dan-Virgil Pascu.

Responsabili din domeniul energetic românesc, alături de reprezentanţi ai asociaţiilor de profil, participă, joi, la conferinţa anuală InvestEnergy şi la Gala dedicată specialiştilor din energie, care se desfăşoară sub patronajul Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Te-ar mai putea interesa și
Trump a anunţat numirea în calitate emisar special în Regatul Unit a creatorului reality show-ului „The Apprentice”
Trump a anunţat numirea în calitate emisar special în Regatul Unit a creatorului reality show-ului „The Apprentice”
Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a anunţat sâmbătă numirea în calitate emisar special în Regatul Unit a lui Mark Burnett, creatorul şi producătorul reality show-ului "The Apprentice"......
Consultări la Cotroceni pentru desemnarea unui candidat la funcţia de prim-ministru
Consultări la Cotroceni pentru desemnarea unui candidat la funcţia de prim-ministru
Preşedintele Klaus Iohannis va avea, duminică, la Palatul Cotroceni, consultări cu partidele parlamentare pentru desemnarea ...
Ungaria se bazează pe Bulgaria şi al România pentru a-şi asigura livrările de energie, declară Viktor Orban
Ungaria se bazează pe Bulgaria şi al România pentru a-şi asigura livrările de energie, declară Viktor Orban
Premierul ungar, Viktor Orban, a declarat sâmbătă că livrările de energie către Ungaria prin Ucraina vor deveni din ...
O țară din Europa interzice TikTok, după o crimă
O țară din Europa interzice TikTok, după o crimă
Albania a anunţat sâmbătă o interdicţie de un an pentru TikTok, populara aplicaţie de videoclipuri scurte, ca urmare ...