‘Ne dorim ca pe autostrăzi să fie o concurenţă mai mare pe piaţa benzinăriilor, să fie prezenţi şi cei care nu au în prezent benzinării pe autostradă. Astfel că vom recomanda ca, la licitaţii, să fie preferate companiile care nu sunt prezente deja, să li se dea un punctaj mai mare acestora’, a precizat Chiriţoiu.
Potrivit acestuia, ar trebui ca, la intrarea pe autostrăzi şi periodic, să fie afişată distanţa până la cea mai apropiată benzinărie şi preţul carburanţilor practicat de aceasta.
‘De asemenea, vrem să vedem de ce marii retaileri nu deschid şi ei benzinării, ca în alte ţări. Poate este o problemă legată de autorizări şi trebuie să vedem ce se poate face’, a mai spus oficialul Concurenţei.
Consiliul a prezentat, luni, bilanţul activităţii sale pe anul trecut.
‘Anul trecut a fost anul cu numărul cel mai mare de investigaţii finalizate şi al doilea în funcţie de cuantumul amenzilor (după 2011 – n. r.). Cel mai mare caz, respectiv cea mai mare amendă, a implicat Hidroelectrica şi clienţii săi din contractele pe termen lung’, a spus Chiriţoiu.
Astfel, instituţia a finalizat anul trecut 21 de investigaţii de încălcare a Legii concurenţei, faţă de 17 în anul 2014. Tot anul trecut au fost declanşate 13 investigaţii, cu patru mai multe comparativ cu 2014. Dintre acestea, 46% au avut ca obiect posibile înţelegeri orizontale (carteluri) şi 15% posibile abuzuri de poziţie dominantă. Investigaţiile vizează, printre altele, sectorul distribuţiei de energie electrică, distribuţia de filme către cinematografe, piaţa de asigurări.
Consiliul Concurenţei a aplicat amenzi de 240 milioane de lei (aproximativ 53 de milioane de euro), valoare cu 12% mai mare comparativ cu 2014. Principalele sancţiuni au vizat Hidroelectrica şi clienţii săi (37 milioane de euro în total), piaţa angro de carburanţi (trei companii au fost amendate cu 3,7 milioane de euro), precum şi o amendă de 2,7 milioane de euro pentru 82 de companii pentru înţelegeri anticoncurenţiale pe piaţa de lacuri şi vopsele.